Ο μαυρο-πίνακας της Siemens

Το γαϊτανάκι των συναλλαγών που είχαν χρηματιστές, δικηγόροι, επιχειρηματίες και κρατικοί λειτουργοί με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και οι οικονομικές δοσοληψίες τους με τις ελεγχόμενες off shore εταιρείες, επιζητεί να ξεδιαλύνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής και η τακτική ανάκριση, τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις από την Ελβετία.

Οσοι από αυτούς κατέθεσαν μέχρι τώρα στην επιτροπή επικαλούνται είτε πλήρη άγνοια είτε απλή φιλική εξυπηρέτηση, ενώ κάποιοι στρέφονται κατά αλλήλων, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκαν! Αλλοι, που είδαν πρώτη φορά το όνομά τους δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Η εξεταστική επιτροπή και η τακτική ανάκριση θέλουν να μάθουν ποιοι ενήργησαν εν γνώσει τους ως στυλοβάτες μιας «υποδομής» η οποία στήθηκε για άμεσες πληρωμές χρημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να αποκαλύπτεται ο τελικός αποδέκτης. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους διακίνησης του χρήματος, που γίνονταν μέσω των εταιρειών (Martha Holding Corp. κ.λπ.) που είχε συστήσει η Siemens επ’ ονόματι του Πρ. Μαυρίδη, γενικού διευθυντή της εταιρείας μέχρι το 2006, για να διακινεί και να αποθηκεύει το χρήμα που προοριζόταν για «ωφέλιμες πληρωμές».

Ρόλο συντονιστή της όλης επιχείρησης, από τραπεζικής πλευράς, φέρεται να είχαν ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και ο Φάνης Λυγινός, διαχειριστές περιουσίας στη γερμανική τράπεζα Dresdner Bank, στο κατάστημα της Γενεύης. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώτου στη Γενεύη, ερχόταν 3-4 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα, συναντιόταν με δικηγόρους και χρηματιστές και μέσω αυτών έκανε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Οι τραπεζίτες παρέδιδαν σε στελέχη της Siemens μετρητά στην Αθήνα για πάσα χρήση, τα οποία όμως έπαιρναν από άλλους έλληνες και αρκετούς ανυποψίαστους πελάτες τους, οι οποίοι απλώς ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Φ. Λυγινός τις είχε αποκαλέσει συμψηφιστικές εγγραφές στην κατάθεσή του το 2008 που είχε δώσει στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου στο εξωτερικό.

Μέσω καταθέσεων

Ο άλλος τρόπος ήταν μέσω καταθέσεων απ’ ευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς από άλλες υπεράκτιες εταιρείες της Siemens (Placid Blue, Fairways, Standybury), τις οποίες διαχειρίζονταν κατ’ εντολήν του Μιχ. Χριστοφοράκου οι επιχειρηματίες Γ. Καλδής και Αλ. Λέτσας.

Στη λίστα των υπό έλεγχον προσώπων δεν περιλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Χρ. Σιαφάκας και ο χρηματιστής Χρ. Θεοδωρίδης. Στην εξεταστική εμφανίστηκε ο Αρτ. Θεοδωρίδης, γιος του Χρήστου (καθώς ο πατέρας του έχει προβλήματα υγείας), και μίλησε για τη θεωρία της μεταφοράς κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδη, είπε «πως παλαιοί χρηματιστές παράλληλα με την κανονική τους δουλειά συνήθιζαν να εξυπηρετούν πελάτες στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και ίσως το κύκλωμα που διαχειρίστηκε μαύρα χρήματα της Siemens να βρήκε και μια κατάλληλη υποδομή».

*Ο Χρ. Θεοδωρίδης διαχειριζόταν τον λογαριασμό με τον κωδικό ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στη UBS της Λωζάνης, ο οποίος τροφοδοτήθηκε με 880.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία. Εκεί είχαν αποσταλεί, το 2000, πέντε εμβάσματα με εντολές του Γ. Καλδή.

*Ο επιχειρηματίας Γ. Κορωνιάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, υποστήριξε ότι οι 75.000 ευρώ που βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του, στην ΒΝΡ Paribas στην Ελβετία προέρχονται μάλλον από μέρος αποπληρωμής δανείου 100.000 ευρώ, που είχε δώσει στον φίλο του, Χρ. Σιαφάκα, δραστηριοποιούμενο σε τηλεπικοινωνιακά έργα στα Βαλκάνια. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από λογαριασμό του Πρ. Μαυρίδη στην Dresdner Bank.

*Ο δικηγόρος-χρηματιστής Γρ. Κυριτσάκας (διετέλεσε πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Leader 2002-2003 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Νεοχημική, του Λ. Λαυρεντιάδη) μεσολάβησε στον κ. Οσβαλντ, για να μεταφέρει ο Χρ. Σιαφάκας χρήματα στο εξωτερικό.

*Ο επιχειρηματίας Λαυρ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp. και της ελληνικής εταιρείας «Νεοχημική Λ. Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε.» οι οποίες είχαν δοσοληψίες με τους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens.

Το γραφείο του επιχειρηματία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δοσοληψίες αυτές είχαν προκαλέσει την προσοχή άλλης εποπτικής αρχής και ελέγχθηκαν για υποθέσεις χρηματιστηριακής φύσεως.

Δεν… γνώριζαν

*Από τους χρηματιστές που εμπλέκονται, ουδείς κατάλαβε κάτι ύποπτο. Ο Ν. Δεβλέτογλου επιμένει ότι είχε καταβάλει στον πελάτη του, μακαρίτη σήμερα Ν. Καπάτσο, το ποσόν των 350.000 ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές του 2004 και εκείνος του το επέστρεψε στο εξωτερικό μέσω της εταιρείας Placid Blue, την οποία αγνοούσε.
Ομως ο εκλιπών χρηματιστής Καπάτσος έχει διάφορες συναλλαγές με τα μαύρα ταμεία, καθώς στην εταιρεία συμφερόντων του Pimpernel Shipholding και στον λογαριασμό της Εμπορικής Λονδίνου, οι Καλδής και Λέτσας διοχέτευσαν κοντά στο 1.600.000 ευρώ σε δόσεις.

*Ο Γ. Ράμμος υποστηρίζει ότι, λόγω της φιλικής του σχέσης με τον επίσης χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ο τελευταίος του ζήτησε τον Ιούλιο του 2003, 6 ή 7 φορές να πάρει χρήματα στην Ελβετία και να του τα δώσει μετρητά στην Ελλάδα. Το ποσό έφτανε το 1.000.000 ευρώ.

Ο Σ. Γιαννακάκης καταθέτοντας στην εξεταστική ισχυρίστηκε ότι το 2004, του ζήτησε χρήματα για επενδύσεις ο Αλέξ. Λέτσας, τον οποίο γνώριζε από το σχολείο και είχαν κοινωνικές επαφές. Δέχθηκε να τον εξυπηρετήσει και έστειλε στο εξωτερικό σε λογαριασμούς του χρηματιστή Α. Ράμμου και του επιχειρηματία Βασ. Τυρογαλά, 2,5-3 εκατ. ευρώ συνολικά. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Λέτσα ότι τον εξαπάτησε.

*Ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, στον λογαριασμό του οποίου στην Union Bankaire στην Ελβετία βρέθηκε έμβασμα 200.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία στις 24/10/2003 είπε ότι το ποσό σχετίζεται με επιστροφή προκαταβολής που είχε δώσει στον Εμμ. Παπαδογιαννάκη (εγγονό του πρώην ιδιοκτήτη της Misko) για την αγορά ακινήτου η οποία όμως δεν έγινε.

Οπως δήλωσε ο κ. Κάτσικας, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να ανακατευτεί με τράπεζες, ζήτησε από γείτονά του στην περιοχή (που συμπτωματικώς ήταν ο Γ. Καλδής-ιδιοκτήτης της Placid Blue την οποία διαχειριζόταν για λογαριασμό του Χριστοφοράκου) να επιστρέψει εκείνος τα χρήματα στον Μ. Κάτσικα.

Ολως τυχαίως έξι χρόνια μετά (18/12/09) και μία ημέρα μετά την κατάθεση αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τη Siemens, οι Κάτσικας και Παπαδογιαννάκης υπέγραψαν συμβολαιογραφική πράξη στην οποία καταγράφεται η αδυναμία του πρώτου να αγοράσει το σπίτι και το αίτημα του δεύτερου στον κ. Καλδή να τοποθετήσει στον λογαριασμό του επιχειρηματία τα χρήματα στην Ελβετία.

Ο Εμμ. Παπαδογιαννάκης είναι κάτοχος του λογαριασμού με τον κωδικό ΜΑΤΙ, ο οποίος έχει δεχθεί πάνω από επτά εμβάσματα και από τις δύο εταιρείες που διαχειριζόταν ο Καλδής.

*Ο Αντ. Κάντας (ταξίαρχος εν αποστρατεία και μετέπειτα αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών από το 1996, δηλαδή το Νο 2 μετά τον Ι. Σμπώκο με υπουργό Αμυνας τον Α. Τσοχατζόπουλο) εμφανίζεται ως αποδέκτης ποσού 500.000 ευρώ σε λογαριασμό που διέθετε στην Dresdner Bank από κοινού με τη σύζυγό του (αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» στις 19 Φεβρουαρίου 2009).

Οταν η «Ε» επικοινώνησε τότε με τον κ. Κάντα, ο ίδιος απέδωσε τον συσχετισμό σε χειρισμούς που αυθαίρετα έκαναν υπάλληλοι της Dresdner Bank.

*Στην υπόθεση εμφανίζονται αρκετά ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακών, και στελεχών της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Ο Παν. Κουκουλομάτης υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κατέθεσε στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου ότι το έμβασμα στον λογαριασμό του σχετίζεται με ζήτημα υγείας. Ο Αντ. Περίσσιος και ο Μ. Νικολιδάκης είναι επίσης στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

*Ο δικηγόρος Ι. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Προφανώς τον μπερδεύουν με τον συνονόματο συνάδελφό του Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, πρώην μέλος του δ.σ. της Societe Generale. Η εμπλοκή του σχετίζεται με το ότι φέρεται να συνέστηνε πελάτες στην Dresdner, σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Οσβαλντ και διεύθυνε το κατάστημα της Societe Generale στην Κηφισιά, όταν η Siemens έδωσε εντολή στον Πρ. Μαυρίδη να επαναπατρίσει μέρος των κεφαλαίων από το εξωτερικό, επωφελούμενη από τον νόμο Αλογοσκούφη (Αύγουστος του 2004), που προέβλεπε φορολόγηση 3% και παράκαμψη του πόθεν έσχες.

*Οι επιχειρηματίες Δ. και Γ. Δαμκαλίδης είναι αδέλφια και δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Siemens.

Στην επιστολή της Εξεταστικής Επιτροπής για το άνοιγμα των λογαριασμών αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Κ. Κορμά, Χρ. Μαρκόπουλου, του γερμανού υπηκόου Η. Kienest, της συμβουλευτικής-ελεγκτικής εταιρείας KPMG, και των εταιρειών Balisea, Prince Pacific Ltd. Η KPMG Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «ουδεμία ανάμειξη έχουμε με τις έρευνες».
(Αναδημοσίευση από Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Comments are closed.