Παρατυπίες σε διαγωνισμό της αστυνομίας

Νίκος Δένδιας

email αναγνώστη

Λάβαμε μέρος στον πρόσφατο διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από την Ελληνική Αστυνομία /Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με Αριθμ. Πρωτ.: 6481/3/209-ιγ με ανακοίνωση για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με (100) Ψυχολόγους, (60) Κοινωνικούς Λειτουργούς και (73) Μεταφραστές – Διερμηνείς, για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ). Στους δύο κύκλους του εν λόγω προγράμματος που προηγήθηκαν τα έτη 2011 και 2012 και στους οποίους συμμετείχαμε επιτυχώς, οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 25 ανά ειδικότητα.

Στην παρούσα προκήρυξη απαιτούνταν τυπικά προσόντα αξιολόγησης των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και εξειδικευμένη εμπειρία. Σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε πως στα πλαίσια της εργασίας μας, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συμβάσεών μας, εκπαιδευτήκαμε από εξειδικευμένους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία μεταναστών όπως είναι η «Βαβέλ» και το «ΚΕΕΛΠΝΟ». Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις έγιναν για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου προγράμματος, με σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση μας, όσον αφορά την επιστημονική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στην συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα.

Επιπροσθέτως, τον Απρίλιο του 2011, όταν και υπογράψαμε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη σύμβαση ήταν η πρώτη φόρα υλοποίησης στη χώρα μας ανάλογης δράσης, η οποία είχε ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, ο κοινωνικός σχεδιασμός έγινε επί της ουσίας για πρώτη φορά από τους συγκεκριμένους προσληφθέντες καθώς και η όλη οργάνωση του εν λόγω προγράμματος.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα πλαίσια της παρούσας προκήρυξης, η Επιτροπή ρωτούσε τους υποψηφίους αν έχουν εξειδικευμένη εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης που αφορούσε η προκήρυξη και αν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στα σύνορα στους ειδικούς χώρους παραμονής αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) και σε όποιο άλλο σημείο ζητηθεί. Ως υποψήφιοι, πληρούσαμε όλες τις προϋποθέσεις τις όποιες ανέφερε η εν λόγω προκήρυξη.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση την προκήρυξη, αφορούσαν την ύπαρξη αντίστοιχου πτυχίου, άδειας άσκησης επαγγέλματος και εξειδικευμένης εμπειρίας ενός έτους, αμφισβητούμε την ορθή τήρηση των εκ του νόμου αναφερομένων προϋποθέσεων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, δεδομένου ότι προσλήφθηκαν και υποψήφιοι με ανύπαρκτη εμπειρία.

Επιφυλασσόμαστε να αναφέρουμε, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, αν και σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμούμε, ονόματα επιτυχόντων τους όποιους γνωρίζουμε λόγω επαγγέλματος που δε διαθέτουν όχι μόνο την εμπειρία σε μετανάστες αλλά και την εμπειρία στον επιστημονικό μας πεδίο, συνολικά. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι ακόμα και όσοι δεν έχουν εμπειρία δεν μπορούν να προσληφθούν προκειμένου να αποκτήσουν εργασία. Εντούτοις, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό φέτος (οι κοινωνικοί λειτουργοί αυξήθηκαν κατά 35 και οι ψυχολόγοι κατά 75) οπότε και αμφισβητούμε τη διαδικασία επιλογής των επιτυχόντων και σημειώνουμε το γεγονός της συλλογικής απομάκρυνσης μας από το συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας. Αξίζει τέλος, να αναφερθεί πως υπήρχε υποψήφιος πιστοποιημένος σε αναγνώριση θυμάτων trafficking, ο οποίος είναι εκτός προγράμματος, όπως και συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία στους μετανάστες, μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδικεύσεις στους κλάδους τους.

Ζητούμε ως νέοι πολίτες και νέοι επιστήμονες να έχουμε ίση μεταχείριση.

Επιθυμούμε να σταματήσει η διαδικασία πρόσληψης των επιτυχόντων, να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν εκ νέου όλοι οι φάκελοι όλων των υποψηφίων.

Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Δένδια να επιληφθεί του θέματος και να τοποθετηθεί δημοσίως.

Απαιτούμε ως νέοι πολίτες και νέοι επιστήμονες αυτής της χώρας, το καθεστώς της ευνοιοκρατίας να εκλείψει.

Πληρεξούσιος Δικηγόρος:
Δημήτρης Περπατάρης,
Εργατολόγος

Comments are closed.