Ελβετικό ”όχι” σε αύξηση φόρου πλουσίων – «Ναι» στην απέλαση των ξένων
«Ναι» στο σχέδιο αυτόματης απέλασης ξένων πολιτών όταν αυτοί έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα και έχουν εξαπατήσει το κράτος λαμβάνοντας παράνομα επιδόματα, αλλά «όχι» στην επιβολή φόρου στους πλούσιους, είπαν οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα με διαφορετικά ερωτήματα.
Το θέμα της απέλασης μεταναστών ετέθη έπειτα από πρωτοβουλία του εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος της Ελβετίας. Πενήντα τρία τοις εκατό των πολιτών είπαν «ναι» έναντι 47% που το καταψήφισαν. Αντίθετα, καταψήφισαν αντι-πρόταση της κυβέρνησης οι καταδικασθέντες ξένοι να απελαύνονται ύστερα από απόφαση δικαστή. Για «μαύρη ημέρα» έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία.
Αλλο ερώτημα του δημοψηφίσματος, αυτό με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καλούσε τους πολίτες να εγκρίνουν ελάχιστο φόρο 22% στα εισοδήματα άνω των 190.000 ευρώ. Με ποσοστό 58%, όμως, οι Ελβετοί αρνήθηκαν να το δεχτούν. Οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν ότι ο φόρος θα είναι δίκαιος αφού αφορά υψηλά εισοδήματα, όμως η κυβέρνηση και τα κεντροδεξιά κόμματα αντέτειναν με σθένος ότι θα πληγεί η οικονομία αφού η χώρα θα γίνει πολύ λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να αρχίσουν να την εγκαταλείπουν.
«Μαύρη ημέρα»
Ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπερψήφιση, σε δημοψήφισμα, της πρότασης για απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων, οι Ελβετοί έκαναν και πάλι χθες μια αμφιλεγόμενη επιλογή. Ψήφισαν υπέρ της αυτόματης απέλασης ξένων καταδικασθέντων. «Μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελβετία» αποκάλεσε τη χθεσινή το ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας. «Θορυβημένοι από τη νέα παραβίαση της αρχής της ισότητας», δήλωσαν οι Πράσινοι, σε αντίθεση, φυσικά, με το κόμμα που προώθησε το δημοψήφισμα το οποίο έσπευσε να θριαμβολογήσει δηλώνοντας: «Εγινε το πρώτο βήμα στον δρόμο της ασφάλειας, που δείχνει ότι ο κόσμος ανησυχεί για την πολιτική μετανάστευσης που ακολουθεί η Ελβετία».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερμήνευσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως «καθαρή έκφραση της πλειοψηφίας ότι η εγκληματικότητα των ξένων είναι γι’ αυτούς σοβαρό πρόβλημα» και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τον νόμο. Η υπουργός Δικαιοσύνης όμως είπε ότι οι ξένοι «συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας».
(Πηγές: BBC, Ρόιτερ, Γαλλικό)
(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)