Βάφτισε τη δωροδοκία «χορηγία» και έφυγε

O πρώτος πολιτικός που ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε από μια εταιρεία για να υπογράψει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ έγινε χθες ο πρώην υπουργός Μεταφορών και γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αν.Μαντέλης, βαφτίζοντας ωστόσο τη δωροδοκία του «χορηγία». Σε λιγότερο από δύο ώρες, ο κ. Μαντέλης ομολόγησε χθες τρία εγκλήματα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, για τα οποία δεν θα τιμωρηθεί, καθώς τα αδικήματα που διέπραξε έχουν ήδη παραγραφεί. Και έτσι μετά το τέλος της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens αναχώρησε ανενόχλητος από τη Βουλή και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαψεύσει ότι έχει σχέση με λογαριασμούς στην Ελβετία, ομολόγησε πως ήταν αποδέκτης δύο εμβασμάτων ύψους 200.000 και 250.000 μάρκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, οι οποίοι είχαν ανοιχθεί στο όνομα του κουμπάρου του κ. Γ. Τσουγγράνη με τον κωδικό «Α. Rocos», από τον οποίο ζήτησε να του ανοίξει τον λογαριασμό για να μπορέσει να μαζέψει «χορηγίες» από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό.

Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος επί πρωθυπουργίας κ. Κ.Σημίτη κατέθεσε συγκεκριμένα ότι «έχοντας αναμειχθεί ενεργά σε αυτή την ιστορία του να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας» δέχθηκε περί τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου 1998 «τηλεφώνημα από ένα στέλεχος της Siemens που μου είπε ότι εκπροσωπεί τη διοίκηση της Siemens Γερμανίας».

«Ποιο στέλεχος ήταν αυτό;» ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη και απάντησε ότι δεν θυμάται, διότι έχουν περάσει 12 χρόνια. «Μου είπε πολύ απλά ότι θέλουν να ενισχύσουν τον εκλογικό μου αγώνα.Είναι μια πρακτική την οποία ακολουθεί, όπως μου είπε, η Siemens, στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεών της και τελικά με έπεισε και του έδωσα αυτόν τον λογαριασμό για να με ενισχύσει» είπε συγκεκριμένα. Το θέμα επανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, για να λάβει την απάντηση ότι του τηλεφώνησε άγνωστο πρόσωπο το οποίο τον ρώτησε στα αγγλικά αν θέλει να του βάλει η Siemens ένα ποσό ως χορηγία. «Τι ποσό;» φέρεται να τον ρώτησε ο κ. Μαντέλης. «Οσα συνηθίζονται» ήταν η απάντηση. Και όντως στις 2 Νοεμβρίου 1998 κατατέθηκαν στον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό τα πρώτα 200.000 μάρκα.

«Ακροβατώντας» στα όρια του κυνισμού ο κ. Μαντέλης είπε αρχικά ότι «η εκλογική χορηγία χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για τις εκλογικές δαπάνες», αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι «τα χρήματα που υπήρχαν εκεί (στην Ελβετία) ήταν σαν χρήματα που είχα κι εγώ από το σύνολο όσων βρίσκονταν στη διάθεσή μου να χαλάσω για τις εκλογές». «Προτιμούσα να χαλάω τα χρήματα που είχα στα χέρια μου,αυτά που ήταν οι καθημερινές μου δαπάνες, και δεν χάλαγα από εκείνα (στην Ελβετία), αλλά από τα δικά μου,ξέροντας πως ό,τι μου χρειαστεί θα πάρω από εκεί για να συμπληρώσω» πρόσθεσε.

Αφήνοντας εμβρόντητα τα μέλη της Επιτροπής με τον «ωμό» τρόπο με τον οποίο εμφάνισε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ο κ. Μαντέλης αναφερθείς στο δεύτερο ποσό των 250.000 μάρκων που εισέρρευσε στον τραπεζικό λογαριασμό «Α. Rocos» στις 8 Φεβρουαρίου 2000 είπε ότι «για αυτό δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο να μου πει τίποτε από πού προέρχονται και επομένως εγώ δεν γνωρίζω από πού προέρχονται». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «είναι ενδεχόμενο να προέρχονται από τη Siemens,είναι ενδεχόμενο και να μην προέρχονται».

Τα «βάρη» της Β Δ Αθηνών

Πώς όμως αιτιολόγησε την αποδοχή των «χορηγιών»; «Οι εκλογικές δαπάνες της Β΄ Αθήνας είναι υπέρογκες» είπε απαντώντας στους βουλευτές. Και πρόσθεσε ότι όσο ήταν βουλευτής Κεφαλλονιάς (1981-1985) «δεν είχε ανάγκη, τα έβγαζε πέρα μόνος του». Αργότερα όμως είχε «πρόβλημα», όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι «οι χορηγίες δεν είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο, όχι στην Ελλάδα, αλλά παντού».

«Απλώς, υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χορηγιών» σημείωσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όλων των κομμάτων οι οποίοι εκλέγονται στην «αχανή» Β΄ Αθηνών.

Ο κ. Μαντέλης επιχείρησε επίσης να αποσυνδέσει τις «χορηγίες» της Siemens από τη θετική στάση που έλαβε ο ίδιος ως προς την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, διευκρινίζοντας πάντως ότι «όλα είχαν αποφασιστεί πριν από αυτόν». Ωστόσο, όπως είπε, δεν δίστασε και δεν διστάζει να πει ότι υποστήριξε αυτή την πολιτική διότι ήταν απόλυτα χρήσιμη για τον ΟΤΕ και την εθνική οικονομία. Και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος δωροδοκίας του για κάτι που συμφωνούσε. Μάλιστα, όπως είπε, συνέβαλε στο να μειωθούν οι τιμές προς όφελος του Οργανισμού και επιπλέον να μπουν οι ρήτρες ασφαλείας. «Αρα δεν υπάρχει έδαφος να πει κανείς ότι ο Μαντέλης κάτι έκανε για να ευνοήσει τη Siemens».

«10 εκατ. μάρκα θα μπορούσαν να ήταν υπουργική αμοιβή»
Αίσθηση προκάλεσε και η μεγάλη έμφαση την οποία έδωσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ επιχειρώντας να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον έχουν εμφανίσει ως δωροδοκηθέντα με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό της τάξεως των 10 εκατ. μάρκων. «Μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό,το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή» είπε, για να συμπληρώσει- υπαινικτικά για κάποιους αλλά σίγουρα σοκάροντας όλα τα μέλη της Επιτροπής: «Βέβαια 10 εκατ.μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή,μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες.Και αυτό είναι ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σ΄ εμένα, δεν δόθηκαν ποτέ σ΄ εμένα, επομένως δεν μπορεί να πήγαν και πουθενά αλλού».

Εμφάνισε δε τον εαυτό του ως «εύκολο θύμα» όσων τον είχαν στοχοποιήσει, κατά την άποψή του, «διότι ο Μαντέλης δεν ήταν βουλευτής,δεν ήταν σε πολιτικούς σχηματισμούς, δεν ήταν καν στην Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ήταν το εύκολο θύμα, η παράπλευρη απώλεια», όπως κατέθεσε. Τέλος, βουλευτές της Επιτροπής ανέφεραν ότι εκτός των δύο παραπάνω λογαριασμών υπάρχει άλλος ένας με την κωδική ονομασία «Rocos» στην Dresdner Βank στην Ελβετία, ο οποίος περιέχει 850.000 ευρώ, για τον οποίο ο κ. Μαντέλης δήλωσε πλήρη άγνοια.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)

Comments are closed.