Mέρκελ: Παράταση μερικών εβδομάδων για την Ελλάδα
Περιθώριο λίγων εβδομάδων είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Rheinische Post, το οποίο κάνει λόγο για μια «καταστροφική εικόνα», όσον αφορά στην έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Η Rheinische Post αναφέρει ότι Γερμανίδα Καγκελάριος είναι πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Η Καγκελάριος δείχνει ότι σιγά σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Παράλληλα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει 210 από τους 300 περίπου στόχους που είχαν τεθεί, ενώ υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική παράταση δύο ετών ως «τελείως απαράδεκτη». Ειδικά στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η έκθεση αναφέρει πως η Αθήνα είναι πίσω από τους στόχους με μόλις δύο αποκρατικοποιήσεις χαμηλής αξίας να εφαρμόζονται φέτος.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιεύμα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, είπε ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας για την Ελλάδα, φθάνει στο τέλος της, ενώ τόνισε ότι δεν θα γίνουν «εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις».
«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο Ρέσλερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».
Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.
«Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ΄ επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».
Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σέιμπερτ, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να σταθεροποιήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, αν και θα είναι -όπως δήλωσε- ένας μακρύς δρόμος για τη χώρα, προκειμένου να βάλει ξανά σε τάξη την οικονομία και τον προϋπολογισμό της.
Ο Σέιμπερτ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει «το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα» που έχει τεθεί από το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές.
Πηγή protothema.gr