Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη «Real news»

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη «Real news»Πάντα με τη… σοβαρότητα, την εγκυρότητα και τον παρεμβατικό του λόγο που τον διακρίνει ο σύμβουλος εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης διατυπώνει τις απόψεις του στη Real News με θέματα εφ όλης της ύλης όπως… τις απολύσεις στο δημόσιο, το χρέος της ΑΟΖ κ.α.

Με μια συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης σημειώνει με νόημα ότι… «σπάει πλέον το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο»….!

Ο κ. Λαζαρίδης είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», ότι «με τις απολύσεις στο Δημόσιο σπάει ένα ταμπού», ενώ τόνισε πως… «ασφαλώς θα γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία, με διπλή αξιολόγηση προσωπικού και θέσεων για όλο το δημόσιο, που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα επισημαίνει πως… πλεόνασμα και ανάκαμψη είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει η κυβέρνηση να παραμείνει στους στόχους της έτσι ώστε να… μην χρειαστούν νέα μέτρα.

Στη συνέντευξή του αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καλύτερους ρυθμούς σε ορισμένους τομείς, ενώ εκτιμά πως…. «όσο η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν το παλεύουμε απλώς, αλλά αρχίζουμε να το κερδίζουμε, η κυβέρνηση αυτή γίνεται πιο ανθεκτική».

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά πως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να υπάρξει …νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ προαναγγέλλει εμμέσως νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της ΑΟΖ.

Αυτά αναφέρει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης – μεταξύ άλλων – στην Real News όπου δίνει ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για το μέλλον, ενώ στέκεται πιστός στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά εύστοχη-αναλυτική-στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και το πιο σημαντικό… μιλάει σπάνια, σας την παραθέτω όλη τη συνέντευξη στην εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου, Real news:

Συνέντευξη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη

-Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα να ζητήσει η Ελλάδα παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους. Πότε τοποθετείτε μια τέτοια κίνηση; Ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Απάντηση: Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή δύο πράγματα στο μυαλό της: Πλεόνασμα και Ανάκαμψη!

–Πρωτογενές Πλεόνασμα για φέτος.

–Και να αρχίσει η Ανάκαμψη ως το τέλος της χρονιάς.

Η Ελλάδα δεν ζητά πρόσθετα χρήματα! Το ίδιο το Eurogroup έχει μιλήσει επισήμως από τον περασμένο Νοέμβριο για πρόσθετη περικοπή ελληνικού χρέους, όταν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό επαναλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Τρόϊκας.

Πρόκειται για κάποιου τύπου δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στο ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει το ελληνικό χρέος «βιώσιμο».

Και για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα η Ελλάδα να έχει κλείσει τη φετινή χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, θα συζητηθεί μετά το Δεκέμβρη. Και ασφαλώς μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τώρα η Ελληνική κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να πιάσει τους στόχους της. Δεν ζητά τίποτε πρόσθετο.

Γιατί νομίζω ότι όποιος ζητάει πρόσθετα, αναλαμβάνει και πρόσθετες υποχρεώσεις. Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει σήμερα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, κάνει τη δουλειά μας και οι άλλοι θα κάνουν τη δική τους.

-Η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα; Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το άφησε ανοιχτό για τον Ιούνιο – που θα γίνει η νέα αξιολόγηση της τρόϊκας- αν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί…

Απάντηση: Ο Πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένως, ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Εκείνο που σωστά επισήμανε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι πρέπει να μείνουμε στο στόχο μας – για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος και για πλεόνασμα ακόμα – ώστε να μη χρειαστούν μέτρα.

Μηδενισμός πρωτογενούς ελλείμματος σημαίνει να «τα φέρνουμε βόλτα μόνοι μας». Δεν έχει άλλα δανεικά…

Αλλά κι εμείς θέλουμε να απεξαρτηθεί η χώρα από αυτή την κακή συνήθεια, να δανείζεται συνεχώς «για να βγάλει τη χρονιά».

Γι’αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει η προσπάθεια.

Οπωσδήποτε, η κοινωνία δεν αντέχει νέα περιοριστικά μέτρα. Αλλά και η χώρα δεν αντέχει άλλο να ζει με δανεικά που δεν υπάρχουν.

-Είστε κατηγορηματικός ότι οι δανειστές δεν θα προτείνουν «κούρεμα» των καταθέσεων και στην Ελλάδα αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό;

Απάντηση: Ασφαλώς, διότι το κούρεμα καταθέσεων αφορά μόνο χώρες με υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα, μόνο σε έσχατη ανάγκη…

–Εμείς δεν έχουμε υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα!

–Κι επί πλέον, έχουμε εξασφαλίσει ήδη τα κεφάλαια για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού μας συστήματος!

–Και επί πλέον, φέτος πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα..

–Και επί πλέον, ήδη από το τέλος του 2012 πήγαμε δημοσιονομικά καλύτερα από τις προβλέψεις κι έχουμε έτσι κι ένα πρόσθετο «μαξιλαράκι»…

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι θωρακισμένα από προβλήματα που σε άλλες χώρες θα μπορούσαν – σε έκτακτες συνθήκες – να οδηγήσουν σε κούρεμα καταθέσεων.

Αλλά δεν αφορά εμάς αυτό…

-Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν σπάει ένα ταμπού; Εγγυάται η κυβέρνηση τη διαφάνεια και την αξιοκρατία;

Απάντηση: Όπως το είπατε! Σπάει ένα ταμπού! Επιτέλους…

Κι ασφαλώς θα γίνει με διαφάνεια και αξιοκρατία. Με διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού, για όλο το δημόσιο. Που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν! Και θα ακολουθήσουν προσλήψεις ίσου αριθμού νέων ανθρώπων, απολύτως αξιοκρατικά: με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

-Ο κ. Μανιτάκης κάνει καλά τη δουλειά του;

Απάντηση: Ο κ. Μανιτάκης πιστώνεται, ασφαλώς, αυτή τη διπλή αξιολόγηση στο δημόσιο, που γίνεται για πρώτη φορά. Και πάντως ο κ. Μανιτάκης είναι υπουργός της Κυβέρνησης και κάθε υπουργό τον αξιολογεί τελικά ο Πρωθυπουργός. Όχι οποιοσδήποτε άλλος…

-Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα το θέσει ο πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ;

Απάντηση: Αυτή η υπόθεση καλώς ανασύρθηκε από την αφάνεια και τη λήθη πολλών δεκαετιών, αλλά στο εξής απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Δεν πρέπει να την «κάψουμε»…

-H συγχώνευση Εθνικής – Εurobank γιατί κατέληξε σε «ναυάγιο»;

Απάντηση: Δεν κατέληξε σε «ναυάγιο»! Απλώς αποσυνδέθηκε από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικού συστήματος, που έχει απόλυτη προτεραιότητα.

Η ανακεφαλαίωση όλων των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι θα προκύψει με τις δύο αυτές τράπεζες, θα εξεταστεί τι θα γίνει με τη συγχώνευσή τους.

-Η κυβέρνηση σε ορισμένους τομείς δεν θα έπρεπε να έχει καλύτερους ρυθμούς; Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει αλλαγές;

Απάντηση: Δεν μιλάμε για κανονικές «συνθήκες ρουτίνας». Μιλάμε για τρικομματική κυβέρνηση μακράς πνοής, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Που διαχειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει ποτέ οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα μεταπολεμικά. Και επιχειρεί να επιβάλει τις πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Και ταυτόχρονα την πιο δραστική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιχειρηθεί ποτέ.

Και το πιο εκπληκτικό: Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει!

Ακόμα κι εκείνοι που ως πριν λίγο εκτόξευαν τα πιο απαξιωτικά σχόλια για τη χώρα μας, τώρα εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρόοδο που γίνεται.

–Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, με ρωτάτε αν «σε ορισμένους τομείς θα έπρεπε να έχει η κυβέρνηση καλύτερους ρυθμούς». Τι να σας απαντήσω; Ναι θα έπρεπε!

–Με ρωτάτε, με τέτοιες περικοπές που έγιναν και μέσα σε τέτοια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων, αν θα έπρεπε να έχουμε… «καλύτερους ρυθμούς»; Ναι θα έπρεπε!

Αλλά εδώ πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο πώς λειτουργεί η διοίκηση. Κι όχι απλώς στο ποιοι είναι οι επικεφαλής στα υπουργεία.

Όπως βλέπετε, ο «ανασχηματισμός» είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Και μάλιστα πολύ μικρό μέρος…

-Η τριτοκομματική κυβέρνηση κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αντέξει;

Απάντηση: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν πέρσι τον Ιούνιο ότι η κυβέρνηση δεν θα άντεχε ούτε ως τα Χριστούγεννα! Προφανώς έπεσαν έξω…

Όσο η κοινωνία καταλαβαίνει ότι «το παλεύουμε» σοβαρά, η κυβέρνηση αυτή θα αντέχει.

Όσο η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν το παλεύουμε απλώς, αλλά αρχίζουμε να «το κερδίζουμε» κιόλα, η κυβέρνηση αυτή γίνεται πιο ανθεκτική.

Κι όσο η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι μέσα στη συνολική αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς, η κυβέρνηση αυτή θωρακίζει τη χώρα, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτε.

-Είστε ο «σκληρός» της εξωτερικής πολιτικής κύριε Λαζαρίδη όπως σας χαρακτηρίζουν και τουρκικά ΜΜΕ; Η κυβέρνηση να ανακηρύξει ΑΟΖ άμεσα ή πρέπει να μετρήσει διπλά τις απειλές της Τουρκίας μετά την κρίση της Κύπρου;

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται με την ταπεινότητά μου. Μάλλον επανέλαβαν κάποια δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ με χαρακτηρισμούς για μένα…

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνησή μας πήρε πρωτοβουλία να σταματήσει την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τρόπο ήπιο μεν, αποφασιστικό δε και, εν τέλει, αποτελεσματικό για την ώρα.

Πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Και θα γίνουν. Μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός.

-Προσωπικό σας στοίχημα είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Σούνιο – Φάληρο σε ελληνική …Κυανή Ακτή. Θα υπάρξουν επενδυτές; Oι φόροι πρέπει να μειωθούν; Είναι ανασταλτικός παράγοντας τώρα;

Απάντηση: Δεν είναι «προσωπικό στοίχημα». Απλώς είμαι ανάμεσα σε αυτούς που το πίστεψαν από την αρχή. Τότε ήμασταν λίγοι. Όσο πάμε γινόμαστε και περισσότεροι…

Η φορολογία πρέπει να υποχωρήσει, αναμφίβολα, αν και δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με αυτό το έργο…

Γενικά όσο πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους θα μειώνεται η φορολογία, σε όλους τους τομείς. Κι αυτό είναι πάγια θέση του Πρωθυπουργού εδώ και χρόνια.

Αλλά ειδικά για την αξιοποίηση του «παράκτιου μετώπου Φάληρο-Σούνιο», δεν είναι αυτός ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας σήμερα.

Άλλα εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσουμε, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που κάνουμε. Κι όταν το προχωρήσουμε, θα γίνει «πιλότος» και για άλλα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, αδιανόητα μέχρι σήμερα. Αλλά κι εδώ χρειάζεται συστηματικά δουλειά. Και, ει δυνατόν, αθόρυβη δουλειά.

Τελικά είστε «σκληρός» ή «ρεαλιστής»;

Απάντηση: Συνήθως τέτοιοι χαρακτηρισμοί αδικούν κι αυτόν που τους δέχεται κι αυτούς που τους διατυπώνουν ή τους υιοθετούν…

Προτιμώ να βλέπω το κάθε πρόβλημα κατάματα και να μιλάω με καθαρές κουβέντες. Χωρίς μισόλογα και ξύλινη γλώσσα. Γι’ αυτό κάποιοι με λένε «σκληρό»…

Αλλά από την ώρα που αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, τι δεν μπορούμε και τι πρέπει να γίνει σταδιακά. Με όλα τα «ενδιάμεσα βήματα»: απ’ αυτά που μπορούμε σήμερα σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε αύριο. Αυτό σημαίνει να είσαι «ρεαλιστής». Και«μεθοδικός»…

Στη ζωή μου έμαθα να τολμώ, αλλά έμαθα και να περιμένω.

Και κυρίως, έμαθα ότι κανείς μας δεν τα ξέρει όλα. Κι ότι πολλές φορές είναι χρήσιμο να σιωπάς. Και να κρατάς χαμηλό προφίλ.

Νίκος Κούτρικας 
Δημοσιογράφος 
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.