Παραλείψεις και λάθη στην επιχείρηση σύλληψης του εκτελεστή της Τουλούζης

ΤουλούζηΕυθύνες και λάθη καταλογίζουν σήμερα στη γαλλική κυβέρνηση τα ΜΜΕ ενώ βετεράνοι και εκπρόσωποι της γαλλικής αστυνομίας υποστηρίζουν αφενός ότι ο «δολοφόνος με το σκούτερ» μπορούσε να συλληφθεί πριν από την αιματηρή επίθεση στο εβραϊκό σχολείο και αφετέρου μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν στο σπίτι του περιμένοντας να δράσει το παραλυτικό αέριο ώστε να τον συλλάβουν ζωντανό.

Ο Μοχάμεντ Μεράχ, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής, 23 ετών σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από την αστυνομία μετά από 32ώρη πολιορκία του σπιτιού του στην Τουλούζη, όπου είχε οχυρωθεί.

Ο γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε στις αρχές να συλλάβουν τον Μοχάμεντ Μεράχ προτού σκοτώσει επτά άτομα στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι κράτος δικαίου.
«Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να επέτρεπε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μεραχ» είπε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιόφωνο.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα, σε μια χώρα σαν τη δική μας, να παρακολουθούμε διαρκώς, χωρίς δικαστική απόφαση, κάποιον που δεν έχει διαπράξει έγκλημα (…) Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου», τόνισε. Η γαλλική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τις ενδεχόμενες παραλείψεις που έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών κατά την παρακολούθηση του Μεράχ, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε ταξιδέψει στο παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ο 23χρονος σκότωσε ένα στρατιώτη στις 11 Μαρτίου στην Τουλούζη, δύο αλεξιπτωτιστές στις 15 Μαρτίου στο Μοντομπάν και ένα δάσκαλο και τρία παιδιά στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, τέσσερις ημέρες αργότερα. Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών)«έκανε άψογα τη δουλειά της, εντόπισε τον Μοχάμεντ Μέραχ όταν πραγματοποίησε τα ταξίδια (…) και τον παρακολούθησε όσο διάστημα χρειαζόταν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανένα στοιχείο δεν άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν επικίνδυνος» και ότι κάποια μέρα θα σκότωνε, πρόσθεσε ο Φιγιόν.

Όπως είπε ο γάλλος Πρωθυπουργός «είναι φυσιολογικό να τίθενται ερωτήματα», όμως επέμεινε ότι ο Μέραχ «ζούσε μια κανονική ζωή, αν και είχε ποινικό παρελθόν (…) όμως αυτό δεν σχετίζεται φυσικά» με τις δολοφονίες.

«Το να ανήκει κανείς σε μια σαλαφιστική οργάνωση δεν συνιστά από μόνο του έγκλημα. Δεν πρέπει να συγχέουμε το θρησκευτικό φονταμενταλισμό με την τρομοκρατία, μολονότι γνωρίζουμε καλά τους δεσμούς που συνδέουν αυτά τα δύο μεταξύ τους», κατέληξε ο Φιγιόν.

Ο ρόλος της RAID
Η RAID (Recherche Assistance Intervention Dissuasion, Ερευνα Αρωγή Επέμβαση Αποτροπή) είναι μια μυστική τακτική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της γαλλικής Αστυνομίας, η οποία σχηματίστηκε το 1985.

Αποτελείται συνολικά από 60 μέλη [αρχηγείο και υποστήριξη 10 ειδικά καθήκοντα (διαπραγματευτές κ.λπ.) 10 τέσσερις ομάδες εφόδου 10 η καθεμιά].

Τα τεστ επιλογής είναι πολύ αυστηρά και αυτοί που επιλέγονται ακολουθούν εννέα μήνες σκληρής εκπαίδευσης.

Στην Τουλούζη πήρε μέρος μία από τις τέσσερις ομάδες εφόδου και η πολιορκία του υπόπτου βασίστηκε στο γεγονός ότι ένας άνθρωπος σπάνια αντέχει περισσότερο από 30 ώρες χωρίς ύπνο, αν δεν πάρει διεγερτικά.

Τα μέλη της RAID πόνταραν στη σωματική και ψυχολογική εξάντληση του υπόπτου για να τον κάνουν να παραδοθεί και για τον σκοπό αυτό έριξαν στη διάρκεια της νύκτας βομβίδες για να καταστρέψουν πόρτες και παράθυρα ώστε να μπει το κρύο στο διαμέρισμα και ο ύποπτος να μην μπορέσει να ξεκουραστεί.

Οι ίδιοι, για να αντέξουν την κόπωση, κάνουν χρήση βενζεδρίνης, μιας αμφεταμίνης που είναι γνωστή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει τρεις ημέρες χωρίς να κοιμηθεί, έχοντας παράλληλα φυσική δραστηριότητα.

«Έπρεπε να τον σκοτώσουμε» δήλωσε ο Σαρκοζί
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον πιάσουμε ζωντανό», δήλωσε ο εισαγγελέας Μολέν.
«Επρεπε να τον σκοτώσουμε, είχαμε ήδη αρκετούς νεκρούς», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα πυρά του Μεράχ.
Οι γάλλοι κομάντο είχαν κάνει μια πρώτη έφοδο στο διαμέρισμά του, στον πρώτο όροφο ενός τετραώροφου κτιρίου, στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Δεν κατάφεραν να τον αιφνιδιάσουν: άνοιξε πυρ τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.
Κατόπιν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, είπε στους αστυνομικούς πως θα παραδιδόταν το μεσημέρι, μετά το απόγευμα, μετά τη νύχτα.

Τους είπε επίσης πως δεν μετανιώνει για τίποτα, μόνο επειδή δεν είχε χρόνο να σκοτώσει περισσότερους – σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάντα, για τη μοίρα των παιδιών στην Παλαιστίνη, τη δράση του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν και την απαγόρευση της μπούρκας στους γαλλικούς δημόσιους χώρους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Μεράχ δήλωσε στους διαπραγματευτές πως δεν πρόκειται να παραδοθεί. Κάποια στιγμή ακούστηκαν δυο πυροβολισμοί, οι επικοινωνίες διακόπηκαν και οι αστυνομικοί πίστεψαν ότι μπορεί να είναι νεκρός.

Οι άνδρες της επίλεκτης μονάδας RAID εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Μερά στη συνοικία Κοτ Παβέ της Τουλούζης περί τις 11.30 π.μ.
Είχαν λάβει εντολή να πυροβολήσουν μόνο για αυτοάμυνα.
Χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενη κάμερα προκειμένου να ελέγξουν τα δωμάτια αλλά δεν υπήρχε ίχνος του 23χρονου, ο οποίος είχε κρυφτεί στο μπάνιο.

Οταν οι αστυνομικοί έστειλαν εκεί την κάμερα, πετάχτηκε έξω και άρχισε να πυροβολεί με διάφορα όπλα και τέτοια αγριότητα που σόκαρε ακόμα και τους σκληραγωγημένους κομάντος.

Κατόπιν επιχείρησε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο, συνεχίζοντας να πυροβολεί.
Είχε πει πως ήθελε να πεθάνει «με το όπλο στο χέρι» και έτσι ακριβώς πέθανε – από τη σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή.
Το πτώμα του βρέθηκε στο έδαφος. Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, και από πάνω μια τζελάμπα, το παραδοσιακό βορειοαφρικανικό ένδυμα.

Έμπειροι αστυνομικοί που μιλούν σήμερα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι κομάντος αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
Θεωρούν πως έπρεπε να επιμείνουν στην παροχή παραλυτικού αερίου στο χώρο πριν εισβάλλουν μέσα στο σπίτι ώστε να καταφέρουν να συλλάβουν ζωντανό τον Μεράχ.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Comments are closed.