Εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι. Το ντόμινο των εξεγέρσεων Μέση Ανατολή και Β. Αφρική έχει προκαλέσει ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτάκτως συνεδριάζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος για τα γεγονότα στη Λιβύη.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο
►13:05:ΛΙΒΥΗ – ΤΥΝΗΣΙΑ: Το πράσινο φως περιμένουν οι Τυνησιακές Αερογραμμές από τις αρχές της Τρίπολης για να συνεχίσουν τον επαναπατρισμό των Τυνήσιων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Tunisair. η Σουλασά Μουκάνταμ. “Δύο αεροσκάφη με προορισμό τη Σέμπα και άλλα πέντε με προορισμό την Τρίπολη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα”, είπε η εκπρόσωπος της Tunisair Σουλασά Μουκάνταμ.
Σύμφωνα με το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων, 600 Τυνήσιοι επέστρεψαν το βράδυ χθες Δευτέρα οδικώς στη Ντίμπα, νοτιοανατολικά της πόλης Ταταουίν, στο νότο της Τυνησίας και ταξίδεψαν με τυνησιακές εταιρίες μεταφορών. Συνολικά 3.600 Τυνήσιοι που διέμεναν στη Λιβύη και φοβήθηκαν τη βία που ξέσπασε στη χώρα, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την Κυριακή αεροπορικώς ή οδικώς για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
►13:00: ΛΙΒΥΗ: Οι αρχές της Λιβύης κόβουν το Ίντερνετ κάθε νύχτα και αποκαθιστούν τη σύνδεση το πρωί, σύμφωνα με καταγγελίες εταιρειών στις οποίες αναφέρεται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτό κάνουν από τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο, όπως και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, κλπ. Η κατάσταση θυμίζει Αίγυπτο. Στη Λιβύη, κάθε φορά, λίγο πριν τη διακοπή, οι αρχές μπλοκάρουν την πρόσβαση σε διάφορα δίκτυα, όπως το Facebook και το Αλ Τζαζίρα. Άλλωστε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Μοχάμεντ Αλ-Καντάφι, διευθύνει τον εθνικό φορέα τηλεπικοινωνιών της Λιβύης και βασικό πάροχο πρόσβασης στο Ίντερνετ. Κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι η σύνδεδη με το Ίντερνετ «αποκαθίσταται», πρόκειται για πλασματική επανασύνδεση, αφού όταν κοπούν τα βασικά πρωτόκολλα Ίντερνετ χρειάζονται πολλές ώρες καμιά φορά και μέρες για μια πλήρη αποκατάσταση.
►12:49 ΝΟΡΒΗΓΙΑ – ΛΙΒΥΗ: Το προληπτικό κλείσιμο του εργοστασίου της κοινοπραξίας του στη Λιβύη αποφάσισε ο νορβηγικός γίγαντας επεξεργασίας λιπασμάτων Yara. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην πόλη Μάρσα Ελ Μπρέγκα, στην ακτή της Μεσογείου, περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Η νορβηγική Yara κατέχει το 50% της κοινοπραξίας Lifeco, ενώ το υπόλοιπο μισό κατέχουν η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης και η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης και εργάζονται σε αυτήν περίπου 1.200 άνθρωποι.
►12:30 ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΛΙΒΥΗ: Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ενίσχυσε σήμερα τα σύνορά της με τη Λιβύη και ανακοίνωσε ότι τα αφήνει ανοικτά για όλο το 24ωρο για να περάσουν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη γειτονική χώρα. Η Αίγυπτος επρόκειτο να στείλει τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη για την απομάκρυνση των πολιτών της και αναμένει την έκδοση σχετικών αδειών από τις λιβυκές αεροπορικές αρχές. Το Κάιρο καθιστά τη Λιβύη υπεύθυνη για την ασφάλεια των εκεί ευρισκόμενων Αιγύπτιων πολιτών που υπολογίζονται ανάμεσα σε 1 με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε να παραμείνουν στα σπίτια τους.
►12:22: ΛΙΒΥΗ: Ο ΟΠΑΠ παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και δηλώνει έτοιμος να ενεργήσει «αν αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε από το Ριάντ ο Μοχάμεντ μπεν Ζάεν αλ-Χαμελί, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
►12:18: ΤΥΝΗΣΙΑ – ΛΙΒΥΗ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζητάει από την ΕΕ να της επιτραπεί να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να υποστηριχτεί η μετάβαση τους στη δημοκρατία. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Φίλιπ Μέισταντ είπε ότι εξαιτίας της κρίσης, η τράπεζα εκταμίευσε πιο πριν απ’ ό,τι προβλεπόταν, τα 8,7 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την περιοχή μεταξύ 2008 και 2013. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα. Χρειαζόμαστε έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε.
►12:14 ΛΙΒΥΗ-ΟΗΕ: Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησε σήμερα η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δηλώνοντας ότι οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού της Λιβύης “ενδεχομένως συνιστούν εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας” και καταδίκασε την “αγριότητα με την οποία οι λιβυκές αρχές και οι μισθοφόροι τους εξαπέλυσαν πραγματικά πυρά απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές”. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη βία και να “δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στα χιλιάδες θύματα της καταστολής”.
►12:10: ΛΙΒΥΗ – ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Ο πρεσβευτής της Λιβύης στο Μπαγκλαντές Α. Ελιμάμ, εξαφανίστηκε έπειτα από την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο μελών της οικογένειάς του, κατά την καταστολή της εξέγερσης, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.
►12:05: ΛΙΒΥΗ: Ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έπρεπε να φροντίσει για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με βάση το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιληφθεί του σεβασμού της απαγόρευσης πτήσεων.
►12:03: ΛΙΒΥΗ: Απεσταλμένοι των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιχειρούν να εισέλθουν στη Λιβύη, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ένας ανταποκριτής του CNN κατόρθωσε να φτάσει στη Βεγγάζη. Δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα προσπαθούν αν μπουν στη Λιβύη από την Τυνησία.
►12:00: ΛΙΒΥΗ – ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ: Εκατό άτομα περίπου μπήκαν με τη βία στο προξενείο της Λιβύης στο Ντουμπάι, κατεβάζοντας και καταστρέφοντας πορτρέτα του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ζητώντας την πτώση της κυβέρνησής τους. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους λιβυκής καταγωγής, οι οποίοι προσευχήθηκαν στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην αιματηρή καταστολή. «Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι μια αληθινή σφαγή», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
►11:58 ΚΙΝΑ – ΛΙΒΥΗ: Την ανησυχία της για την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των κινεζικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Λιβύη εκφράζει η ασιατική χώρα μετά τις αναφορές ότι ένα από τα εργοστάσιά της λεηλατήθηκε και οι εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν από ενόπλους. Ωστόσο η Κίνα, αντίθετα με τις άλλες χώρες, δεν καταδίκασε την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκε να δηλώσει ότι ορισμένοι Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις και κάλεσε τη Λιβύη να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την κοινωνική σταθερότητα και να τιμωρήσει όσους έπληξαν τα συμφέροντά τους.
Η Κίνα έχει σημαντική και αυξανόμενη παρουσία στη Λιβύη, όπως και σε ολόκληρη την Αφρική, σύμφωνα με κινεζικά δημοσιεύματα υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 Κινέζοι υπήκοοι ζουν και εργάζονται στη Λιβύη. Η κινεζική πρεσβεία στην Τρίπολη καλεί τους πολίτες της να είναι προσεκτικοί, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί καμία κίνηση για τον επαναπατρισμό τους.
Το χάος στη Λιβύη έχει επηρεάσει και τη διπλωματική αποστολή της στην Κίνα, καθώς τουλάχιστον ένας διπλωμάτης, ο Χουσεΐν Ελ-Σαντέκ Ελ-Μεσράτι παραιτήθηκε από τη θέση του στην “πρεσβεία του Χίτλερ” όπως την αποκάλεσε.
►11:23:ΛΙΒΥΗ: Κατεστραμμένοι οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης: όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Κχέιτ, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης καθώς οι διάδρομοι του έχουν καταστραφοί από τις συγκούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
►11:21 ΤΟΥΡΚΙΑ: Τρία τουρκικά πλοία βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βεγγάζη για να παραλάβουν χιλιάδες Τούρκους πολίτες. Δύο επιβατηγά πλοία κι ένα στρατιωτικό αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη Βεγγάζη σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι συγκαταλέγονται στη λίστα επείγουσας εκκένωσης, αλλά επιβεβαίωσε ότι χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε στάδιο της Βεγγάζης. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, μεταδίδει ότι περίπου 25.000 Τούρκοι ζουν και εργάζονται σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
►10:51 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν διέταξε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων καθώς η μοναρχία της χώρας προσπαθεί να πείσει τους διαδηλωτές να προσέλθουν σε συνομιλίες προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη εδώ και μία εβδομάδα με αίτημα τις αλλαγές σ’ αυτή τη στρατηγική χώρα του Κόλπου.
Η ηγετική φιγούρα της σιιτικής αντιπολίτευσης της χώρας, Αμπντούλ Τζαλίλ Χαλίλ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση κρατουμένων συνιστά “θετική χειρονομία”, ωστόσο ανέφερε ότι θα μπορέσει να οδηγήσει σε διάλογο μόνο στην περίπτωση που ανάμεσα στους απελευθερωθέντες κρατούμενους περιλαμβάνονται και οι 25 σιίτες ακτιβιστές που δικάζονται από πέρυσι για συνωμοσία ενάντια στο κράτος. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.
Μία ακόμη σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Χασάν Μεσάιμα, επίσης δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει από το Λονδίνο για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαργαριταριού της Μανάμα. Ο Μεσάιμα είναι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής σιιτικής οργάνωσης Χακ (Haq).
►09:57 ΛΙΒΥΗ Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
►08:19 ΤΟΥΡΚΙΑ-ΤΥΝΗΣΙΑ Στην Τυνησία μετέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για δρομολόγηση «αλυσιδωτών αντιδράσεων» στον αραβικό κόσμο, με δεδομένη την οξεία κοινωνική αντίδραση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Σημείωσε δε ότι η χώρα του διατηρεί επικοινωνία και επαφές με όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχει κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξετάζει την κατάσταση που διαμορφώνεται και θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης.
►08:11 ΛΙΒΥΗ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ Περίπου 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην πρεσβεία της Λιβύης στην Κουάλα Λουμπούρ. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα πορτραίτο του Καντάφι και υπέστειλαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστησαν με μία σημαία, που όπως είπαν, υπήρχε από την προ Καντάφι εποχή. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια ούτε συλλήψεις και οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το κτίριο ειρηνικά.
►08:09 ΛΙΒΥΗ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Η Χαμάς καταδίκασε “τις σφαγές” του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του ίδιου του του λαού. “Καταδικάζουμε έντονα την καταστολή που οργάνωσε το καθεστώς του Καντάφι κατά του ίδιου του του λαού, που διαδήλωνε ειρηνικά. Το καθεστώς αυτό χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λιβυκού λαού. Καλούμε τους Παλαιστίνιους, του μουσουλμάνους και τους Αραβες να καταδικάσουν τις σφαγές”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
►07:35 ΛΙΒΥΗ-ΙΝΔΙΑ Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία, που υπέβαλε χθες την παραίτησή του καλεί τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τον λαό της Λιβύης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν αμάχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
►07:25 ΛΙΒΥΗ-ΜΑΛΑΣΙΑ Η πρεσβεία της Λιβύης στην Κουάλα Λουμπούρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την “βάρβαρη, εγκληματική σφαγή” των διαδηλωτών.
►06:31 ΙΡΑΝ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν τη Διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. “Διέπλευσαν τη Διώρυγα στις 5:45 π.μ.”, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Διώρυγας.
(Αναδημοσίευση από enet.gr)