Πρώτη μέρα συλλαλητηρίων των συνδικάτων κατά των επώδυνων μέτρων
Πρώτη μέρα συλαλλητηρίων κατά των επώδυνων μέτρων του τρίτου Μνημονίου η Τρίτη με συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Στο Πεδίον του Άρεως, όπου γίνεται η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι εκλογές, ώστε να μιλήσει ο λαός. Αναλυτικά η δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
«Ξεφτιλίζουν και καταρρακώνουν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Μετατρέπουν τη Βουλή σε μια λέσχη επικύρωσης των διαταγμάτων της τρόικα. Δεν θα τους αφήσουμε. Δεν θα τους αφήσουμε να παραδώσουν τη χώρα.
» Θα τους αναγκάσουμε να προσφύγουν πολύ σύντομα στη λαϊκή ετυμηγορία. Θα πάρουμε πίσω τη χώρα, την αξιοπρέπεια, τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει. Ζητάμε εκλογές. Εκλογές τώρα για να σταματήσει η καταστροφή. Για να μιλήσει ο λαός, για να σωθεί ο λαός από τη νέα τυραννία. »
Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, τόνισε:
«Καλούμε το λαό να προχωρήσει σε συστηματική και καλά οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή όχι μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά γενικότερα στο σύστημα. Αυτή είναι η καλή αρχή για να οργανωθεί η αντεπίθεση που πρέπει να καταλήξει στην κατάργηση των μονοπωλίων, στην απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, δηλαδή την αποδέσμευση. Οποιαδήποτε άλλη λύση που προτείνεται είναι εντός των τειχών.»
Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όσο και της ΑΔΕΔΥ κάλεσαν τους βουλευτές των κομμάτων να μην ψηφίσουν τα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
«Όχι στα νέα μέτρα, όχι στις πολιτικές της Τρόϊκας και της κυβέρνησης» διαδήλωσαν χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στους δρόμους βγήκαν, ακόμη οι ιδιοκτήτες ταξί, φοιτητές και σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων έκαναν συγκέντρωση έξω από τη κτίριο του ΕΚΘ.
Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ξεχωριστές πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έκαναν ιδιοκτήτες ταξί, σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού και μια ομάδα εργαζομένων από ορισμένα σωματεία, που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, δήλωσαν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια.
Με συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο τη πόλης, αλλά και κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε στο Ηράκλειο η 48ωρη κινητοποίηση.
Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε νωρίς το πρωί με τον αποκλεισμό του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος από επαγγελματοβιοτέχνες, μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση στους εργαζόμενους και ακολούθησε ο αποκλεισμός της Α’ ΔΟΥ από στελέχη του ΠΑΜΕ.
Πορείες οργάνωσαν και το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Τέλος, για δεύτερη μέρα οι ιδιοκτήτες ταξί του Ηρακλείου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Με συγκεντρώσεις και πορείες στις οποίες ωστόσο η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτή του Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στα Χανιά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση, αλλά και στην κατάθεση του προϋπολογισμού.
Η απεργιακή συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου της πόλης στην οποία συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των φορέων, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και η αντίστοιχη που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.
Πηγή in.gr