Η Ελλάδα θα γίνει πρότυπο, αν αντέξει η κοινωνία τα μέτρα, τόνισε ο Ρομάνο Πρόντι
Στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση αναφέρθηκε πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας σε εκδήλωση του Megaron Plus. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα, ο κ. Πρόντι απάντησε: «Αν εφαρμόσετε όσα αποφασίσθηκαν, ναι. Δεν χρειάζεται άλλος μηχανισμός, αυτά που προκρίθηκαν είναι αρκετά. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει ο κοινωνικός ιστός την εφαρμογή των μέτρων. Αν τα αντέξετε, θα γίνετε πρότυπο».
«Κι επειδή είμαι Ιταλός». πρόσθεσε, «θα πρέπει να πω ότι ανάλογα μεταρρυθμιστικά μέτρα απαιτούνται και στη χώρα μου».
Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε επίσης, πως «τον τελευταίο ενάμιση μήνα εμφανίσθηκαν δύσκολες καταστάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκδηλώθηκαν εντάσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, με άλλα λόγια οι δυσκολίες εξαπλώθηκαν», όμως -επανέλαβε- «δεν χρειάζονται νέες μεθοδεύσεις, πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν».
Ο κ. Πρόντι απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθετε ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Ζ.Μ.Κολομπανί υπογράμμισε τη «θετική έκπληξη που δημιούργησε η Κινεζική στήριξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων».
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κίνα
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ενώπιον του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ.Κουβέλη, του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, του διοικητή της Εθνικής Β.Ράπανο κ.ά. ο Ρομάνο Πρόντι περιέγραψε τις ραγδαίες και ουσιώδεις αλλαγές του σημερινού μας κόσμου.
«Αν ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Ευρώπης, ο 20ος ήταν ο αιώνας των ΗΠΑ και ο 21ος μοιάζει να είναι της Ασίας. Δείτε την εικόνα» είπε ο κ.Πρόντι, «το ’50 οι ΗΠΑ είχαν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τώρα έχουν το 25%. Πριν από δύο αιώνες, η Κίνα είχε το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η Ιαπωνία το 15%, ενώ στο διάστημα 1999-2004 στην Ασία, βγήκαν από την απόλυτη ένδεια 150 εκατ. άνθρωποι -γιατί άρχισε να αναπτύσσεται η Κίνα».
Ο ομιλητής παρατήρησε ακόμη πως οι ΗΠΑ ασκούν μια παγκόσμια εξουσία παρουσιάζοντας όμως έλλειμμα 10% στον προϋπολογισμό τους, εξαιτίας των υψηλών στρατιωτικών δαπανών «που αντανακλούν στο 50% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών». Ενώ η Κίνα, είπε ο κ. Πρόντι, «ασκεί μια παγκόσμια πολιτική επιρροή χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα γουάν! Οι ΗΠΑ εξουσιάζουν έχοντας μιαν ελλειμματική οικονομία, ενώ η Κίνα επηρεάζει διαθέτοντας πλεόνασμα».
Στην παρέμβασή του ο κ. Κολομπανί παρατήρησε πως τα νέα σημάδια της εποχής μας έχουν να κάνουν με τη «ραγδαία εμφάνιση των αναδυόμενων δυνάμεων και τη νέα ισορροπία των δυνάμεων στον κόσμο», παραπέμποντας στο παράδειγμα του G7, που έγινε G20, στο εσωτερικό του οποίου δημιουργήθηκε τελικά το G2 (ΗΠΑ-Κίνα) για να επισημάνει πως στις μέρες μας εμφανίζεται ένα νέο σύμπτωμα: ο κίνδυνος του «συναλλαγματικού πολέμου».
Επ’ αυτού, ο Ρ. Πρόντι (παραπέμποντας στην ευρωπαϊκή πίεση προς το Πεκίνο να ανατιμήσει το νόμισμά του) παρατήρησε πως «όποιος πιέζει τους Κινέζους δεν τους ξέρει, διότι η πίεση προκαλεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η Κίνα έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει την αναταραχή της παγκόσμιας οικονομίας» υποστήριξε και σημείωσε πως όταν εξήγησε σε Κινέζους φοιτητές το ευρωπαϊκό εγχείρημα του ευρώ, δέχθηκε την ερώτηση «τελικά η ΕΕ είναι ένα εργαστήριο ή ένα μουσείο;»
Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε επ΄αυτού, πως η ΕΕ έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από το γεγονός ότι είναι διαιρεμένη και τόνισε πως «η συνεχής άσκηση μιας κοντόφθαλμης πολιτικής έκανε μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία μας».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της ελληνικής κρίσης – «το ελληνικό ΑΕΠ είναι μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, όμως επειδή η ΕΕ ήταν διαιρεμένη στο θέμα της αντιμετώπισης της Ελλάδας, το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται πολλαπλασιαστικά» είπε και ολοκλήρωσε την ανάλυσή του αναφέροντας το αντίθετο φαινόμενο: τις αγαθές συνέπειες της ενοποίησης. Εξαιτίας της ύπαρξης του κοινού νομίσματος, παρατήρησε ο Ρ.Πρόντι, η Γερμανία εμφανίζει σήμερα κάπου 200 δισ. ευρώ πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.
(Αναδημοσίευση από in.gr)