Στον κλοιό της φημολογίας η Ελλάδα

Σε κλοιό ύποπτης φημολογίας που θέλει την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να επιστρέφει στη δραχμή βρίσκεται για ακόμη μία φορά η ελληνική οικονομία. Οι φήμες φούντωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ύστερα από τις δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ΄ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, οι οποίες έδωσαν τροφή σε σενάρια περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας και επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Αυστρία και η Ιταλία. Οι φήμες βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι βρέθηκαν και πάλι με το δάκτυλο στη σκανδάλη για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ενώ οδήγησαν σε νέα πτώση το Χρηματιστήριο, το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 1998! Ο γενικός δείκτης κατέγραψε χθες απώλειες της τάξεως του 5,4% και διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Το όργιο φημών που αναπτύχθηκε για μία ακόμη φορά μόλις οι συνθήκες ρευστότητας στις τράπεζες είχαν αρχίσει να ομαλοποιούνται χαρακτηρίζεται «οργανωμένο» . Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή εκπορεύονται από τα ίδια αγγλοσαξονικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχο την ευρωζώνη και χρησιμοποιούν κάθε αφορμή για να επιτεθούν στο ευρώ. «Οι αγγλοσάξονες ειδικοί που προτείνουν να φύγουμε από το ευρώ για να σωθούμε έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες» τονίζουν και επισημαίνουν ότι «είναι τεχνικά αδύνατον να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι «ξένες τράπεζες και Ελληνες του εξωτερικού με έδρα το Λονδίνο που εργάζονται για λογαριασμό τους έχουν ως στόχο την προσέλκυση των καταθέσεων των Ελλήνων και με την πρώτη ευκαιρία καταστροφολογούνεπιχειρώντας να προκαλέσουν κλίμα πανικού στους καταθέτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και χθες παρατηρήθηκε κινητικότητα σε πελάτες του private banking των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι αναστατώθηκαν από υπαλλήλους αντίστοιχων τμημάτων ξένων τραπεζών που αναπαρήγαγαν τη σχετική φημολογία».

Αλλο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει ότι χθες υπήρξε «βροχή τηλεφωνημάτων προς τις τράπεζες από καταθέτες που ζητούσαν να πληροφορηθούν αν και κατά πόσον ευσταθούν οι φήμες περί εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή». Πάντως προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απόσυρσης καταθέσεων. «Συνήθως μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αναπτύσσεται η φημολογία μέχρι να κινητοποιηθούν οι καταθέτες και το φαινόμενο να λάβει μαζικές διαστάσεις» αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του ότι η φημολογία λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας. «Η κρίση είναι πια αυτοτροφοδοτούμενη» αναφέρει και εξηγεί πως, «όταν ο κόσμος παρακολουθεί κάθε ημέρα τις τιμές των τραπεζικών μετοχών να υποχωρούν κατά 4% και 5%, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες, χωρίς αναγκαστικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο, και οδηγείται στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να αποσύρει τις καταθέσεις του». (Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)

Comments are closed.