Reuters: Σχέδιο για λιγότερες αναλήψεις από τα ΑΤΜ
Μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία διατυπώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ η προσοχή τους στρέφεται στις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου με εκτενή ρεπορτάζ και άρθρα τα οποία αποπνέουν ένα κλίμα …σοκ και δέους, ενόψει της αναμέτρησης και, ειδικά, ως προς το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Reuters
Το απόγευμα της Δευτέρας, το Reuters μετέδωσε ότι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ένα σενάριο για τον περιορισμό των αναλήψεων χρημάτων από τα ΑΤΜ, ενδεχομένως συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς και γενικότερων ελέγχων στις εισόδους των χωρών, εφόσον η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Θυμίζουμε εδώ ότι σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και το Πρώτο Θέμα, με αρμόδιες ελληνικές πλευρές να αρνούνται …φανατικά ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί.
Τονίζουν βέβαια οι πηγές του πρακτορείου ότι πρόκειται περισσότερο για σχεδιασμούς προετοιμασίας για το απευκταίο περιεχόμενο παρά για το ότι ετοιμάζονται για κάτι που περιμένουν να συμβεί.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν λάβει χώρα καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες περί της πιθανότητας να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίσμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
New York Times
Για «έντονη ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική εν όψει των ελληνικών εκλογών», κάνουν λόγο οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ προβάλλεται το αυξημένο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα η κορυφαία αμερικάνικη εφημερίδα διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της οποιασδήποτε νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Wall Street Journal
Σε κύριο άρθρο της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται πως το ισπανικό πακέτο διάσωσης λειτουργεί ως σωτηρία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, εν όψει των ελληνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. Και σχολιάζει ότι υπάρχει ο φόβος ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών θα επιταχυνθούν και το εθνικό χρέος της χώρας θα διογκωθεί, με συνέπεια η Μαδρίτη να εξαναγκασθεί σε εθνικό δάνειο.
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την ισπανική κυβέρνηση να δεχθεί την τραπεζική διάσωσή της ως ένα τείχος προστασίας στην εξάπλωση του ελληνικού προβλήματος. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, σημειώνεται σε κύριο άρθρο, θα ενταθούν οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι για μια νέα παγκόσμια κρίση, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, οδεύει στην τελική πορεία των εκλογών.
Le Monde
Νωρίτερα η γαλλική Λε Μοντ σε άρθρο της υποστήριζε πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εθνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου, θα σήμαινε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Washington Post
Την ευθύνη για την προσφυγή της Ισπανίας σε σχέδιο διάσωσης επιρρίπτει στην χώρα μας η Ουάσινγκτον Ποστ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ισπανία υποχρεώθηκε να προσφύγει σε σχέδιο διάσωσης λόγω της ελληνικής κρίσης, καθώς υπάρχουν φόβοι νέων αναταράξεων στις αγορές, εξαιτίας των ελληνικών εκλογών.
Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν στις εκλογές μεταξύ των ηγετών που αποδέχονται τους σκληρούς όρους των σχεδίων διάσωσης και που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της χώρας και των ηγετών που τα απορρίπτουν, με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Eurobserver
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο μεγάλα διαδυκτιακά μέσα είδαν με θετικό τρόπο το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Συγκεκριμένα η Eurobserver αναφέρεται θετικά στη συμφωνία για παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, όμως η ευφορία που έχει κατακλύσει την ΕΕ μοιάζει να μετρά ήδη τις μέρες της».
Euroactiv
«Η Ισπανία στο γκρουπ των χρεωμένων», αναφέρει η Euroactiv σε άρθρο της το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας, απέναντι στις επιθέσεις των αγορών, μοιάζει να είναι χαραγμένη πάνω στην άμμο, δεδομένου ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να την σβήσουν στη στιγμή».
Moody’s
Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει τον κίνδυνο νέας διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, στην περίπτωση που αναγκαστεί η Ελλάδα, να αποχωρήσει από το ευρώ. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s, Mark Zandi, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για δημοσιονομική λιτότητα στις προβληματικές οικονομίες, γιατί αυτές αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές».
Πηγή protothema.gr