Αρωμα γυναίκας στο νέο ΔΣ της ΕΡΤ

κτίριο ΕΡΤ

Η Μαριάννα Πυργιώτη στις ειδήσεις;

Επιτέλους όσα δεν κατάφερε να δώσει εδώ και χρόνια το ανδρικό κατεστημένο στο Ραδιομέγαρο, καλούνται τώρα τρεις γυναίκες και ένας πρόεδρος στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΡΤ να δώσουν ζωή και οξυγόνο σε έναν φορέα, για να λάμψει, φάρος της κοινωνίας μας!

Γράφει ο Πέτρος Κοντραφούρης

Όλες οι διοικήσεις μέχρι σήμερα απολάμβαναν το νέκταρ της εξουσίας, μαζί με μια παρέα ανθρώπων της ΕΡΤ μέσα από ένα μασονικό στενό κύκλωμα έχοντας τον πλήρη έλεγχο του Ραδιομεγάρου.

Με υπηρεσίες και οργανογράμματα που συνεχώς άλλαζαν από κάθε διοίκηση με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων. Δημιουργούσαν υπηρεσίες και διευθύνσεις, αχρείαστες, απολαμβάνοντας, όχι μόνο το νέκταρ της εξουσίας, αλλά παράνομες και απαγορευμένες απολαύσεις όλων των αποχρώσεων.

Συμμέτοχοι σε αυτές τις απολαύσεις και οι εξωτερικές διασυνδέσεις εργολάβων, μεσιτών και προμηθευτών που συμμετείχαν πάντα, ελέγχοντας το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μέσα από πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν αδύνατον να ανακαλύψουν οι μη συμμετέχοντες, τις διάφορες παρανομίες ακόμη και λαγωνικά του FBI και της CIA.

Αν ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο παρελθόν της ΕΡΤ και φτάσουμε στο σήμερα, οι διαφορές διοίκησης, με τα οργανογράμματα και τις υπηρεσίες λειτουργίας που δημιουργούσαν είναι συγκλονιστικές.

Η ΕΡΤ μετά τη μεταπολίτευση το 1974 που είχα την τιμή να υπηρετώ και εγώ σε πρόγραμμα και ενημέρωση, μέχρι και το 1980-81 είχε εκτός από το ΔΣ έναν γενικό διευθυντή, έναν αναπληρωτή και 5 διευθύνσεις. Τηλεόρασης, Ραδιοφωνίας, ειδήσεων-ενημέρωσης, τεχνικών υπηρεσιών, διοικητικών –οικονομικών υπηρεσιών(ίσως οι παλιοί να θυμούνται και τον αείμνηστο Δ. Φακλή που ξημερώματα έκανε επισκέψεις στο Ραδιομέγαρο για να ελέγχει τους υπαλλήλους αν είναι στη θέση τους). Οι εργαζόμενοι πλησίαζαν περίπου τους 3.000.

Μετά το 1981 μέχρι και το 1990 αλλάζουν τα δεδομένα, με νέο οργανόγραμμα υπηρεσίες και κανονισμό λειτουργίας. Το ΔΣ σε σύνθεση παραμένει το ίδιο, απλά αλλάζουν τα πρόσωπα. Η Ραδιοφωνία γίνεται γενική διεύθυνση από την οποία περνούν ο Άκης Κοσώνας σύζυγος της Δάφνης Μπόκοτα και ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης.

Οι διευθύνσεις διπλασιάζεται για να βολευτούν κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες αναβαθμίζονται σε γενική διεύθυνση. Το προσωπικό της ΕΡΤ έχει ξεπεράσει τις 4.000.

Μετά το 1990 έχουμε και πάλι αλλαγές σε οργανόγραμμα διευθύνσεις και διάφορες υπηρεσίες και τμήματα για να βολευτούν οι επόμενοι. Τη γενική διεύθυνση διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών αναλαμβάνει ο Γιάννης Παλετσάκης, θείος της Νανάς Παλετσάκη-Δούκα, ο οποίος παρέδωσε αργότερα στον Τάσο Σαλεσιώτη που έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Τη γενική διεύθυνση τηλεόρασης αναλαμβάνει ο Ροδόλφος Μορώνης και τη γενική διεύθυνση Ραδιοφωνίας ο Γιώργος Τζαβέλας. Οι διευθύνσεις παραμένουν ίδιες αλλά οι αλλαγές σε υπηρεσίες και πρόσωπα είναι πολλές.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, το 1993 έχουμε και πάλι αλλαγές σε οργανογράμματα διευθύνσεις και υπηρεσίες, με την προσθήκη και αναβάθμιση της διεύθυνσης ειδήσεων σε γενική διεύθυνση με πρώτο γενικό τον Νικηφόρο Αντωνόπουλο, νωρίτερα έχει περάσει ως διευθυντής ο Γιάννης Παπουτσάνης.

Η ενοποίηση με την ΕΡΤ2 οι διευθύνσεις έχουν φτάσει τις 13, ενώ το προσωπικό έχει πλησιάσει τις 5.000. Αλλαγές και παραλλαγές σε οργανογράμματα και υπηρεσίες έχουμε κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση και διοίκηση στην ΕΡΤ, μέχρι της 11 Ιουνίου 2013 που έπεσε το μαύρο. Ο φορέας όμως είναι καθηλωμένος σε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης, αγνοημένος και περιφρονημένος από την κοινωνία που έχει στραφεί στην ιδιωτική τηλεόραση.

Μετά την επαναλειτουργία του φορέα το 2015 από το ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία, η κατάσταση δεν άλλαξε και μάλλον πρόγραμμα και ενημέρωση παρέμειναν στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ενώ δεν έγινε καμία προσπάθεια βελτίωσης. Περιέργως το προσωπικό έχει μειωθεί στις τρεις με τρεισήμισι χιλιάδες.

Το «μαύρο» και οι συντάξεις πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στη μείωση του προσωπικού με αποχωρήσεις. Σε όλες αυτές τις αλλαγές υπήρχαν στελέχη τα οποία ήταν κολλημένα στις καρέκλες τους. Μέσα από το δίκτυο εξουσίας είχαν καταφέρει να κολλήσουν με δυνατή «ψαρόκολλα», στην καρέκλα, που αν κάποιος αποφάσιζε να φύγει η τον διώξουν θα έφευγε με την καρέκλα κολλημένη επάνω του.

Η ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ το 2019 φάνηκε ότι κάτι αλλάζει, αλλά η απογοήτευση δεν άργησε να έρθει με το διορισμό νέου ΔΣ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ζούλα και στελέχη σε διάφορες υπηρεσίες που άσκησε την εξουσία για μια 5νταετία.

Για 5 χρόνια, διοίκηση και στελέχη κολλημένα στις καρέκλες τα ίδια πρόσωπα με απεριόριστες εξουσίες θα περίμενε κανείς να έχουν κάνει θαύματα. Χωρίς να υποβαθμίζω κάποιες αλλαγές με το ErtFlix και ERT News, αυτά, είναι μια ψαρόβαρκα χαμένη στον Ωκεανό. Ας κάνουμε μια σύντομη ανάλυση των προσωπικοτήτων, της τότε διοίκησης με τη νέα του Γιάννη Παπαδόπουλου και τι προοπτικές για το μέλλον υπάρχουν.

Πρόεδρος την 5νταετία που πέρασε, Κωνσταντίνος Ζούλας: πρώην διευθυντής γραφείου Τύπου ΝΔ και γραφείο Τύπου πρωθυπουργού, καμία διοικητική εμπειρία, απλός δημοσιογράφος. Διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος. Έμπειρος με προϋπηρεσία σε διάφορες διοικητικές θέσεις και επί ΠΑΣΟΚ στην ίδια θέση της ΕΡΤ το 2010 για λίγο. Αποχώρησε από τη διοίκηση Ζούλα, το 2022 γιατί ποιος ξέρει τι παρατυπίες θα έβλεπαν τα μάτια του. Μέλη: Νίνο Ελματζιόγλου, παραγωγός, σκηνοθέτης, επιχειρηματίας, σύμφωνα με το βιογραφικό του και τρεις θέσεις στην ΕΡΤ. Εκτός από μέλος ΔΣ, πρόεδρος επιτροπής κοστολογίου σεναρίων και σύμβουλος προγράμματος.

Δημήτρης Παπαδημητρίου μουσικός άσχετος με τηλεόραση και Ιωάννα Στεφανάκη μια απλή δικηγόρος, έτσι για να υπάρχει και νομική εκπροσώπηση. Αυτά τα πρόσωπα ανέλαβαν να κάνουν την ΕΡΤ μεγάλη και λαμπερή, ξοδεύοντας τα χρήματα των ελλήνων σε μυθοπλασίες μαζί με τους γενικούς διευθυντές και στελέχη του φορέα σε προγράμματα δήθεν ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Οι γενικοί διευθυντές που διορίστηκαν δεν είναι άμοιροι ευθυνών με τα οργανογράμματα και τις υπηρεσίες που δημιούργησαν για να βολευτούν πρόσωπα της αρεσκείας τους για να είναι ελεγχόμενοι και να παίζουν το ρόλο του κομπάρσου.

Το ΔΣ Ζούλα, ήταν διακοσμητικό και ενός ανδρός αρχή με αποφάσεις πολλές φορές τηλεφωνικά , με τα στελέχη που συμμετείχαν ανήμπορα να αντιδράσουν για να παραμένουν στις υψηλές θέσεις που τους είχαν ανατεθεί…

Αναλύοντας λοιπόν τα προηγούμενα οργανογράμματα με αυτά της τελευταίας 5νταετίας και τον τρόπο λειτουργίας, εάν δεν πάρεις χάπια για να είσαι ήρεμος, πρέπει αμέσως να επισκεφθείς ψυχίατρο. Μάλιστα το τελευταίο οργανόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα τον Ιούνιο του 2024 σε στέλνει κατ΄ευθείαν στο ψυχιατρείο. Αυτό το οργανόγραμμα έχει: 6 γενικές διευθύνσεις με δυο αναπληρωτές. 29 διευθύνσεις, 19 υποδιευθύνσεις και 121 τμήματα. Ούτε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα τόσους διευθυντές και υποδιευθυντές…

Να σημειώσουμε ότι η γενική διεύθυνση Ραδιοφωνίας έχει υποβαθμιστεί σε διεύθυνση που ήταν η ατμομηχανή της ΕΡΤ με 4 προγράμματα και 19 περιφερειακούς σταθμούς. Ξέχασαν ότι διευθυντές της Ραδιοφωνίας υπήρξαν ο μεγάλος μας Οδυσσέας Ελύτης, Σπήλιος Σπυρομήλιος(ο μεγάλος έρωτας της Μελίνας Μερκούρη), ο Αναστάσιος Πεπονής και άλλες προσωπικότητες. Όλες αυτές οι υπηρεσίες έγιναν για να βολευτούν ημέτεροι και φίλοι με μια υδροκέφαλη και γραφειοκρατική ΕΡΤ.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του φορέα το μόνιμο προσωπικό και αορίστου χρόνου συμβάσεις, δεν υπερβαίνουν τα 1800 άτομα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και μερικές εκατοντάδες που εργάζονται με μπλοκάκια και καθεστώς δουλείας. Αν σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, προσθέσουμε ιδιαιτέρες και γραμματείς στα γραφεία, σε λίγο οι αξιωματούχοι και γραμματείς θα είναι περισσότεροι από τους υπαλλήλους.

Όλα αυτά λοιπόν και πολλές άλλες ασθένειες και παθογένειες καλείται να διορθώσει το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, που δείχνει ότι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία και την γυναικεία τόλμη για να κάνει ξανά την ΕΡΤ μεγάλη και να γυρίσει πίσω ο κόσμος που την έχει εγκαταλείψει.

Έχουμε λοιπόν πρόεδρος: Γιάννης Παπαδόπουλος. Έμπειρος δημοσιογράφος με θαυμάσιες σπουδές και μακρά δημοσιογραφική πορεία σε ιδιωτικά κανάλια και δημόσια τηλεόραση. Διευθύνων σύμβουλος Κώστας Παπαβασιλείου, με οικονομικές σπουδές, προερχόμενος από τα σπλάχνα της ΕΡΤ. Ένα νέο παιδί που έχει όλα τα φόντα να βοηθήσει το φορέα και με τη βοήθεια των μελών του ΔΣ και του προέδρου να δώσει φτερά στην ΕΡΤ για να πετάξει ψηλά.

Τώρα οι τρεις γυναίκες μέλη του ΔΣ έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τις σπουδές τις γνώσεις και τη δύναμη μέσα από την προσωπική τους επιτυχημένη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα να βάλλουν τις βάσεις μιας νέας εποχής για την ΕΡΤ.

Έλενα Πατεροπούλου, μια επαγγελματική καριέρα στον ιδιωτικό τομέα πουν θα ζήλευαν πολλοί. Ολυμπία Νικολοπούλου, νομικός και συνεργάτης τηλεοπτικών σταθμών μια δυναμική γυναίκα διαμάντι στο χώρο της, με κοινωνική δραστηριότητα που θυμίζει την τηλεοπτική «Ζήνα» και Χρυσαυγή Ατσιδάκου μια γυναίκα που έχει περάσει από κοινωνικές θέσεις προσφοράς, και συνεργάτιδα τηλεοπτικών σταθμών με έναν ξεχωριστό δυναμισμό!

Η ΕΡΤ για να πετάξει ψηλά, χρειάζεται δομικές αλλαγές σε υπηρεσίες, νέο αίμα, δόγμα και πρόσωπα για να πάει μπροστά. Ενώ βρισκόμαστε σε μια ψηφιακή εποχή και η τεχνητή νοημοσύνη είναι προ των πυλών, η ΕΡΤ κινείται ακόμη με «αραμπά» και γραφειοκρατική νοοτροπία του δημοσίου. Για να πετύχει, χρειάζεται ριζική ανακαίνιση και νέες σύγχρονες ιδέες. Ανανέωση, τεχνικού και έμψυχου υλικού και κάποια στελέχη να πετάξουν τα «καλάμια». Εάν δεν γίνουν αυτά, η ΕΡΤ θα βολοδέρνει μέσα στη «μίρλα» και θα τρέχει πίσω από την ουρά του «γαϊδάρου».

Και μια τελευταία πρόταση, προς τη διοίκηση και το Μαξίμου. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι η Μαριάννα Πυργιώτη είναι η πλέον κατάλληλη. Με την πολύχρονη εμπειρία της και τον αιχμηρό της λόγο θα δώσει άλλη διάσταση στην ενημέρωση. Δεν είναι φίλη μου, δύο φορές την έχω συναντήσει στο υπουργείο Τύπου. Ας το σκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται για μια αναγέννηση των ειδήσεων. Περισσότερα νέα και προτάσεις σε επόμενη ανάρτηση.

Comments are closed.