Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 20 influencers που χρεώνουν και 10.000 ευρώ μια ανάρτηση
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν μπει 20 γνωστοί influencers που χρεώνουν όπως λέγεται ακόμα και 10 χιλιάδες ευρώ για μια ανάρτηση… Αλλά και πρόσωπα που δηλώνουν εισοδήματα από 10 ως 30 χιλιάδες ευρώ, και ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ομήρου Τσάπαλου.
Όπως ανέφερε έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα κρούσης από την Ανεξάρτητη Αρχή για το ζήτημα των influencers, ενώ εδώ και περίπου ένα χρόνο «τρέχει» μια μεγάλη επιχείρηση διασταύρωσης στοιχείων από την Υπηρεσία, βάσει της οποίας έχουν ελεγχθεί 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ και έχουν κληθεί για εξηγήσεις περίπου 800 άτομα.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει μια τεράστια διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Ελέγχθηκαν 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τότε αυτοί οι μαζικοί έλεγχοι κατέληξαν σε περίπου 800 άτομα τα οποία, ενώ δηλώνουν πολύ χαμηλά ποσά ως εισοδήματα (10-30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο), παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν κάνει και τις αγορές, να έχουν εισοδήματα πολλαπλάσια, εκατονταπλάσια κάποιοι από αυτούς. Δηλαδή να έχει κάποιος 10.000 ευρώ εισόδημα και να σπαταλάει 300-400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο καθένας από αυτούς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί οι εξηγήσεις που θα δώσουν να είναι πειστικές, περιμένουμε να δούμε. Αυτά αφορούν το 2023, θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία και για το 2024 με τη χρήση πιο εξελιγμένων ψηφιακών μεθόδων».
Όσον αφορά τους influencers και τα χρήματα που παίρνουν για αναρτήσεις που διαφημίζουν προϊόντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε, «Υπάρχει μια έρευνα εδώ και αρκετό διάστημα για 20 περιπτώσεις influencers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί μια task force, μια ομάδα κρούσης μέσα στην ΑΑΔΕ που κάνει μόνο αυτό: σκανάρει, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα influencers στο Διαδίκτυο. Προσοχή, δεν σκανάρουμε απλά πρόσωπα. Δεν γινόμαστε ”Μεγάλοι Αδελφοί”. Όταν υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν εμπορική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, διαφημίζουν προϊόντα εξόφθαλμα και κάνουν μια συναλλαγή με μια επιχείρηση που τους δίνει ένα προϊόν και τους λέει ”προωθήστε το”, εκεί μιλάμε για μια άλλη περίπτωση έρευνας, εκεί μιλάμε για εμπορική δραστηριότητα που χρήζει ελέγχου… Ταρίφα δεν υπάρχει, γιατί μιλάμε για μαύρα χρήματα. Κινούνται διάφορα ποσά και κοστολόγια. Μπορεί και μία ανάρτηση να χρειαστεί να δώσει 5-10 χιλιάδες ευρώ για να γίνει από έναν μεγάλο influencer».