Ο Γιάννης Σμαραγδής τιμήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στους φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe την κινηματογραφική του τριλογία με τις εμβληματικές προσωπικότητες της διασποράς (Καβάφης, El Greco και Βαρβάκης) που φώτισαν τους δρόμους της τέχνης, των γραμμάτων και της Eλληνικής ιστορίας, κατά την διάρκεια του εθελοντικού πολιτιστικού διημέρου στη Ρόδο με τίτλο «Επιρροές στο χρόνο… Δωδεκάνησα και Πολιτισμός» στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2013.
Ο σκηνοθέτης ανέλυσε ακροθιγώς τη μεγάλη συμβολή τους παγκοσμίως και απάντησε σε ερωτήματα που του έθεσαν οι φοιτητές και παριστάμενοι σχετικά με την επιλογή και το έργο των προσωπικοτήτων. Ο Γιάννης Σμαραγδής εστιάστηκε κυρίως στην αγωνιστικότητα που διέπει τον Έλληνα στις περιόδους κρίσης και επικεντρώθηκε στην έννοια του ‘μέτρου’ που οφείλει να έχουν οι σύγχρονοι Έλληνες.
Την συζήτηση συντόνισε η Φωτεινή Βρύνα, Συντονίστρια Ελλάδας και την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φταλάκη, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου και η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη.
Τον δημοφιλή σκηνοθέτη με την διεθνή αναγνώριση Γιάννη Σμαραγδή βράβευσε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Λίτσα Φταλάκη, απονέμοντας του τιμητική πλακέτα, επισημαίνοντας την τεράστια συνεισφορά του στην τέχνη και στον πολιτισμό. Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ δώρισε στον Γιάννη Σμαραγδή ένα βιβλίο του Σ. Δοντά με τίτλο «Ρόδος» Εκατό Χρόνια Φωτογραφίας (1850 – 1950).
Για την μεγάλη του προσφορά στον εθελοντισμό και στον πολιτισμό διεθνώς, καθώς για την σπουδαία του διαδρομή στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, o Γιάννης Σμαραγδής τιμήθηκε από τα στελέχη της Ελληνικής Γραμματείας. Ο Τάσος Θεοδωρακέας, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του απένειμε τιμητική περγαμηνή και ο Αντώνης Γιαννικουρής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του δώρισε ένα γλυπτό ‘αλληλεγγύης’ του γλύπτη Άγγελου Παπαζιάν. Ένα γυναικείο κεραμικό άγαλμα από την εικαστικό Δήμητρα Λαμπρέτσα εντυπωσίασε τον σκηνοθέτη για το συμβολισμό του στο ελληνικό εσώτερο φως.