Ιδιωτικοποιήσεις: καληνύχτα και καλή τύχη

Ιδιωτικοποιήσεις: καληνύχτα και καλή τύχη

Σήμερα στις 20.00 στο FLORAL

Μετά από τις αδιάκοπες περικοπές και τη βίαιη φορολόγηση, η κυβέρνηση βγάζει στο τραπέζι τον άσσο των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές υμνούνται ως το ιερό δισκοπότηρο της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση, σε μια χώρα βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση. Παρ’ όλα αυτά η εικονική πραγματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων διά μέσου των τηλεοπτικών παπαγάλων προωθείται συστηματικά κρύβοντας την πικρή αλήθεια.

Αυτή που διαφάνηκε στο ξεπούλημα της Κασσιόπης στην Κέρκυρα όπου 490 στρέμματα γης -ανάμεσά τους και προστατευόμενες περιοχές ή στρατηγικά σημεία για την άμυνα της χώρας- πουλήθηκαν προς 23 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα 75 εκατομμύρια ευρώ μιας μελλοντικής επένδυσης. Αυτή την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την πώληση της ΑΤΕ στην κατά τα άλλα χρεοκοπημένη τράπεζα Πειραιώς στην οποία δόθηκε το υγιές τμήμα της με ανυπολόγιστο κόστος για την αγροτική οικονομία και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου. Μάλιστα, η θυγατρική της, η Δωδώνη, μετά την ιδιωτικοποίηση της δεν έδωσε για πρώτη φορά πριμ ως εκκαθάριση ούτε και τις προκαταβολές στους παραγωγούς. Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν τον πραγματικό σκοπό των ιδιωτικοποιήσεων: να δοθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, στους δανειστές. Αυτό άλλωστε ορίζεται και επισήμως από τον εφαρμοστικό νόμο του 2011 με τον οποίο ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ): Το προϊόν της αξιοποίησης αυτής προορίζεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Τις μέρες που θα έρθουν ο κατάλογος του ξεπουλήματος που ονόμασαν ανάπτυξη θα μεγαλώνει. Κι εμείς τι κάνουμε; Τι ανάπτυξη να περιμένουμε όταν στρατηγικοί τομείς της οικονομίας θα ανήκουν σε ιδιώτες; Τι μας δείχνουν οι εμπειρίες άλλων χωρών; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο; Τι απαντάμε στα επιχειρήματα περί ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση; Τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές; Πώς επιδρούν στην καθημερινότητά μας, αφού επιτίθενται ευθέως κατά της έννοιας του κοινού αγαθού;

Μιλούν:

Δέσποινα Κουτσούμπα (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων)

Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος-δημοσιογράφος)

Θανάσης Πετράκος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)

Γιάννης Κιμπουρόπουλος (δημοσιογράφος)

Συντονισμός:
Βασιλική Σιούτη (δημοσιογράφος)

Comments are closed.