Υποβάθμιση 13 ιταλικών τραπεζών
O οίκος αξιολόγησης Moody´s υποβάθμισε 13 ιταλικές τράπεζες ανάμεσα στις οποίες η UniCredit και η Intesa Sanpaolo, που έπεσαν από το Α3 στο Baa2. Συνολικά 7 τράπεζες υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες και 6 κατά μια.
Πολλοί πιστεύουν ότι το 13 φέρνει γρουσουζιά. Και η περίπτωση της Ιταλίας επιβεβαιώνει, όπως όλα δείχνουν, τους προληπτικούς ανάμεσά μας. 13 τράπεζες υποβάθμισε χθες τη νύχτα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s, ενώ την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή 13 του μηνός ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει την Ιταλία κατά δύο βαθμίδες.
Η απόφαση της Moody´s είναι στην ουσία επακόλουθο της υποβάθμισης της Ιταλίας την περασμένη Παρασκευή. Στην αιτιολόγηση της απόφασης ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις αρνητικές προοπτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δεν αποκλείει περαιτέρω υποβαθμίσεις.
Αρνητικές προοπτικές για δημόσιο και τράπεζες
Την Παρασκευή ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης είχε αιτιολογήσει την απόφασή του να υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου με το αυξημένο κόστος ανακεφαλοποίησης, αλλά και τον κίνδυνο η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης. Εκτός αυτού η Moody´s περιλαμβάνει στους λόγους υποβάθμισης την ασθενή οικονομική ανάπτυξη, την ευρωκρίση, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα και την Ισπανία. Και στην περίπτωση της Ιταλίας πάντως ο οίκος δεν απέκλεισε νέα υποβάθμιση σε περίπτωση αρνητικών αναπτυξιακών προοπτικών ή τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ας σημειωθεί ότι μόλις των περασμένο Οκτώβριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 24 ιταλικών τραπεζών. Σε αυτές περιλαμβάνονταν κυρίως μικρότερες τράπεζες όπως η Banco Popolare, η Bance Monte die Paschi se Siena (BMPS) και η Unione de Banche Italiana (UBI Banca). Τότε η Standard & Poor´s δεν είχε συμπεριλάβει στην υποβάθμιση μεγάλες τράπεζες, όπως έκανε χθες ο οίκος Moody´s.
Θετικά τα μηνύματα για την Πορτογαλία
Καλές ειδήσεις για μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Η Πορτογαλία λαμβάνει από το ΔΝΤ νέα δόση ύψους 1,48 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, που συμφώνησε η Λισαβόνα με τους πιστωτές ως αντάλλαγμα για πιστώσεις 78 δισεκατομμυρίων, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ σημειώνεται ότι η εξυγίανση του προϋπολογισμού προχωρά κανονικά και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί ως το τέλος του 2012 είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρά τους όποιους κινδύνους. Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να βελτιώσει την αποδοτικότητα του φορολογικού της συστήματος και να προωθήσει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ανεργίας.
Η νέα δόση που λαμβάνει η Λισαβόνα είναι η 5η στο συνολικό πακέτο 29,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διαθέτει το ΔΝΤ στην Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είχε ζητήσει τον Μάιο του 2011 ως τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και στην Ιρλανδία την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Πηγή Deutsche Welle