Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Με το βλέμμα στην κρίση συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή

Με τη «δαμόκλειο σπάθη» της διάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη να βρίσκεται ψηλά στις διαβουλεύσεις.

Οι ηγέτες θα εγκρίνουν την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να επιτραπεί η σύσταση του μόνιμου μηχανισμού. Την ίδια στιγμή όμως, δεν αναμένονται συνταρακτικές αποφάσεις για την άμεση ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Η τροποποίηση ουσιαστικά θα είναι μία προσθήκη δύο προτάσεων στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα τονίζει πως για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη μέλη θα τίθενται αυστηρή όροι.

Ο δρόμος για το μόνιμο μηχανισμό ESM άνοιξε με τη συμφωνία Παρισιού και Βερολίνου στο Ντοβίλ τον Οκτώβριο. Ο ΕSΜ θα αντικαταστήσει το προσωρινό «δίχτυ ασφαλείας» των 750 δισ. ευρώ (το EFSF) στο οποίο είχε καταλήξει η ΕΕ μετά τη «διάσωση» της Ελλάδας και εκπνέει το 2013.

Στο μόνιμο μηχανισμό θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, και στόχος της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη είναι η κύρωσή του να είναι γεγονός μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου χρόνου.

Παράλληλα, το θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού -«νύξεις» για την οποία έχουν κάνει ΕΚΤ, ΔΝΤ και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- δεν αναμένεται να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ευρω-ομόλογα και την πρόταση για από κοινού δανεισμό της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται Βερολίνο και Παρίσι.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αναφέρει το Reuters, θα συζητηθεί και πιθανότητα αύξησης του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω του προγράμματός της για αγορά κρατικών ομολόγων. Επισήμως, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται προς το παρόν, αλλά πηγές εντός της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως μπορεί να τεθεί ακόμη και στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας στο τέλος της εβδομάδας.

Στη Σύνοδο, τέλος, το Λονδίνο ενδέχεται να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση των δαπανών που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα η ΕΕ, επικαλούμενο τα προγράμματα λιτότητας στα οποία προχωρούν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, παραπέμποντας στο Εcofin.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.