Στο πλευρό του Μουμπάρακ ο στρατός

Με μια απόφαση που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές ο στρατός της Αιγύπτου στήριξε σήμερα τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δεν παραιτήθηκε, αλλά μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο που όρισε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο στρατός – η δεύτερη σε 48 ώρες – εγκρίνει το σχέδιο του Μουμπάρακ για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Οχι στον Μουμπάρακ. Οχι στον Σουλεϊμάν. Ο ένας είναι πράκτορας και ο άλλος δειλός» φωνάζουν οι διαδηλωτές που πέρασαν άλλο ένα βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καϊρου.

Κάποιοι επιχείρησαν πορεία προς την προεδρική κατοικία του Μουμπάρακ στο Κάιρο, αλλά ο στρατός τους σταμάτησε με οδοφράγματα.

Αλλοι πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. «Στρατέ της Αιγύπτου, πρέπει να κάνεις μία επιλογή, το καθεστώς ή ο λαός», φώναζαν.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος «θα εκραγεί» και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει «για να σώσει τη χώρα».

Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την τροποποίηση πέντε άρθρων του συντάγματος και την κατάργηση ενός έκτου.

Τα άρθρα αυτά επιβάλλουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις στην υποβολή υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές ή δεν προβλέπουν χρονικό όριο για την προεδρική θητεία.

Αλλά άρθρα περιορίζουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ή επιτρέπουν στον πρόεδρο να αποφασίζει την προσαγωγή ενώπιον στρατοδικείου κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση.

Το άρθρο 189 προβλέπει ότι μόνο ο πρόεδρος της χώρας και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έχουν το δικαίωμα να προτείνουν συνταγματικές τροπολογίες.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ απάντησε επίσης στις επανειλημμένες εκκλήσεις πολλών χωρών και ειδικότερα των ΗΠΑ για ειρηνική πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο.

«Δεν υπέκυψα ποτέ σε ξένες διαταγές, διαφύλαξα πάντα την ειρήνη και αγωνίσθηκα για την Αίγυπτο και τη σταθερότητά της. Δεν επιζήτησα ποτέ την εξουσία», είπε επαναλαμβάνοντας ότι θέλει «να ταφεί στην Αίγυπτο».

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ εξέφραζαν απογοήτευση

ή ανησυχίες για ενδεχόμενη επικράτηση των εξτρεμιστών, πραξικόπημα του στρατού, ακόμη και εμφύλιο πόλεμο.

Η επικείμενη αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ ήταν επί πολλές ώρες χθες αντικείμενο έντονης φημολογίας, η οποία προκλήθηκε από την ανακοίνωση του στρατού ότι υποστηρίζει «τα νόμιμα αιτήματα του λαού» και από το γεγονός ότι το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων βρισκόταν χθες σε διαρκή συνεδρίαση, δημιουργώντας εικασίες ότι είναι πιθανόν ο στρατός να αναλάβει την εξουσία.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.