Φιάσκο για τη «σιδηρά» κυρία Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Αμηχανία, πικρία, αγανάκτηση. Αυτά τα συναισθήματα απεικονίζονταν χθες στο πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δύο πρώτων γύρων (από τους τρεις) της εκλογής νέου προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο «δικός της» υποψήφιος, ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ, «είχε φάει μαύρο» στη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Συνέλευση στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, διέθεταν την απόλυτη πλειοψηφία των 1.244 εκλεκτόρων. Δεκάδες κυβερνητικοί εκλέκτορες, εκμεταλλευόμενοι τη μυστική ψηφοφορία, προτίμησαν να «μηδίσουν»: έδωσαν την ψήφο τους, ιδίως στον πρώτο γύρο, στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων Γιόαχιμ Γκάουκ.
Η «λύτρωση» ήρθε στον τρίτο γύρο, όταν ο κ. Βουλφ κατάφερε να συγκεντρώσει, όντως, την πολυπόθητη πλειοψηφία, ήτοι 625 ψήφους σε σύνολο 1.244. Υπέρ του κ. Γκάουκ ψήφισαν 494 εκλέκτορες. Η υποψήφια του κόμματος Η Αριστερά Λουκ Γιόχιμσεν είχε αποσύρει προηγουμένως την υποψηφιότητά της- οι οπαδοί της απείχαν στη συνέχεια από την ψηφοφορία.
Αλλοι αναλυτές μιλούσαν για « φιάσκο » της κυρία Μέρκελ, άλλοι για το «λυκόφως» της πολιτικής της καριέρας. Οι Σοσιαλδημοκράτες τής ζήτησαν ήδη να προσφύγει στη Βουλή για να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Το χθεσινό αποτέλεσμα βαθαίνει την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδεικτικό γι΄ αυτό ήταν οι «δηλητηριώδεις» ματιές που αντάλλασσε στη Συνέλευση η κυρία Μέρκελ με τον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο τελευταίος επέρριψε, εμμέσως, την ευθύνη στους Χριστιανοδημοκράτες για την απώλεια ψήφων λέγοντας ότι το κόμμα του- με τέσσερις εξαιρέσειςψήφισε συντεταγμένα υπέρ του κ. Βουλφ.
Κατά γενική εκτίμηση, ο πραγματικός νικητής της διαδικασίας είναι ο κ. Γκάουκ, ο πρώην πολέμιος του «υπαρκτού σοσιαλισμού» της Ανατολικής Γερμανίας και «υποψήφιος της καρδιάς», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με τον εκλεγέντα κ. Βουλφ, τον δεξιοτέχνη, όπως λέγεται, «του ξύλινου λόγου».
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)