Νεκροί και βίαια επεισόδια κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Νεκροί και βίαια επεισόδια κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ΑίγυπτοΑιματηρή τροπή πήραν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο κατά την δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Μετά από μία ημέρα σποραδικών συγκρούσεων διαδηλωτών με τους αστυνομικούς και επιθέσεων κατά των γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων, τα επεισόδια κλιμακώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους· εκατοντάδες οι τραυματίες σε όλη τη χώρα, οργή κατά των ισλαμιστών και του Μόρσι…

Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν αργά το βράδυ στο Σουέζ (διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί από το πρωί) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα από πυρά πυροβόλων. Οι δράστες δεν είναι γνωστοί. Ιατρικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι άλλο ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα από τους νεκρούς ήταν μόλις 14 ετών: οι Αρχές ανέφεραν ότι ήταν ο Μοχάμεντ Ίσα.

Συνολικά, ως αργά το βράδυ, αναφέρθηκαν 186 τραυματισμοί πολιτών και 45 αστυνομικών στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Κάιρο.
Η ημέρα της επετείου, από το ξημέρωμα ήδη, ήταν γεμάτη ένταση και περιστατικά βίας.

Η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο έγινε, όπως και το 2011 και πάμπολλες άλλες φορές έκτοτε, επίκεντρο των γεγονότων. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στην πλατεία και διαδήλωσαν εναντίον του Μόρσι ζητώντας μια «νέα επανάσταση». Οι διαδηλωτές θέλουν «να οριστικοποιήσουν τους στόχους της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» του 2011 και κατηγορούν τον Μόρσι ότι αναπαράγει ένα αυταρχικό και κοινωνικά άδικο σύστημα.

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Τα επεισόδια είχαν αρχίσει από το πρωί με πετροπόλεμο, μολότοφ και δακρυγόνα.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, στο οποίο στεγάζεται επίσης και το υπουργείο Ενημέρωσης. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ. Το κτίριο της τηλεόρασης φρουρούνταν από την αστυνομία.

Το AFP αναφέρει ότι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, στη συνοικία Ταουφικίγια. Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον ενός κτιρίου και στη συνέχεια τους ενοίκους να τους κυνηγούν. Επίσης άκουσε ήχους από πυρά, όμως δεν ήταν σε θέση να καθορίσει από πού προέρχονταν ούτε την ακριβή φύση τους.

Αργά το απόγευμα, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με δακρυγόνα διαδηλωτές που προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα γύρω από το προεδρικό μέγαρο.

Σοβαρή εξάλλου ήταν η κατάσταση και εκτός Καΐρου: στην Ισμαϊλίγια αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια τα πυρπόλησαν.

Πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν είχαν προαναγγείλει οργανωμένες διαδηλώσεις, για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα.

Μια ημιτελής επανάσταση
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ (χρειάστηκαν 18 ημέρες διαδηλώσεων και αφού σκοτώθηκαν πάνω από 800 άνθρωποι) διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αίγυπτο ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και η πορεία των πραγμάτων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση.
Οι ισλαμιστές κατέφεραν να αναρριχηθούν στην εξουσία και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις κρατικές δομές.
«Η επανάστασή μας συνεχίζεται. Απορρίπτουμε την κυριαρχία οποιουδήποτε κόμματος στο κράτος, λέμε ‘όχι’ στο κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων», είπε στο Reuters ο Χαμντίν Σαμπάχι, απηχώντας τις απόψεις πολλών φιλελευθέρων και δυτικόφιλων στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα παραμένουν πολιτικά ανίσχυροι.
Πηγή in.gr

Comments are closed.