Έσοδα 1 δις ευρώ τινάζονται στον «αέρα» και χαρίζονται στο λαθρεμπόριο

Έσοδα 1 δις ευρώ τινάζονται στον «αέρα» και χαρίζονται στο λαθρεμπόριο

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στην αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο πάγιος φόρος στα 80 ευρώ /1.000 τσιγάρα μειώνοντας αντίστοιχα τον αναλογικό στα 20% ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο Ελάχιστος ΕΦΚ στα 115 ευρώ/1.000 τσιγάρα.

Η αύξηση του Ελάχιστου ΕΦΚ από τα σημερινά 105 ευρώ στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα θα προκαλέσει αύξηση σε όλες τις λιανικές τιμές από 2,90 ευρώ μέχρι 3,10  ευρώ τουλάχιστον στα 3,40 ευρώ ανά πακέτο προκειμένου το εμπόριο να διατηρήσει τα ήδη πενιχρά του περιθώρια κέρδους.  Ως  αποτέλεσμα αυτού, όλα τα φθηνά τσιγάρα θα καταστούν πλέον ακριβά με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αναγκαστεί να στραφεί αλλού.  Πού;  Στο παράνομο εμπόριο φυσικά!  Ο ωφελημένος λοιπόν θα είναι μόνο το λαθρεμπόριο και  οι εγκληματίες που το κινούν, ενώ για κάθε ποσοστιαία μονάδα του νόμιμου εμπορίου που μετατίθεται στο παράνομο το κράτος θα απολεσθούν 25 με 30 εκατ. ευρώ.  Η  εκτίμηση παραγόντων της αγοράς με βάση και την εμπειρία από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. που το έχουν ήδη βιώσει είναι ότι με αυτό τον τρόπο το παράνομο εμπόριο θα εκτιναχθεί στο 35% με 40%, έναντι 15% που καταδεικνύουν οι σημερινές εκτιμήσεις για το 2012.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του παράνομου εμπορίου έχει παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο από το 2009 που κυμαίνονταν σε επίπεδα της τάξης του 4%.

Αν λοιπόν εφαρμοστούν τα όσα διαρρέουν, το 2013 όχι μόνο δεν θα εισπράξει το κράτος επιπλέον 187 εκατ. ευρώ αλλά θα απολέσει έναντι του 2012 άλλα 690 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού το 2013 θα ξεκινήσει με βέβαιη απώλεια 870 εκατ. ευρώ, από το φόρο του καπνού και μόνο.

Όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει το ΔΝΤ, «Ιδανικά, ο φόρος του καπνού θα πρέπει να αντανακλά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, το επίπεδο τιμών των γειτονικών χωρών και πάνω από όλα την ικανότητα και πρόθεση των αρχών να διαφυλάξουν τη νόμιμη αγορά και την είσπραξη των κρατικών εσόδων» .

Τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα:

Ποια η σκοπιμότητα αυτής της πρότασης ή απόφασης;

Υπάρχει κάποια έρευνα στον προτεινόμενο προϋπολογισμό που να προβλέπει τα διαφυγόντα κέρδη, έσοδα και τις επιπτώσεις για την αγορά, τους φόρους και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή;

Γιατί λαμβάνονται αποφάσεις ή κατατίθενται προτάσεις αλλαγής του φόρου χωρίς να υπάρχει κάποια διαγνωσμένη ή προβλεπόμενη ωφέλεια ούτε για την επίσημη αγορά ούτε όμως και για το Δημόσιο ταμείο;

Μήπως ευνοούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ή άλλα σκοτεινά κέντρα;

Με ποια κριτήρια λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση για τον φόρο του καπνού;

Συνεκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη τη μειωμένη αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και τις περιορισμένες εναλλακτικές του;

Συνεκτιμάται η θετική επίδραση στο παράνομο εμπόριο και στην αύξηση του εγκλήματος;

Είναι όντως στις προθέσεις της κυβέρνησης η καταπάτηση του λαθρεμπορίου και με ποια Μέσα;

Comments are closed.