Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Τόσο οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος όσο και όλοι οι υπόλοιποι ενεργοί πολίτες περίμεναν να ακούσουν σήμερα ξεκάθαρα λόγια. Να ακούσουν τι πιστεύει ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος για τις συνεχείς εκλογικές ήττες, να ακούσει κριτική και αυτοκριτική, να ακούσει σαφείς θέσεις τόσο για το μέλλον του κόμματος αλλά και ξεκάθαρες ιδέες και απόψεις πάνω σε θέματα πολιτικής. Να ακούσουν τι πιστεύει ο καθένας για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένο το κόμμα αλλά και τις απόψεις του καθενός πάνω σε όλα τα φλέγοντα θέματα της ελληνικής και εξωτερικής πραγματικόητας. Να δώσει ο κάθε υποψήφιος ένα κείμενο αρχών και πολιτικών θέσεων, να πει τι θα κάνει συγκεκριμένα σε κάθε τομέα, τι θα αλλάξει στο κόμμα, ποιούς θα έχει μαζί του, ποιούς δεν θα έχει, τι προτείνει για κάθε θέμα που αφορά την ζωή μας (οικονομία, κοινωνία, εξωτερική πολιτική κλπ). Αντ΄αυτού ακούσαμε μέχρι στιγμής τίς ίδιες γενικότητες και αοριστολογίες που ακούμε όλες αυτές τις μέρες.
Ο Γ.Παπανδρέου επιμένει ότι για όλα φταίει ο Σημίτης ότι ο ίδιος θυσιάστηκε για να μην χάσει το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά και ότι το δικό του μοναδικό λάθος είναι ότι δεν έκανε διαγραφές και απομακρύνσεις στελεχών που ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν βαρίδια. Μα καλά λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές ο Γ.Παπανδρέου δεν έβγαζε στην εξέδρα τον Κώστα Σημίτη και χαιρετόύσαν μαζί τον κόσμο; Εκείνος δεν έλεγε στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι ο Σημίτης είναι εθνικό κεφάλαιο και θα τον χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση αν εκλεγεί; Παράλογο; Παράλογο; Δεν απαντάει κανείς…Άρα λογικό που θα έλεγε και ο Λαζόπουλος!
Υποστήριξε ότι υπονομεύτηκε χωρίς να κατονομάσει από ποιούς και πώς και δήλωσε ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τό ότι υπονομεύτηκε. Το γιατί δεν σταμάτησε την υπονόμευση δεν το ακούσαμε… Παράλληλα έκανε μια μεγάλη ομιλία όπου κάλυψε όλα τα θέματα εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση και λέγοντας ταυτόχρονα τι θα κάνει ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε στο τέλος της ομιλίας να κάνει και πάλι κάλεσμα στα κόμματα της Αριστεράς για κοινή δράση. Αν κάποιος είχε χάσει τα πρώτα πέντε λεπτά της ομιλίας με τις θυσίες, τις διαγραφές και τις υπονομεύσεις θα νόμιζε ότι τα κανάλια έκαναν όλα μαζί το ίδιο λάθος και έβαλαν να παίζει μια κασέτα με προεκλογική ομιλία του Γ.Ππαναδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε λες και δεν υπέστη το ΠΑΣΟΚ συντριπτική ήττα στις εκλογές πριν 15 μέρες…
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος απογοήτευσε. Έκανε για μια ακόμη φορά μια “στρογγυλή” ομιλία όπου όλοι είναι καλοί, όλοι χωράνε στο δικό του ΠΑΣΟΚ, αυτός έρχεται για να τους ενώσει όλους κλπ κλπ. Οι πόλιτικές του θέσεις ήταν και πάλι στο μοτίβο της αριστεροδεξιάς πλατφόρμας που δημοσίευσε πριν λίγα 24ωρα. Και στο Εθνικό Συμβούλιο δεν πήρε κάποια συγκεκριμένη θέση και έκανε γενικόλογες επισημάνσεις, ντυμένες όπως πάντα με εκφράσεις και λέξεις που ακούγονται όμορφες, βαρύγδουπες και σημαντικές αλλά που επί της ουσίας είναι κενές περιεχομένου. Για το τι θα κάνει στο κόμμα απολύτως καμία αναφορά. Μοναδική πινελιά η επαναλαμβανόμενη αιχμή ότι αυτός προέρχεται από την βάση του ΠΑΣΟΚ, ότι έφτασε ως εκεί με τις δικές του δυνάμεις και όχι με το όνομα του όπως ο Γ.Παπανδρέου.
Αν κάποιος δεν ήξερε ότι ο Κώστας Σκαναδαλίδης έχει βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος θα πίστευε ότι ακούει ομιλία υποφηφίου για Γραμματέας του κόμματος. Μίλησε κυρίως γιά όσα πρέπει να γινουν στο κόμμα, πρότεινε κάποιες νέες διαδικασίες, κάποια νέα όργανα καθώς και την ανασύσταση της Νεολαίας για την οποία είχε κάνει μια μικρή αναφορά και ο Γ.Παπανδρέου που είπε ότι θέλει να την ξαναφτιάξει (αφού την διέλυσε ως γνωστόν όταν ανέλαβε).
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν αφού ούτε και τώρα δεν έγινε ουσιαστική και βαθιά κριτική και αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας και για την κατάσταση στο κόμμα, αφού δεν έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου ούτε μια νέα ρηξηκεύλευθη ιδέα και πρόταση οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πάνε να ψηφίσουν απολύτως συναισθηματικά. Είτε θα ψηφίσουν αυτόν που νιώθουν ότι είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τον άλλο είτε εκείνον που νιώθουν ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί δυναμικά με τον Καραμανλή και να κερδίσει τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΥΓ: Εδώ και πολύ καιρό ο Κ.Σημίτης διαρρέι την ενόχληση του για το γεγονός ότι κανείς δεν υπερασπίζεται το έργο του και τις κυβερνήσεις του αλλά και ότι του χρεώνουν ότι όλα τα δεινά στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και σημερινά φταίει εκείνος. Με την ηχηρή απουσία του από τον Εθνικό Συμβούλιο το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι γιατί δεν υπερασπίζεται εκείνος τον εαυτό του και τις επιλογές του…

Comments are closed.