Την πλήρη εκκαθάριση του καθεστώτος Μπεν Άλι ζητούν επίμονα οι Τυνήσιοι
Εκατοντάδες Τυνήσιοι από τις φτωχές επαρχίες του νότου, όπου ήταν και η εστία της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπεν Άλι, έφτασαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της χώρας Τύνιδα ζητώντας την απομάκρυνση όλων στελεχών του παλιού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το «καραβάνι της ελευθερίας» από περίπου 1.000 διαδηλωτές έφτασε στο κέντρο της Τύνιδας προερχόμενοι από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Τυνησίας.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, έξω από το οποίο ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πορτρέτο του αυτοπυρπολημένου διαδηλωτή Μοχάμεντ Μπουαζίζι. Ο νεαρός μικροπωλητής έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του προηγούμενου καθεστώτος όταν αυτοπυρπολήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν από το Σίντι Μπουζίντ την πόλη όπου ξεκίνησαν όλα. «Δεν έχουμε τίποτα, η γη ανήκει στο κράτος, είμαστε περιθωριοποιημένοι» έλεγαν στους δημοσιογράφους.
Παρά την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο νέο σχήμα, τα βασικά υπουργεία παραμένουν στα χέρια των υπουργών του παλιού καθεστώτος. Για το λόγο αυτό, οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, αν και ο πρωθυπουργός Γανούσι και ο προσωρινός πρόεδρος Μεμπάζαα μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός εξήγησε σε συνέντευξη την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσει μετά τις εκλογές, χωρίς αυτό να σταματήσει τις διαδηλώσεις.
Η αστυνομία από την πλευρά της, αναφέρει το Reuters ανέχεται χωρίς συγκρούσεις την παρουσία των διαδηλωτών κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί και γενικότερα τα σώματα ασφαλείας μάλιστα μερικές φορές έσπευδαν να ενωθούν με το πλήθος σε μία προσπάθεια να αποτινάξουν την κατηγορία των οργάνων του (παλιού) καθεστώτος.
Παράλληλα, δύο συνεργάτες του πρώην προέδρου της Τυνησίας, Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Πρόκειται για τον Αμπντελαζίζ μπιν Ντία, που ήταν εκπρόσωπος του Μπεν Άλι και επικεφαλής των συμβούλων του, και τον Αμπντάλα Καλάλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της διορισμένης Άνω Βουλής. Η αστυνομία αναζητά επίσης τον πολιτικό σύμβουλο του Μπεν Άλι, Αμπντελουαχάμπ Αμπντάλα, η τύχη του οποίου αγνοείται.
Σε μία άλλη ένδειξη αλλαγής στη χώρα, η εισαγωγή βιβλίων, περιοδικών και ταινιών δεν θα υπόκειται πλέον σε προηγούμενη άδεια, ανέφερε η διοίκηση των τελωνείων. Στο παρελθόν, η εισαγωγή τους, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, έπρεπε να εγκριθεί από επιτροπή λογοκρισίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αντίθετα, η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την εσπευσμένη φυγή του Μπεν Άλι υποσχέθηκε απόλυτη ελευθερία των πληροφοριών και του Διαδικτύου και κατήργησε το υπουργείο Επικοινωνίας.
(Αναδημοσίευση από in.gr)