Πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα» στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων
Οι φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ), τη Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) του ΕΚΠΑ, το Esn Kapa Athens και την υποστήριξη του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνουν στις 24 Νοεμβρίου στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», (Κτίριο «Δ10») της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, Γκάζι) πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα, Πηγές Διαφορετικότητας».
Ένας από τους παράγοντες, που συχνά κρίνουν την ένταξη του ατόμου εντός της κοινωνικής ομάδας, είναι και η «αρτιμέλεια» και η θέση του στον κύκλο αλληλεπίδρασης του διπόλου ομοιότητα-διαφορετικότητα. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες τα άτομα που έχουν αναπηρίες, διαφορετική πολιτιστική καταβολή ή ακόμη και τα δύο μαζί, να αντιμετωπίζονται ως κάτι κοινωνικά αντιπαραγωγικό, ως κάτι εμβόλιμο στην κίνηση του «σώματος» της κοινωνίας. Είναι όμως τα πράγματα στ’ αλήθεια έτσι; Είμαστε τόσο ίδιοι ή διαφορετικοί όσο πολλές φορές νομίζουμε; Πρέπει να είμαστε πανομοιότυποι με τους άλλους για να ενταχθούμε στη ροή της κοινωνικής ζωής; Είναι σίγουρο πως η έννοια του φυσιολογικού θα έχει πάντα το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια «απεικόνιση». Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αρνητική!
Έχοντας ως εναρκτήρια βάση τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότιμης καθολικής συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η παραπάνω εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού, στο θέμα της αναπηρίας και της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικής προσέγγισής της, με τον τρόπο που αυτή εκφράζεται σε προγράμματα όπως το ExchangeΑbility, για την πολλαπλή υποστήριξη των φοιτητών Erasmus και την βίωση της ανταλλαγής για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, αποσκοπεί στην γνωστοποίηση των δράσεων του Esn Kapa Athens και του Social Erasmus, για να εμπλουτιστεί η πολύπλευρη υποστήριξη των Erasmus φοιτητών, του ΣΚΦ και της Μονάδας Προσβασιμότητας ΦμεΑ, ώστε να ενισχυθεί και το εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τέλος, επιδιώκεται η υποστήριξη μονάδων και φορέων, όπως αυτοί του «Φάρου Τυφλών Ελλάδας» και της «Άλλης Όψης».
Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι άτομα πολύπλευρα, όπως όλοι μας. Η εξερεύνηση της σκέψης και της πράξης τους μπορούν να διδάξουν τόσο αυτούς τους ίδιους, όσο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Στον πολυχώρο τέχνης της εκδήλωσης, που είναι διαμορφωμένη με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρίες, οι καλεσμένοι ωθούνται σε μία εσωτερική διαδρομή ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους, μέσα στη διαφορετικότητα του περιεχομένου των εκθεμάτων, των παρουσιάσεων και των ομιλιών.
Είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.