Συνεχίζεται το ανθρωπιστικό δράμα όπως και οι συγκρούσεις
Επιτείνονται τα προβλήματα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Κιργιζία στο Ουζμπεκιστάν οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων που άφησαν εκατοντάδες θύματα και μεγάλες καταστροφές σε δύο πόλεις χωρίς να έχουν κοπάσει εντελώς.
Περισσότεροι από 100.000 Ουζμπέκοι –και πιθανότατα 200.000–, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Αρκετοί περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, όσοι τα διέσχισαν ζουν σε άθλιες συνθήκες σε περίπου 30 σημεία συγκέντρωσης.
«Ενορχηστρωμένες, στοχευόμενες και καλά σχεδιασμένες» ήταν κατά την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι αιματηρές ταραχές στην Κιργιζία με στόχο τη μειονότητα των Ουζμπέκων στη χώρα.
Οι συγκρούσεις άρχισαν από ομάδα μασκοφόρων ενόπλων, υποστηρίζει ο Οργανισμός ερχόμενος κοντά στη γραμμή της κυβέρνησης που μιλά για προβοκάτσια από μισθοφόρους από το Τατζικιστάν οι οποίοι πυροβολούσαν αδιακρίτως κατά Ουζμπέκων και Κιργίζιων για να προκαλέσουν τα πάθη.
Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, που εγκαταστάθηκε μετά την ανατροπή του προέδρου Μπακίγεφ υποστηρίζει ότι οι ταραχές σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από κύκλους του ανατραπέντα ηγέτη, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Πολλοί από τους Ουζμπέκους τη στήριξαν με την ελπίδα να αποκτήσουν περισσότερα προνόμια, σε αντίθεση με τους Κιργίζιους που στηρίζουν τον Μπακίγεφ.
Ο αριθμός των νεκρών επισήμως ανέρχεται στους 179, αλλά μαρτυρίες κατοίκων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος το ίδιο και ο αριθμός των τραυματιών που πλησιάζουν κατά τις Αρχές στις 2000.
Εν τω μεταξύ, μεγάλες είναι οι καταστροφές στις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ στο νότιο τμήμα της χώρας όπου ζει μεγάλος αριθμός μελών της μειονότητας των Ουζμπέκων στην Κιργιζία: αν και αποτελούν το 15% του συνολικού πληθυσμού, στο νότο είναι σχεδόν ισάριθμοι με τους Κιργίζιους.
Η κατάσταση στην Ος είναι ανεξέλεγκτη, ενώ για το Τζαλαλαμπάντ το υπουργείο Εσωτερικών της Κιργιζίας υποστηρίζει ότι έχει στη πόλη δυνάμεις του αλλά η περιοχή ακόμα δεν είναι ασφαλής.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων, έχουν κρατήσει αποστάσεις. Η Μόσχα αρνήθηκε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις όπως ζήτησε η προσωρινή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν υψηλόβαθμο διπλωμάτη στη χώρα για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία ενώ σχεδιάζουν και την αποστολή ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)