«Εγκρίνεται το Δημοσιονομικό Σύμφωνο» λένε ιρλανδικές κυβερνητικές πηγές
«Ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως είπαν οι Ιρλανδοί, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες δηλώνουν ότι το «ναι» θα φτάσει στο 60%. Σε επίπεδα ρεκόρ η αποχή.
Κυβερνητικές πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο φαίνεται να εγκρίνεται με ευρεία πλειοψηφία.
«Είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι κερδίζει το ‘Ναι’ με διαφορά περίπου 60%-40%», είπε η μία από τις δύο πηγές.
Στην Ιρλανδία διεξήχθη την Πέμπτη το μόνο δημοψήφισμα για το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο περί θέσπισης μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Ωστόσο, ρεκόρ σημείωσε η αποχή.
Η συμμετοχή στο Δουβλίνο έφτασε μόλις στο 38%, ενώ σε ορισμένες βορειο-δυτικές επαρχίες κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα (στο 20%).
Συνολικά, η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 50%. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ψηφοφορία στην ιστορία της Ιρλανδίας.
Αυτοί που υποστηρίζουν την έγκριση του Συμφώνου φοβούνται ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοήσει την πλευρά του «όχι».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι είναι πιο πρόθυμοι να πάνε στα εκλογικά κέντρα, όπως δείχνουν τα προηγούμενα δημοψηφίσματα για τις συνθήκες της ΕΕ.
Ωστόσο, το στρατόπεδο του «ναι» αισιοδοξεί, εξαιτίας της υψηλής σχετικά συμμετοχής των ψηφοφόρων των μεσοαστικών περιοχών του Δουβλίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάλυση της συμμετοχής στο σύνολο της χώρας δείχνει ότι ποσοστό 60% πρέπει να έχει ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Η ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκάελ προειδοποιούσαν, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του «ναι», ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, ενώ το στρατόπεδο του «όχι», με επικεφαλής το Σιν Φέιν, αντέτεινε ότι το Σύμφωνο να εγκλωβίσει την Ιρλανδία στη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια.
Η Ιρλανδία έλαβε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειασθεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, το 2013.
Πηγή: in.gr