Στο κελί του Οσκαρ Ουάιλντ ο Ασάνζ
Κρίσιµη είναι η εβδοµάδα που αρχίζει για τον Τζούλιαν Ασάνζ.Από το κελί του στην αποµόνωση των φυλακών Γουάντσγουορθ _ το ίδιο κελί όπου κλείστηκε το 1895, καταδικασµένος για οµοφυλοφιλία, ο Οσκαρ Ουάιλντ ο ιδρυτής της Wikileaks θα οδηγηθεί αύριο για δεύτερη φορά σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εµφανίζονται να δροµολογούν τη δίωξή του. ΤηνΠαρασκευή, µία από τους βρετανούς δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Ασάνζ χαρακτήρισε επικείµενη την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του από τις ΗΠΑ. Αξιωµατούχος του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης το διέψευσε. Σύµφωνα µε πληροφορίες της βρετανικής «Independent» εντούτοις, µια πρώτη ακρόαση στο Καπιτώλιο µε στόχο την επικαιροποίηση του νόµου περί κατασκοπείας είναι πιθανό να διεξαχθεί ακόµα και την ερχόµενη Πέµπτη.
Ο νόµος χρονολογείται στο 1917 και δεν θεωρείται επαρκής για τη δίωξη του Ασάνζ και του Wikileaks. Οταν η αµερικανική κυβέρνηση επιχείρησε να τον χρησιµοποιήσει για να τιµωρήσει τους «New York Times» που είχαν δηµοσιεύσει τα Pentagon Papers, τη µυστική έκθεση της CIA για το Βιετνάµ που είχε αποκαλύψει ο Ντάνιελ Εσλµπεργκ, απέτυχε. Ηδη όµως υπάρχουν στα σκαριά δύο νοµοσχέδια που µπορεί να προσφέρουν στον αµερικανό υπουργό ∆ικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ τα θεσµικά εργαλεία που αναζητεί ώστε να κινηθεί κατά του Ασάνζ. Το ένα από αυτά, µε πρωτοβουλία του ρεπουµπλικανού βουλευτή Πίτερ Κινγκ, καθιστά παράνοµη τη δηµοσίευση των ονοµάτων πληροφοριοδοτών του στρατού ή των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η βρετανική «Guardian» δεν αποκλείει το ενδεχόµενο οι δικηγόροι του Ασάνζ να διατυπώσουν αύριο στο Λονδίνο νέες καταγγελίες για αµερικανικές παρεµβάσεις στην υπόθεση κατά του Wikileaks και του ιδρυτή της.
Ελπίζοντας πως αυτή τη φορά το δικαστήριο θα δεχθεί την αποφυλάκιση του Ασάνζ µε εγγύηση, υποστηρικτές του φέρονται να έχουν συγκεντρώσει έως και 215.000 ευρώ – οι ελπίδες τους όµως θα διαψευστούν, το πιθανότερο είναι πως ο Ασάνζ θα παραµείνει στη φυλακή εν αναµονή της εξέτασης του αιτήµατος που έχει διατυπώσει η Σουηδία για την έκδοσή του. Ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείται από δύο Σουηδέζες για «βιασµό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνοµο εξαναγκασµό».
∆ιαδηλώσεις υπέρ του Ασάνζ πραγµατοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας –Μαδρίτη, Βαρκελώνη,Μάλαγα – όπως επίσης στο Σάο Πάολο, το Χονγκ Κονγκ, στο Μπρισµπέιν στηνΑυστραλία. Πιο χαµηλούς τόνους σε σύγκριση µε τις προηγούµενες ηµέρες κράτησαν οι Ανώνυµοι χακτιβιστές. Στιςανακοινώσειςτους, αφήνουν να εννοηθεί ότι εφεξής θα επικεντρωθούν αντίτης επιχείρησης αντίποινα στην επιχείρηση LeakSpin – δηλαδή τηκατά το δυνατόν µεγαλύτερη διασπορά µέσα απότο Ιντερνετ των απόρρητων τηλεγραφηµάτων που έχουν διαρρεύσει. ∆ύο νεαροί έχουν ήδη συλληφθεί σε σχέση µε τις κυβερνοεπιθέσεις στηνΟλλανδία, ένας 16χρονος τηνπερασµένη Πέµπτη, ένας 19χρονος το Σάββατο.
«Η διαφάνεια φέρνει καλύτερη διακυβέρνηση»
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ δυνατό όπλο του Τζούλιαν Ασάνζ, ο άνθρωπος που στέκεται ανάµεσα σε αυτόν και την έκδοσή του – στη Σουηδία ή όπου αλλού… «Ευτυχώς για τον ιδρυτή του Wikileaks», σχολιάζει η «Guardian», «είναι ένας δικηγόρος ο οποίος έχει κερδίσει µε την ευφυΐα του µερικές από τις πιο καθοριστικές νοµικές µάχες της εποχής µας».
Η είδηση σχεδόν χάθηκε µέσα στον θόρυβο που ακολούθησε τη σύλληψη του Ασάνζ την περασµένη Τρίτη: «Ο διαπρεπής νοµικός Τζέφρι Ρόµπερτσον σπεύδει στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ». ∆ηµοσίως, ο Ρόµπερτσον δεν έχει κάνει όλες αυτές τις ηµέρες κανένα σχόλιο για την υπόθεση. Οι θέσεις του είναι όµως γνωστές. «Η διαφάνεια φέρνει καλύτερη διακυβέρνηση», γράφει σε ένα σηµείο στην αυτοβιογραφία του. «Η δικαιοσύνη είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι, παρέχει τη δυνατότητα να κερδίσεις έναντι του πιο ισχυρού, ακόµα και του ίδιου του κράτους», σε ένα άλλο. «Αυτό δεν σηµαίνει πως ο ∆αβίδ θα συντρίψει απαραίτητα τον Γολιάθ, οι νόµοι της µάχης όµως θα εµποδίσουν τον Γολιάθ από το να του καταφέρει ένα χτύπηµα στο κεφάλι».
Ο Ρόµπερτσον γεννήθηκε το 1946 στο Σίδνεϊ, σπούδασε Νοµικά στο Πανεπιστήµιο του Σίδνεϊ, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Φοιτητής ακόµα, ανέλαβε την υπεράσπιση ενός άλλου αυστραλού εκπατρισµένου, του Ρίτσαρντ Νέβιλ: το σατιρικό έντυπο που αυτός εξέδιδε, το «Oz», είχε κατηγορηθεί για «συνωµοσία µε σκοπό τη διαφθορά των δηµοσίων ηθών». Παρότι έχασε την υπόθεση, ο Ρόµπερτσον αποφάσισε πως το µέλλον του ήταν στη Βρετανία, έγινε δεκτός στον δικηγορικό σύλλογο το 1973 και ξεκίνησε µια εντυπωσιακή καριέρα, µε επίκεντρο κατά κύριο λόγο τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ανάγκη λογοδοσίας των κυβερνήσεων. Την περίοδο 2002-2007 υπηρέτησε ως δικαστής στο ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε.
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)