Οι «αλά καρτ» απαντήσεις του κ. Κεδίκογλου για την ΕΡΤ
Γράφει ο Σοχοβίτης
Διαβάζοντας την απάντηση του κ. Κεδίκογλου προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτση αναφορικά με τις κατηγορίες του τελευταίου για «φαινόμενα χειραγώγησης, κομματοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» διέκρινα δυο σημεία τα οποία χρήζουν σχολιασμού. Το πρώτο επειδή είναι ανακριβές ή μερικώς ακριβές και το δεύτερο επειδή δε μου είναι και πολύ κατανοητό.
Κανονισμός αλα καρτ
Η πρώτη γκρίζα περιοχή έχει να κάνει με την αναφορά του κ. Κεδίκογλου στον κανονισμό της ΕΡΤ. Απαντώντας στις επικρίσεις για προσλήψεις στην ΕΡΤ με κομματικά κριτήρια, ιδίως στις ειδικές θέσεις και στις θέσεις ειδικών συμβούλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το προσωπικό ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητες που έχει και επισήμανε ότι ο κανονισμός της ΕΡΤ είναι εκείνος που περιγράφει ποιες θέσεις μπορεί να διεκδικήσει η ελεύθερη αγορά.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, ωστόσο, να επισημάνω στον κ. Κεδίκογλου ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΚΠ) της ΕΡΤ δεν βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 10 μήνες περίπου και ως εκ τούτου δεν είναι αυτός που καθορίζει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής βρίσκεται σε μερική ισχύ όπως θα δούμε παρακάτω.
Να θυμίσω εδώ ότι αρχές Φεβρουαρίου του 2012 τα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης Παπαδήμου (οικονομικών, διοικητικής μεταρρύθμισης) υπέγραψαν, κατ’ απαίτηση της τροϊκας και στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου τη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ) με αριθμό ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.19/9/1852/2.2.12. Σύμφωνα με την Π.Υ.Σ αυτή καθορίζεται επακριβώς ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού του οποίου η σύμβαση θα ανανεωθεί για ένα επιπλέον έτος. Πιο συγκεκριμένα, για τους μεν Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), ο αριθμός αυτός καθορίστηκε στα 350 άτομα από τα 700 που εργάζονταν συνολικά-μιλάμε δηλαδή για μια Π.Ξ.Σ (πράξη ξεριζωμού συμβασιούχων) -ενώ και για το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (Π.Ε.Θ) το ψαλίδι ήταν επίσης μεγάλων διαστάσεων, περιορίζοντας τον αριθμό στα 17 άτομα.
Συνεπώς, αν εξακολουθούσε να ισχύει ο Γ.Κ.Π , η ΕΡΤ Α.Ε θα μπορούσε να διατηρήσει το σύνολο του έκτακτου προσωπικού ΣΟΧ, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι η προκήρυξη για τις αρχικές προσλήψεις των ΣΟΧ έγινε το 2011, για αρκετές ειδικότητες μάλιστα Νοέμβριο του 11, και ως εκ τούτου οι ανάγκες για έκτακτο προσωπικό ήταν υπαρκτές και η πρόσληψη του απαραίτητη. Άρα, δεν είναι ο Κανονισμός αυτός που καθορίζει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κεδίκογλου, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σημειώνω σε αυτό το σημείο ότι βάσει μεσοπροθέσμου, οι διαθέσιμες θέσεις για τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο στις 315 για το 2013.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η κατηγορία του Προσωπικού των Ειδικών θέσεων (Π.Ε.Θ), των Ειδικών Συμβούλων και των Ιδιαιτέρων Γραμματέων. Και παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι ενώ η Π.Υ.Σ από τη μια περιορίζει τις διαθέσιμες θέσεις του Προσωπικού Ειδικών θέσεων σε 17 (από 55 που προβλέπει ο ΓΚΠ), δεν περιλαμβάνει εντούτοις καμία απολύτως πρόβλεψη για τον περιορισμό των υπόλοιπων κατηγοριών. Για αυτές ο Γ.Κ.Π προβλέπει 15 θέσεις Ειδικών Συμβούλων και τη δυνατότητα πρόσληψης έως και τριών ιδιαιτέρων γραμματέων ανά Γενική Διεύθυνση (6 τον αριθμό), Γραφείο Διευθύνοντα Συμβούλου και Γραφείο Προέδρου. Κάνοντας την πρόσθεση μιλάμε για 24 άτομα (μέγιστος αριθμός).
Προσωπικά μπορώ να δώσω δυο ερμηνείες. Η πρώτη, προϋποθέτει τη γνώση για την ύπαρξη αυτών των κατηγοριών απασχόλησης από αυτούς που συμφώνησαν για την υπογραφή της Π.Υ.Σ (υπουργεία και τροϊκα) και οι οποίοι τελικά έκριναν ότι οι Σύμβουλοι και οι Γραμματείς είναι πιο απαραίτητοι από του Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ. Η δεύτερη, προϋποθέτει την άγνοια ύπαρξης των κατηγοριών αυτών από κάποιο/α από τις εμπλεκόμενες πλευρές και λόγω της άγνοιας αυτής διατηρήθηκαν οι θέσεις στο σύνολο τους.
Η πιο πιθανή- και σίγουρα η πιο ελληνική- ερμηνεία είναι η δεύτερη. Το γνωστό σε όλους μας «παραθυράκι» ή αλλιώς «πίσω πόρτα». Μειώνω δηλαδή τους Π.Ε.Θ για να δείξω ότι βάζω μια τάξη στις διαπλεκόμενες προσλήψεις, αλλά διατηρώ παρόλα αυτά τη δυνατότητα να τους βολέψω με μια άλλη ιδιότητα. Αυτό είναι που γίνεται στην πράξη σήμερα στην ΕΡΤ με τις προσλήψεις των ημετέρων . Γι αυτό και θεωρούνται σύμφωνες με τον κανονισμό τον οποίο επικαλείται ο κ. Κεδίκογλου. Ένας κανονισμός ο οποίος παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, είναι και αυτός αλα καρτ.
Τηλεθέαση αλα καρτ
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σχολιάσω στην τοποθέτηση του κ. Κεδίκογλου είναι εκείνο που αναφέρει:
«Έχουν γίνει ανοίκεια σχόλια από παρουσιαστές της ΕΡΤ για εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση και τα δεχόμαστε διότι είμαστε γνήσια φιλελεύθεροι», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου και δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα στείλει στον βουλευτή σχετικά αποσπάσματα που, όπως είπε, δείχνουν «όχι απλώς την ελευθερία αλλά την ελευθεροστομία, έως και την ελευθεριότητα».
Το «γνήσια φιλελεύθεροι» μου είναι ξεκάθαρο. Οπότε, αμέσως το μυαλό μου απασχολείται με τον εντοπισμό των παρουσιαστών που κινούνται μεταξύ της ελευθεροστομίας και της ελευθεριότητας. Νομίζω ότι ορισμένους τους έχω. Βαξεβάνης, Αρβανίτης, Κούλογλου ενδεχομένως (ας με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι που θα ήθελαν να είναι στη λίστα και δεν τους βρίσκω όπως και σε αυτούς που αναφέρονται ενώ δε θα ήθελαν). Και τώρα αναρωτιέμαι: οκ, αλλά δεν υποτίθεται ότι οι εκπομπές των συγκεκριμένων δημοσιογράφων είναι από τις πιο δημοφιλείς της δημόσιας τηλεόρασης, σημειώνοντας όλες τους αρκετά υψηλά ποσοστά τηλεθέασης; Τα προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης δεν μπορεί να υπακούουν στους κανόνες που επιβάλουν τα μηχανάκια της AGB και ως εκ τούτου δε λαμβάνονται υπόψη θα μου απαντήσει κάποιος. Τότε να ρωτήσω για ποιο λόγο βγαίνουν δελτία τύπου από τις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΡΤ για τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης σχετικά με τη κάλυψη της επίσκεψης Μέρκελ ή γιατί πανηγυρίζουν στο Ραδιομέγαρο για την επιτυχημένη, σε επίπεδο ποσοστών και όχι λογοκρισίας, έναρξη του Downton Abbey; Προσπαθώ να καταλάβω: Μας αξίζουν ή όχι συγχαρητήρια τελικά; Διαθέτουμε την απαραίτητη ποιότητα ως τηλεθεατές; Και εγώ προσωπικά, αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λύσω στις επόμενες συνεδρίες μου επειδή παρακολουθώ και την Πρωινή Ενημέρωση και το Downton Abbey;
Πηγή:soxovitis.wordpress.com