Κουτσούμπας: Τα δύσκολα είναι μπροστά – Το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα είναι στο πλευρό του λαού για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη, την Τετάρτη το βράδυ στο Ertnews και τον Γιώργο Κουβαρά.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
– Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας. Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στο «Κέντρο» τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε έτσι ζωντανά εδώ στο στούντιο.
– Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
– Και μάλιστα σε μια μέρα που έχει πολύ ενδιαφέρον πολιτικό. Έχουμε την πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουμε μια διεθνή συγκυρία η οποία μας εντυπωσιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, κε Κουτσούμπα. Θέλω πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας να πάμε στην Ουάσινγκτον γιατί η ανταποκρίτρια μας εκεί, η Λένα Αργύρη, έχει να μας δώσει μια είδηση της τελευταίας στιγμής, την οποία η ίδια αξιολογεί ως μια ιστορική συμφωνία. Λένα για πες μας… (παρέμβαση για ένταξη της Κύπρου με αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ). Ευχαριστώ πολύ Λένα γι’ αυτή τη πληροφορία, η οποία έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κε Κουτσούμπα πώς το ακούτε, καταρχάς μια και είστε εδώ θα ήθελα να το σχολιάσετε;
– Θα έλεγα ότι θα πρέπει να πέσουν οι διθυραμβικοί τόνοι, περί δήθεν σημαντικής απόφασης, που υπονοεί ότι μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις. Μεγαλύτερη ανησυχία μου δημιουργεί αυτή η συγκεκριμένη εξέλιξη, διότι εμπλέκει την Κύπρο σ’ αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό που γίνεται για τη νέα μοιρασιά που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και την εμπλέκει, γιατί η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αυτή, είναι σε σημαντική γεωστρατηγική θέση, είναι το μισό νησί υπό κατοχή από την τούρκικη εισβολή. Και βεβαίως έχουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τις εξελίξεις στη Συρία με τους τζιχαντιστές.
– Θεωρείτε ότι αυτή η εξέλιξη, αυτή η παροχή βοήθειας στρατιωτικής προς την Κύπρο συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή; Αυτή είναι η ανάγνωσή σας;
– Βεβαίως, άμεσα συνδέεται. Και, βεβαίως, η προσπάθεια που γίνεται από τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία, για να περάσει η σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για τη δίοδο προς την ΕΕ, προς την Ευρώπη. Και βέβαια εδώ έχει έναν ισχυρό ανταγωνιστή επίσης, την Τουρκία, στην περιοχή, η οποία συγκρούεται με το Ισραήλ και συγκρούεται και στη Συρία αυτή τη στιγμή, καταλαμβάνοντας εδάφη της Συρίας και η Τουρκία από την μεριά της και ο Ισραήλ από τη μεριά του. Και έχουν διαφορετικά οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα η Τουρκία και το Ισραήλ. Άρα λοιπόν, εδώ εμπλέκεται η κατάσταση και θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος.
– Υπάρχει το εξής οξύμωρο, μια και το συζητάμε, στο οποίο θα ήθελα την άποψη του ΚΚΕ και τη δική σας. Έχουμε από τη μια μεριά τις ΗΠΑ να είναι παραδοσιακά στενός υποστηρικτής του Ισραήλ και από την άλλη τις ΗΠΑ να κλείνουν το μάτι στη Τουρκία τώρα, γι’ αυτό που κάνει στη Συρία, και το Ισραήλ με την Τουρκία να είναι αντίπαλες δυνάμεις. Πώς συνδέεται όλο αυτό κατά την άποψή σας;
– Μα οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα κοιτάνε και, βέβαια, στο πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει διεθνώς σήμερα για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δηλαδή, η διαπάλη που γίνεται, ο έντονος ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με το ποιος θα είναι, οι ΗΠΑ ή η Κίνα; Και βεβαίως, τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, όσο και όλη η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή βρίσκονται σ’ αυτόν τον δρόμο μεταφοράς εμπορευμάτων, πρώτων υλών κλπ. και άρα υπάρχουν διάφορα ανταγωνιστικά συμφέροντα που είναι επόμενο να συγκρούονται. Οι ΗΠΑ θέλουν από τη μια μεριά να έχουν έναν σταθερό σύμμαχό τους, το Ισραήλ, τον οποίο τον υποκινούν για να έχει επιθετικές ενέργειες απέναντι σε άλλες χώρες και να κερδίζει έδαφος πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό στην περιοχή και πραγματικό έδαφος βεβαίως. Και απ’ την άλλη μεριά θέλουν και με τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ, που είναι η Τουρκία, να κρατήσουν μια σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να μην έχουν σύγκρουση. Και, βεβαίως, να αποσπάσουν την Τουρκία από την αγκαλιά, από τον εναγκαλισμό που έχει τα τελευταία χρόνια, όπως παρακολουθούμε όλοι, με τη Ρωσία, που είναι ο άλλος ανταγωνιστής στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο.
– Περιμένατε από την κυβέρνηση Τραμπ πριν ακόμα αναλάβει -με παρέμβαση μάλιστα ενός διπλωμάτη ο οποίος είναι και επιχειρηματίας και έπαιξε ρόλο φαίνεται καθοριστικό στη συνεννόηση- να πετύχει μια εκεχειρία στη Γάζα; Ήταν κάτι που το περιμένατε αυτό με ηγεσία Τραμπ;
– Πρέπει να παρακολουθήσουμε λίγο τις εξελίξεις. Γιατί και άλλες φορές έχει γίνει αυτή η προσπάθεια εκεχειρίας, η οποία ήταν τόσο σαθρή και τόσο σύντομη, πολύ εύθραυστη.
– Άρα θεωρείτε ότι είναι εύθραυστη, δεν θα κρατήσει…
– Είναι εύθραυστη διότι δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα στην περιοχή. Για παράδειγμα το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει παλαιστινιακά εδάφη, συνεχίζει να κάνει εποικισμούς, συνεχίζει να έχει βλέψεις γενικότερα στην περιοχή και σε άλλα κράτη, όπως τώρα στη Συρία. Βεβαίως, και να έχει και ισχυρούς ανταγωνιστές περιφερειακούς, αλλά και παγκόσμιους, όπως είναι η Ρωσία ή η Κίνα, που βρίσκονται στον δρόμο αυτό μεταφοράς εμπορευμάτων κλπ. Άρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
– Άρα προβλέπετε συνέχιση της πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Δεν θεωρείτε ότι σταματάει κάτι…
– Ακούστε να δείτε, μπορεί κάποια στιγμή, συμβαίνει αυτό και στην ιστορία το έχουμε συναντήσει και τώρα πρόσφατα, τελευταία έχει γίνει, να υπάρξει ειρήνη, ειρηνευτική συμφωνία, να κρατήσει για ένα διάστημα. Αυτή είναι ειρήνη ιμπεριαλιστική, τη λέμε εμείς, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο γύρο αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και πολεμικών αναμετρήσεων. Δεν λύνει το πρόβλημα, δηλαδή, στην ουσία του.
– Στην Ουκρανία τι προβλέπετε με την ηγεσία Τραμπ; Ο Τραμπ έχει πει ότι θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε δύο μέρες και φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, όχι στον απόλυτο βαθμό που κάποιοι περίμεναν, «αδειάζει» τον Ζελένσκι, να το πω έτσι.
– Και εδώ πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, για το πώς θα διαμορφωθούν και αν δεν υπάρξει άλλη κλιμάκωση πολεμική. Ακούγονται από πολλές πλευρές φωνές για διαδικασίες ειρηνευτικές. Αλλά πάλι κι εδώ θα πω ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαδικασίες και με την πείρα του παρελθόντος, δεν λύνουν προβλήματα μακροπρόθεσμα, αντίθετα αποτελούν μια νέα αφετηρία για όξυνση των προβλημάτων στο μέλλον. Θα σας θυμίσω, κε Κουβαρά, τη Συμφωνία του Μινσκ, που ήταν πάλι ειρηνευτική συμφωνία, η οποία δημιούργησε το έδαφος για να έχουμε αυτό το μακελειό που γίνεται αυτά τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία με την επέμβαση της Ρωσίας και τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
– Εσείς εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να υποστηριχθεί σ’ αυτή την εισβολή που δέχεται από τη Ρωσία. Γιατί έτσι είχα καταλάβει στο ξεκίνημα τουλάχιστον αυτής της υπόθεσης. Αυτή είναι η θέση σας;
– Εμείς είχαμε πει ότι ο ουκρανικός λαός βεβαίως πρέπει να υποστηριχθεί, βεβαίως έχει το δικαίωμα της αντίστασης και απέναντι στον ξένο εισβολέα, αλλά και απέναντι στο αντιδραστικό κράτος το δικό του που οδήγησε εκεί την κατάσταση και στον πόλεμο. Γιατί αυτό δεν έγινε ξαφνικά μια ωραία πρωία, δεν μπήκαν οι Ρώσοι έτσι ξαφνικά εκεί, είχε συνέχεια. Όπως και υποστηρίξαμε πριν τα δικαιώματα της ρωσόφωνης μειονότητας στο Ντονέσκ και στις άλλες περιοχές, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, που είχαν δικαίωμα να διεκδικούν, με τις επεμβάσεις που έκαναν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και την αλλαγή των καθεστώτων. Άρα λοιπόν, είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις τον ουκρανικό λαό, τον ρωσικό λαό και διαφορετικό να τάσσεσαι με τη μεριά του Ζελένσκι, της άρχουσας τάξης, δηλαδή της Ουκρανίας, ή να τάσσεσαι με το πλευρό του Πούτιν, την άρχουσα τάξη δηλαδή της Ρωσίας, που έχουν δικά τους συμφέροντα.
– Αυτό το ακούω με τους λαούς που λέτε και το καταλαβαίνω. Απ’ την άλλη μεριά εγώ σας ρωτάω, αν αυτή τη στιγμή λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία να έχει κερδίσει εδάφη…
– Μα αυτό σας λέω, δεν έχει λήξει ο πόλεμος, ούτε θα λήξει ο πόλεμος…
– Αν λήξει αύριο, αν σταματήσει ο πόλεμος, θα το θεωρείτε μια θετική εξέλιξη ή όχι;
– Η ειρηνευτική συμφωνία θα είναι ειρηνευτική συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο του ουκρανικού λαού, αλλά και του ρώσικου λαού και θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης. Εδώ είμαστε, θα τα ξαναπούμε. Όταν τα λέμε όμως και προβλέπουμε δεν μας ακούτε, όχι εσείς, δεν μας ακούνε γενικώς. Κι εδώ θα έχουμε νέα πολεμική εμπλοκή, διότι δεν αλλάζει η υπόθεση αυτή, έστω και με υποχώρηση αυτή τη στιγμή της Ουκρανίας όπως λέτε, να δώσει για παράδειγμα κάποια εδάφη, που πήρε η Ρωσία, δεν θα τελειώσει εκεί το ζήτημα.
– Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ και τον Μασκ στον Λευκό Οίκο πλέον και τον Έλον Μασκ να υποστηρίζει ευθέως την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Θεωρείτε ότι διαφοροποιεί τις ΗΠΑ σε σχέση με ό,τι είχαν πριν από λίγο καιρό, που πρόεδρος είναι ο Μπάιντεν μέχρι σήμερα; Ή θεωρείται ότι το ίδιο είναι; Γιατί εσείς έχετε συνήθως μια, θα την πω -θα μου επιτρέψετε τη λέξη χωρίς να τη θεωρήσετε προσβλητική- ισοπεδωτική κριτική, λέτε ότι είναι όλοι το ίδιο.
– Όχι, δεν είναι ισοπεδωτική. Είναι στο διά ταύτα, σε τελευταία ανάλυση με το τι κάνουν, το ίδιο. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, διαφορετικές πολιτικές ή χειρισμούς κάνουν σε διάφορα ζητήματα, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό.
– Ο Μπάιντεν ας πούμε δεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί. Την υποστηρίζει όμως ο Τραμπ.
– Υποστηρίζει τη σοσιαλδημοκρατία ή κάποια άλλα κόμματα…
– Η οποία φαντάζομαι δεν θεωρείτε ότι είναι το ίδιο με την ακροδεξιά..
– Μα, κανένας δεν είναι ίδιος, αλλά η πολιτική που υλοποιούν κάθε φορά οδηγεί σε αντίστοιχα αποτελέσματα. Για φανταστείτε εδώ, να το πάμε στη μικρογραφία της Ελλάδας. Δείτε για παράδειγμα σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις πώς κυβέρνησαν, τι αντιλαϊκά μέτρα, μνημονιακά μέτρα και άλλα, πήραν. Δεν είναι ίδιοι με την ακροδεξιά, ούτε κανείς ταυτίζει την ονομαζόμενη «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε πρόσφατα γι’ αυτό την αναφέρω, ή το ΠΑΣΟΚ με την ακροδεξιά ή με τους φασίστες κλπ. Έχουν διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές αντιμετωπίσεις σε μια σειρά ζητήματα. Όμως, η πολιτική που άσκησαν, τι μπορεί να πει κανείς, ότι ήταν για το καλό της Ελλάδας, για το καλό του τόπου, για το καλό του ελληνικού λαού, αυτή που άσκησε η σοσιαλδημοκρατία για παράδειγμα στην Ελλάδα; Εμείς λέμε όχι.
Για να δούμε απ’ την άλλη μεριά τα δεξιά κόμματα, με τη συμμετοχή και ακροδεξιών κάποιες φορές στις κυβερνήσεις, είτε στην Ευρώπη είτε στην Ελλάδα. Τι πολιτικές ακολούθησαν; Πού οδήγησαν τους λαούς τους; Δεν είχαμε και κει νέα μέτρα που καταβαράθρωσαν εργασιακά ζητήματα, το λαϊκό εισόδημα, οδήγησαν σε πολέμους και πολεμικές επεμβάσεις; Αυτά τα έχεις με όλα αυτά.
Δηλαδή τι να πω, ότι ήταν καλός για παράδειγμα ο Τσίπρας στην Ελλάδα που πήγε και υπέγραψε με τον Τραμπ το προσύμφωνο για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, το οποίο ήρθε μετά και το επικύρωσε ο κος Μητσοτάκης με τον επόμενο Μπάιντεν; Και οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και στη συμμετοχή της Ελλάδας, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά, που δεν έχει να τα δώσει για την Υγεία, για την Παιδεία, για το εισόδημα του ελληνικού λαού και τα δίνει για να υποστηρίζει το Τάγμα Αζόφ, τον Ζελένσκι ή τον φίλο του τον Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή. Αυτά τι είναι;
– Παρά ταύτα, κε Κουτσούμπα, το ΚΚΕ μένει διαχρονικά σ’ αυτή τη θέση κατά της ΕΕ και κατά του ΝΑΤΟ. Και μένει διαχρονικά σε μια σταθερή θέση την ώρα που αλλάζουν πάρα πολλά στον κόσμο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Ευρώπη από την Αμερική δείχνει να απομακρύνεται πολύ σημαντικά, ειδικά μετά την εκλογή Τράμπ. Εσείς είναι σα να μην τα βλέπετε αυτά, είναι σα να θεωρείτε ότι τα πράγματα μένουν ίδια, άρα θα μένουμε κι εμείς ίδιοι απέναντι σ’ αυτά, ή τουλάχιστον εννοώ εσείς οι ίδιοι. Μήπως πρέπει να αλλάξετε και σεις λίγο.
– Αυτά τα πράγματα που λέμε εμείς δεν είναι αυτά που λέτε εσείς πάντως.
– Δεν λέτε κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διαχρονικά, ό,τι κι αν αλλάζει;
– Είπατε κάτι άλλο, για τις ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με την ΕΕ. Εμείς λέμε, χρόνια τώρα, το εξής: Στον κόσμο έχουν διαμορφωθεί δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ή διαμορφώνονται, είναι υπό εξέλιξη η διαμόρφωσή τους, το ευρωατλαντικό ΗΠΑ – ΕΕ σε συνεργασία και το ευρασιατικό, Ρωσία – Κίνα και άλλες σύμμαχες δυνάμεις. Ανάμεσα σ’ αυτά τα στρατόπεδα γίνεται διαπάλη. Διαπάλη όμως γίνεται και μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα, διότι είναι διαφορετικά καπιταλιστικά κράτη και έχουν διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Δηλαδή στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο γίνεται έντονη σύγκρουση,και γι’ αυτό βγήκε τώρα ο Τραμπ, απ’ την άρχουσα τάξη των ΗΠΑ, η οποία τον έβαλε, διότι έχουν σοβαρές αντιθέσεις -και θέλει να πάρει μέτρα οικονομικά προστατεύοντας τη δική του χώρα ώστε να κρατηθεί στην πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου συστήματος και να μην την υπερκεράσει η Κίνα με την ΕΕ. Και θα βάλει και δασμούς, θα βάλει και μέτρα, θα την αφήσει σε κάποια ζητήματα να πληρώνει τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ίδιοι, οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία -το πιο πιθανό- για να ανοίξει άλλα μέτωπα που θα τον συμφέρουν είτε στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό, στην κινέζικη θάλασσα, είτε στη Γροιλανδία, στην Αρκτική δηλαδή, είτε στον Καναδά και στον Παναμά.
– Όλα μου εξηγούν γιατί είσαστε κατά των Αμερικανών. Γιατί είσαστε κατά της Ευρώπης δεν καταλαβαίνω με βάση αυτή τη συλλογιστική.
– Αυτή τη συλλογιστική θα πρέπει να την σκεφτούν τα άλλα κόμματα, και βέβαια οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, διότι επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ σε όσα έχει πει. Από την αρχή εμείς είπαμε για την ΕΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή θα είναι απραγματοποίητες, δεν θα μπορέσουν να γίνουν -και αν γίνουν με χίλια ζόρια, 80 χρόνια το παλεύουν τώρα, θα είναι με αντιάξονες και άξονες και συνεχώς υπό διάλυση και όχι υπό σύγκλιση- ή θα είναι αντιδραστικές. Και όσο έγινε η ΕΕ, αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης που ζούμε τα τελευταία χρόνια, είναι αντιδραστικές, ακολουθούν αντιδραστικές πολιτικές. Τι θέλετε να πούμε; Για την ΚΑΠ, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες, για την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων – ανθρώπων, τις περιβόητες ελευθερίες του Μάαστριχτ, που οδήγησαν στο να μην έχει τη δυνατότητα μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πλούσια παραγωγή και με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες να προστατεύσει τα δικά της προϊόντα, την οικονομία της, τους αγρότες, τους εργαζόμενους της χώρας; Τι να πούμε; Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μνημόνια, για την τρόικα που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία και μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση, για τα ματωμένα πλεονάσματα; Ποιος πρέπει να βγάλει συμπέρασμα; Το ΚΚΕ που προειδοποιούσε για ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και ποια έγινε τελικά; Ή οι άλλες δυνάμεις οι οποίες υλοποίησαν αυτή την πολιτική και οδήγησαν σε αυτό το μαύρο χάλι που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός. Άρα το ΚΚΕ σ’ αυτά τα ζητήματα έχει κάνει προβλέψεις σωστές.
– Θέλω να μου το απαντήσετε αυτό. Θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός σήμερα θα ζούσε καλύτερα εκτός ΕΕ, αλήθεια; Πώς θα ζούσε;
– Ο ελληνικός λαός θα ζούσε καλύτερα όταν θα έκανε επιλογές στη χώρα του, για παράδειγμα όπως και ο γαλλικός λαός που έχει σοβαρές ενστάσεις για την ΕΕ και την πολιτική του Μακρόν και των προηγούμενων, όπως και ο γερμανικός λαός που έχει σοβαρές ενστάσεις για τις πολιτικές που ακολουθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη εκεί, αν όλοι οι λαοί κάνανε τέτοιες επιλογές που θα βάζανε σε άλλη βάση το ζήτημα ενότητα – συνεργασία, Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, όλων των χωρών της ΕΕ.
– Άρα μιλάτε για μια άλλη ΕΕ, όχι για καμία ΕΕ όμως…
– Βεβαίως, για μια Ευρώπη των λαών, αν το θέλετε ως σύνθημα, και όχι μια Ευρώπη των μονοπωλίων. Γιατί εδώ αυτό που υπάρχει, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι μόνο αντιδραστικές και έχουν αντιδραστικές πολιτικές για τους λαούς. Είναι σοφή κουβέντα αυτή, ειπώθηκε πριν από 100 χρόνια, αλλά αυτήν πρέπει να τηρήσουμε και αυτή να ακολουθήσουμε. Άρα λοιπόν, λέμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να κάνει τις πολιτικές επιλογές του στην Ελλάδα, οι Γάλλοι το ίδιο… Και εκεί μπορεί να βρεθεί η Ευρώπη των λαών, όταν στην εξουσία θα βρίσκονται πραγματικά οι ίδιοι οι λαοί, δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που δεν θα υπηρετούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά θα υπηρετούν τα εργατικά, τα λαϊκά συμφέροντα. Το ίδιο και για το ΝΑΤΟ. Και για το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να βγάλει ο ελληνικός λαός συμπέρασμα από τη δήλωση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Ρούτε, αυτού του ανεκδιήγητου, ο οποίος βγήκε και είπε στην κυβέρνηση να τα κάνει και ο λαός να τα ανεχτεί ότι στην Ελλάδα πρέπει να κόψετε από την Υγεία, να κόψετε από τις συντάξεις, να κόψετε από την Κοινωνική Ασφάλιση και να τα δώσετε για την πολεμική οικονομία και για τις επεμβάσεις που κάνει, τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ; Αυτό είπε.
– Θέλω να έρθω τώρα στην εσωτερική επικαιρότητα. Κυριαρχεί η προεδρική εκλογή σήμερα και μάλιστα με φόντο την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει τον κο Τασούλα. Για το ΚΚΕ φαίνεται να μην παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τα πρόσωπα και γενικώς με τον θεσμό απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν έχετε μεγάλη ενασχόληση, με την έννοια ότι ποτέ δεν προτείνετε εσείς κάποιον πρόεδρο, ούτε φυσικά τώρα προτείνετε, θα τον καταψηφίσετε. Παρ’ όλα αυτά δεν κάνει καμιά διαφορά, κατά τη γνώμη σας, είτε ο Πρόεδρος προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο είτε προέρχεται απ’ τη Δεξιά;
– Να σας διορθώσω λίγο… Ασχολούμαστε και με τα πρόσωπα και με τον θεσμό και δεν λέμε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο. Εμείς λέμε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να είναι θεματοφύλακας αυτής της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει σήμερα. Ο ρόλος του είναι να επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Που σημαίνει ότι όσο καλό και να είναι το πρόσωπο, όσο ηθικό, όσο όμορφο, όσο ευγενικό, όσο τίμιο, όση καλή πρόθεση και να έχει, γιατί και η καθεμιά προσωπικότητα έχει τα διαφορετικά, καλά ή αρνητικά της, ως άτομα λέμε, αυτός δεν μπορεί όμως να κάνει τίποτε άλλο από τη θέση αυτή, παρά να επικυρώνει αποφάσεις. Είναι δηλαδή σα να λέει το ΚΚΕ ότι ψηφίζει τον τάδε, τον Τασούλα ή την Κατσέλη, ή δεν ξέρω ποιον άλλον προταθεί αυτές τις μέρες από κάποια άλλα κόμματα που παίζουν σ’ αυτό το πολιτικό παιχνίδι -εμείς δεν παίζουμε σε τέτοια πολιτικά παιχνίδια που αποπροσανατολίζουν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Και εμείς, επειδή δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό καταψήφιση, δεν καταψηφίζουμε, εμείς ψηφίζουμε «παρών». Στη Βουλή ψηφίζεις λέγοντας το όνομα αυτού που προτιμάς, ανάλογα σε ποιο κόμμα είσαι, ποιον προτείνει το κόμμα σου ή όποιον άλλο θέλεις να ψηφίσεις και ο άλλος που δεν συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις ψηφίζει «παρών». Αυτή είναι η διαδικασία.
– Σωστά, έχετε δίκιο. Για σας κάνει το ίδιο δηλαδή; Γιατί έχουμε δύο υποψήφιους αυτή τη στιγμή. Είτε Τασούλας είτε Κατσέλη κάνει το ίδιο; Γιατί κάποιοι θα πουν, η Κατσέλη ας πούμε έχει την υπογραφή της ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που την προτείνει.
– Καλά τώρα, μην κάνουμε ανάλυση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για νόμο που εμείς θα σας θυμίσω τον είχαμε καταψηφίσει τότε, είναι ολόκληρη συζήτηση, πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή εκπομπή γι’ αυτό και επιβεβαιωθήκαμε εκ των υστέρων. Ας δεχθώ, τελοσπάντων, ότι έκανε στο παρελθόν του κάποιο πρόσωπο που προτείνεται σήμερα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάτι καλό για τον τόπο. Ας το πάρουμε ως παραδοχή αυτό. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, ξαναλέω. Εδώ πρόκειται για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο θεσμός του Προέδρου ανεξάρτητα ποιο πρόσωπο είναι, θα είναι θεματοφύλακας αυτής της πολιτικής, θα επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις. Δηλαδή, θα μιλάμε για τον μισθό, πόσο θα είναι, θα το ψηφίζει και θα το επικυρώνει. Θα μιλάμε ότι πρέπει να βάλουμε κι άλλες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να δώσουμε κονδύλια για πολεμικούς σκοπούς και όχι για την Υγεία, θα βάζει την τζίφρα του. Δεν έχει κανένα νόημα.
– Ναι, αλλά, κ. Κουτσούμπα, έχουν σημασία και οι συμβολισμοί στην πολιτική.
– Όλα τα άτομα αυτά που μου είπατε, όπως και η κα Κατσέλη, μετά την ψήφιση του νόμου -αν πούμε ότι είναι θετικός εκείνος, ξαναλέω χάριν της κουβέντας- ακολούθησε ένα μνημόνιο που το ψήφισε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν υπουργός η κα Κατσέλη. Ακολούθησε μετά, πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο, το στήριξε. Δηλαδή μία σειρά αντιλαϊκές αποφάσεις που μάτωσε ο ελληνικός λαός και ματώνει ακόμα έχει την ευθύνη της. Και βέβαια από αυτή την προστασία που μου είπατε και που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης κατοικίας, φτάσαμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών πρώτης κατοικίας, που μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται εκεί. Δεν είδα καμία κα Κατσέλη, δεν είδα κανέναν κ. Φάμελλο ή κανέναν ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εκεί και να προστατεύει τα σπίτια του κοσμάκη.
– Μου λέτε «Τι Τασούλας, τι Κατσέλη» ουσιαστικά, αλλά εγώ θα επιμείνω και θα πω το εξής: Ο ΠτΔ, παρ’όλα αυτά που λέτε, να το δω και από τη δική σας σκοπιά, έχει μία συμβολική σημασία και η προσωπικότητά του παίζει έναν ρόλο. Θα σας πω ένα παλιότερο παράδειγμα. Όταν παράδειγμα ο κ. Στεφανόπουλος σήκωσε ανάστημα στον Κλίντον μέσα στο Προεδρικό ήταν το ΚΚΕ ευχαριστημένο; Ήταν χαρούμενο; Θεωρούσε ότι αυτό ήταν τίτλος τιμής για τον Στεφανόπουλο;
– Ξέρετε τι μου λέτε τώρα; Να πιάσουμε τον Στεφανόπουλο τον μακαρίτη… Μπορεί κάποιος Πρόεδρος κάποια στιγμή να εκφράσει κι ένα λαϊκό αίσθημα, γιατί όταν έκανε τη δεξίωση τιμώντας τον κ. Κλίντον, ο κ. Στεφανόπουλος και του έλεγε πολλά καλά, ανάμεσά τους του πέταξε και την «μπηχτή» για παράδειγμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα εδώ τι θα γίνει, μπορεί να εξέφραζε το αίσθημα μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ξέρετε την ίδια ώρα ποιοι έτρωγαν ξύλο από τα ΜΑΤ του κ. Στεφανόπουλου και του κ. Σημίτη τότε που ήταν πρωθυπουργός; Ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία. Το ΚΚΕ έτρωγε ξύλο που διαδήλωνε ενάντια στον Κλίντον. Και μπορεί σηκώνοντας τη σαμπάνια ο κ. Στεφανόπουλος να έλεγε μία κουβέντα, παίρνοντας υπόψιν ότι ακούνε και κάποιοι άλλοι που έκαναν κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο γιατί το βουλώνουν όταν είναι μπροστά αυτοί και να είπε μία κουβέντα με διπλωματικό τρόπο και με χίλιες αναγνώσεις, αν θέλετε, γιατί ανατρέχω αυτές τις μέρες και σε εκείνες τις εποχές. Εγώ ήμουν τότε διευθυντής στον «Ριζοσπάστη» και παρακολουθούσα άμεσα και υπήρχαν δημοσιεύματα. Εκεί λέμε αρκετά για τον κ. Στεφανόπουλο και για την κυβέρνηση.
– Πάντως είχαμε Προέδρους πολύ αγαπητούς στον λαό. Αυτό δεν μπορεί να μην σας απασχολεί.
– Όχι. Κι εγώ είχα συμπάθειες με ανθρώπους γιατί μιλάγαμε. Και τους ενημέρωνα και με ενημέρωναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν λέει τίποτα αυτό. Δεν έχει καμία σχέση ότι έχουμε καλή σχέση οι δυο μας για τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις που καταλήγουμε και πιστεύουμε.
– Η άρνηση όμως του αξιώματος, η απαξίωση του αξιώματος, διότι εσείς απαξιώνετε τον θεσμό με τον τρόπο που αναφέρεστε.
– Όχι. Έχουμε πολιτική εκτίμηση διαφωνίας με αυτό τον θεσμό.
– Αυτό δεν συνιστά και μία έμμεση άρνηση του Συντάγματος;
– Τι έμμεση; Το Σύνταγμα το καταψηφίσαμε. Τι πάει να πει αυτό; Αλλάξαμε θέση;
– Θέλω να πω δημοκρατικό καθεστώς έχουμε…
– Σύμφωνοι, εντάξει. Στα πλαίσια αυτά συζητάμε και στα πλαίσια αυτά δρούμε. Στη Βουλή μέσα θα ψηφίσουμε «παρών». Και αυτό είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Δεν κατάλαβα. Γιατί το λέτε αυτό; Θα πρέπει όλοι να σηκώνουν το χέρι στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη ή στην πρόταση κάποιας αξιωματικής αντιπολίτευσης;
– Όχι. Αλίμονο.
– Άρα λοιπόν τι μου λέτε; Για ποιο Σύνταγμα, για ποια Βουλή και για ποιον κανονισμό; Γιατί το Σύνταγμα αυτό προβλέπει.
– Μα με την έννοια ότι εσείς δεν κάνετε καμία πρόταση.
– Μα σας εξηγώ γιατί δεν κάναμε. Γιατί θα ήμασταν ανακόλουθοι με αυτά που πιστεύουμε και με αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό. Αν κάναμε μία πρόταση, είναι σαν να τον κοροϊδεύουμε. Δεν μπορεί να λέμε, να λέω εγώ, να λέει το ΚΚΕ -και σας το είπα τρεις φορές απόψε στην εκπομπή- ότι είναι θεματοφύλακας μίας κυρίαρχης πολιτικής με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα και οριζοντίως και είναι ο ρόλος του να επαληθεύει και να ψηφίζει αντιλαϊκές αποφάσεις, τις οποίες εμείς έχουμε καταψηφίσει και μετά να λέμε «όλα καλά, προτείνουμε έναν άλλον να τα κάνει».
Σαν δε ντρεπόμαστε, λέω εγώ και θα το πω με τέτοιο απόλυτο τρόπο. Γιατί πρέπει να ντρέπονται κόμματα που δήθεν λένε άλλο πράγμα, αλλά δεν το λένε, γι’ αυτό και προτείνουν. Θα πρέπει να ντρέπονται που παίζουν σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι. Και είναι πολιτικό παιχνίδι. Δείτε τι γίνεται τώρα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζουν παιχνίδι προτείνοντας άτομα, ποιος θα στριμώξει ποιον. Ο ένας να στριμώξει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε μία ευρύτερη συναίνεση του δήθεν προοδευτικού χώρου και δεν πρότεινε κάποιον από το ΠΑΣΟΚ, ο άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ διότι δεν πρότεινε ένα πρόσωπο, τέλος πάντων, πιο καλό όπως μου λέτε εσείς, που θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα αυτά στην κυβέρνηση και πάει λέγοντας. Και ο Μητσοτάκης επειδή είναι στριμωγμένος και από τους δικούς του για άλλες επιλογές που έχει κάνει να παίζει με τους υπόλοιπους, για να είναι κυρίαρχος με τους 156 ψήφους από ό,τι φαίνεται της ΝΔ και των Σπαρτιατών.
– Λέτε ότι θα ψηφίσουν και οι Σπαρτιάτες τον κ. Τασούλα;
– Μα το ανακοίνωσε ο Στίγγας σήμερα. Είπε ότι θα ψηφίσει τον κ. Τασούλα, ότι είναι πολύ καλή επιλογή. Δεν το ‘πε; Οι φασίστες, το είπανε.
– Δεν μου λέτε, στη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ θα κάνει προτάσεις;
– Κάνουμε προτάσεις. Όπως και την άλλη φορά είχαμε διαφωνήσει με τον τρόπο που προτάθηκε για να εκλεγεί από τη Βουλή. Είχαμε διαφωνήσει, γιατί ακόμη παραπέρα, αυτοί που δήθεν δεν θέλουν να υποβαθμίζεται και να υποτιμάται ο θεσμός του ΠτΔ, τον υποτίμησαν. Διότι λένε και στην τελευταία ψηφοφορία, λόγω της κυβερνητικής σταθερότητας -μπας και πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε άλλες εκλογές και γίνουν άλλες επιλογές από τον ελληνικό λαό- θα βγαίνει έστω και με 140 ψήφους. Χωρίς πλειοψηφία δηλαδή. Αυτό τι είναι;
– Θέλω να σας ρωτήσω, κατά την άποψή σας, ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας;
– Είναι η ακρίβεια σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα. Είναι το μεγάλο κόστος στα είδη διατροφής, στα είδη κατανάλωσης, σε αυτά που είναι απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό στην πατρίδα μας. Είναι η ακρίβεια στην Ενέργεια, στο ρεύμα, στη θέρμανση. Σε όλα αυτά. Και βεβαίως το εισόδημα που μένει καθηλωμένο εξαιτίας όλων αυτών των πολιτικών, αν πάρουμε υπόψιν ότι ο μέσος μισθός σήμερα είναι στα επίπεδα του 2011, όταν σήμερα έχουμε μία τεράστια εκτίναξη του πληθωρισμού, της ακρίβειας δηλαδή. Άρα λοιπόν αυτές οι προτάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ επανειλημμένα και οι προτάσεις των 650 Συνδικάτων, Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που κατατέθηκαν ως πρόταση νόμου, αλλά δεν την στήριξαν, ούτε η κυβέρνηση φυσικά ούτε τα άλλα κόμματα, αυτή την πρόταση που μιλάει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που μιλάει για κατώτερο μισθό στα 950 ευρώ, σήμερα όμως, γιατί το 2027 είναι πολύ μακριά και ο ελληνικός λαός θα έχει χάσει κι άλλο μέρος από αυτό τον μισθό, από αυτό το εισόδημα. Όπως είναι για παράδειγμα η επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και των συντάξεων αντίστοιχα. Και άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση ή η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
– Γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα λαϊκά στρώματα σήμερα δεν έρχεται στο ΚΚΕ, το οποίο τα προτείνει αυτά, αλλά πάει στην ακροδεξιά; Έχετε μία εξήγηση για αυτό; Και όχι μόνο εδώ και διεθνώς.
– Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένα ζήτημα που μπορεί να σκεφτεί αμέσως κανείς και μέσα στην Ευρώπη, και διεθνώς και μέσα στην Ελλάδα είναι ότι η μήτρα τους είναι αυτό το σύστημα. Και τα κόμματα που είναι κυρίως τα φιλελεύθερα, τα δεξιά, από εκεί προέρχονται, πολλές φορές κάνουν και τα ίδια ακροδεξιά ατζέντα, επειδή χαϊδεύουν αυτιά, τους αξιοποιούν σε διάφορες φάσεις της εξέλιξης του πολιτικού συστήματος με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται αυτά και μετά να μην μπορούν να μαζέψουν όλη αυτή την ατζέντα που οι ίδιοι άνοιξαν. Άρα ευθύνονται οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις. Ευθύνεται και η ονομαζόμενη Αριστερά, η οποία είναι αυτή η Αριστερά, αυτού του διεφθαρμένου συστήματος, που έχει όλα αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που στήριξε ουσιαστικά «δεξιές» πολιτικές, παρότι δεν μου αρέσουν οι όροι «δεξιός», «αριστερός», αλλά τους χρησιμοποιούμε τώρα χάριν συνεννόησης, επειδή αξιοποιούνται πλατιά. Η Αριστερά λοιπόν αυτή έχει τεράστιες ευθύνες και για τα μνημονιακά μέτρα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και στην άνοδο τέτοιων δήθεν «αντισυστημικών» δυνάμεων, εθνικιστικών, λαϊκίστικων δυνάμεων που σπεκουλάρουν γύρω από αυτά τα ζητήματα. Στήριξε πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ήταν σε καθαρά αντιλαϊκή κατεύθυνση, υλοποιώντας σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.
– Όλα αυτά τα κόμματα όμως που μου λέτε έχουν μέτωπο με την ακροδεξιά. Όσο μέτωπο έχετε και εσείς έχουν και εκείνα.
– Κοιτάξτε είναι διαφορετικό να έχεις μέτωπο και διαφορετικό αυτό που προσλαμβάνει ο ψηφοφόρος, ο οποίος μπορεί να είναι εργάτης, να είναι αγρότης, να είναι μικροεπαγγελματίας, να είναι ένας νοικοκύρης, ένας λαϊκός άνθρωπος που παλεύει για το μεροκάματο. Ο άνθρωπος αυτός το προσλαμβάνει ως ίδια πολιτική απ’ αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν, εναντιώνονται απέναντι σε αυτά, βρίσκουν έδαφος διάφορα τέτοια κομματίδια ακροδεξιά με λαϊκισμό, με υψηλούς τόνους, δήθεν ενάντια στο κατεστημένο, ενάντια στις κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος μέχρι σήμερα και σπεκουλάρουν και παίρνουν τέτοιες δυνάμεις.
– Τα ακούω αυτά που λέτε και είναι πολύ λογικά, αλλά εσείς ποιο λάθος κάνετε; Δεν μπορεί να μην κάνετε και εσείς κάποιο λάθος, για να μην πείθετε αυτό τον κόσμο.
– Κοιτάξτε, να σας πω κάτι; Αν στην Ελλάδα δεν είναι ίδια η κατάσταση με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες του κόσμου, δηλαδή η ακροδεξιά κρατιέται ακόμη συρρικνωμένη σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση -λέμε τώρα με την Ευρώπη που είδαμε, στη Γαλλία, στην Ιταλία έγινε κυβέρνηση η Μελόνι, ακροδεξιά είναι κι αυτή ή στη Γαλλία είναι 25%, πόσο παίρνει η Λεπέν, στη Γερμανία το AfD επίσης- είναι γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ, που δεν υπάρχει στις άλλες χώρες τέτοιο κομμουνιστικό κόμμα. Το ΚΚΕ συμβάλλει αποφασιστικά και δεν είναι μόνο τα εκλογικά ποσοστά, που μετράτε εσείς ή κάποιοι άλλοι αναλυτές σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά είναι και η επιρροή που έχει ο λόγος στην κοινωνία, ότι κρατάει μια σαφή στάση τόσο για το σύστημα όσο και για αυτούς που το εκπροσωπούν στις κυβερνήσεις, για τα άλλα πολιτικά κόμματα, οργανώνει τον ελληνικό λαό συλλογικά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να παλεύει, να οργανώνεται σε σωματεία, σε συλλόγους, σε φορείς. Και βεβαίως εκεί είναι η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ.
– Έχετε όμως εκ προοιμίου άρνηση σε οποιοδήποτε αριστερό σχήμα, προοδευτικό θέλετε να το πω, γιατί κι εμένα δεν μου αρέσουν αυτές οι ταμπέλες, όπως δεν αρέσουν και σε εσάς και συμφωνώ ότι είναι έτσι πολύ γενικόλογες και δεν λένε και τίποτα, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, σε δυνάμεις που είναι όμορες -να το πούμε έτσι- με εσάς. Έχετε μια απόλυτη άρνηση συνεννόησης, συμπόρευσης και αυτός δεν είναι ένας λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ δεν μένει στάσιμο, αλλά ανεβαίνει ας πούμε λίγο. Έχετε ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεν το υποτιμώ αλλά δεν είναι μία άνοδος που μπορεί να σας δώσει τεράστια δυναμική. Με αυτή την έννοια το λέω.
– Εμείς έχουμε ξαναπεί ότι αυτές οι έννοιες έχουν ξεφτίσει πλέον, «αριστερός», «δεξιός», «προοδευτικός», «αντιδραστικός». Δεν μπορούμε να μιλάμε σε αυτή τη βάση. Υπάρχουν συμφέροντα, ταξικά συμφέροντα. Υπάρχουν οι εργάτες, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπάρχουν οι αγρότες που παλεύουν στα χωράφια τους, υπάρχουν μικροεπαγγελματίες με την οικογένειά τους ή με ένα δύο άτομα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σε έναν σκληρό ανταγωνισμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κλπ. Και από την άλλη μεριά υπάρχουν εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι. Υπάρχει αυτή η τάξη με ό,τι έχει γύρω της, ως στρώμα κοινωνικό που μπορεί να επηρεάζει. Εκεί θα δούμε τις διαχωριστικές γραμμές. Άρα λοιπόν, με όλους αυτούς εμείς συναντιόμαστε μέσα στα σωματεία, μέσα στους συλλόγους, στους δήμους, στις κοινότητες, σε μία σειρά φορείς του κινήματος, παλεύουμε μαζί, διεκδικούμε, βρισκόμαστε δίπλα τους. Αυτή λοιπόν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία όλων των δυνάμεων που θα έχει σαφή στόχο αυτό το σύστημα, τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, τα άλλα πολιτικά κόμματα που είναι του ίδιου φυράματος επί της ουσίας, να μπορέσουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους και τον αγώνα τους, μαζί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Αυτό μπορεί να γίνει και γίνεται. Και μάλιστα σήμερα αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης μιας κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει, εκφράζεται ως ρεύμα κοινωνικό στους αγώνες περισσότερο. Εκφράστηκε και στις τελευταίες εκλογικές μάχες ακόμη περισσότερο, με συμπόρευση δυνάμεων που έφυγαν από εκεί, που έφυγαν από αυτά τα κόμματα.
Γιατί δείτε τώρα, μου λέτε «προοδευτικός». Να εξετάσουμε ένα ένα τα πολιτικά κόμματα. Να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, ξεκίνησε έτσι όπως ξεκίνησε, κυβέρνησε, τα τελευταία χρόνια ζούμε όλο αυτόν τον εκφυλισμό και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε υπό τον κ. Φάμελλο και στο κόμμα του Κασσελάκη που δεν ξέρουμε τι ακριβώς απέμεινε και που φτιάχνεται ξανά από την αρχή και στο κόμμα της Νέας Αριστεράς που είναι στη Βουλή, αλλά που εκφυλίζεται συνεχώς. Η βάση του εκφυλισμού ήταν ακριβώς η πολιτική που ακολούθησαν. Το ότι ταυτίστηκαν σε βασικές πολιτικές με συμφέροντα που ήταν ενάντια σε αυτά που στα λόγια έλεγαν ότι θα υπηρετούν.
– Να σας ρωτήσω, μιας και το λέτε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει μια δεύτερη, μία ακόμη ευκαιρία ή έχει κλείσει ο κύκλος; Γιατί πολλοί λένε ότι έχει μπροστά του δρόμο επιστροφής.
– Δεν νομίζω ότι η άρχουσα τάξη και αυτά που αναδεικνύουν και στηρίζουν τέτοια πρόσωπα που τους κάνουν το παιχνίδι, παίζουν τον ρόλο τους μία εποχή και βοηθάνε στη διαιώνιση αυτού του συστήματος, ότι θα τους αφήσουν και θα τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Τους κρατάνε σαν εφεδρεία. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση και όταν χρειαστεί, αν χρειαστεί -τώρα μάλιστα που έχει πάρει και βραβείο, μετά τις γνωστές κωλοτούμπες για τη διακυβέρνησή του, για το πώς χειρίστηκε τα ζητήματα με το τρίτο μνημόνιο, το χειρότερο και μεγαλύτερο και το πώς διακυβέρνησε αυτή τη χώρα- είναι ακόμα εδώ. Τον στήριξαν και τον ανέχτηκαν στην αρχή και μετά τον στήριξαν με τα μπούνια όταν ακόμα δεν ήταν και σίγουροι, τον δοκίμαζαν, για το τι θα γίνει.
– Άρα λοιπόν λέτε ότι είναι μία εφεδρεία του συστήματος ο κ. Τσίπρας.
– Νομίζω ότι είναι μια εφεδρεία του συστήματος, γερή ακόμα. Μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά θα τον κρατήσουν. Και εδώ είμαστε να το δούμε.
– Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι ολοένα και πιο πολύ απομακρύνονται από την πολιτική. Πού το αποδίδετε αυτό και πώς το αντιμετωπίζει το ΚΚΕ; Δηλαδή είδαμε στις τελευταίες εκλογές αποχή και η αποχή ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη στους νέους και το βλέπετε νομίζω και εσείς. Η ΚΝΕ, εντάξει, ξέρω ότι είναι ενεργή.
– Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι οι νέοι απομακρύνονται από αυτή την πολιτική που οδήγησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και τα κόμματα που στήριξαν αυτό το σύστημα. Από αυτή την πολιτική έχουν απομακρυνθεί οι νέοι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο και αυτό το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας, όλοι. Για παράδειγμα οι χώροι που είναι ζωντανά κύτταρα δημοκρατίας, συζήτησης, αγωνιστικής διεκδίκησης και συμμετοχής των νέων, όπως είναι τα Πανεπιστήμια ή τα σχολεία ή άλλοι εργασιακοί χώροι όπου δουλεύουν και πάρα πολύ νέες ηλικίες βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό με συγκεκριμένες σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, διεκδικήσεις. Και εδώ πρέπει να πω ότι είμαστε περήφανοι για τη νεολαία που έχει το ΚΚΕ, την ΚΝΕ που είναι μαζική, μαζικοποιείται όλο και περισσότερο, συμμετέχει σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες πολιτικές, πολιτιστικές, κινηματικές. Στα Πανεπιστήμια, επίσης, το γεγονός ότι η «Πανσπουδαστική», τα ψηφοδέλτια της ΚΝΕ, του ΚΚΕ, είναι πρώτη δύναμη τα τρία τελευταία χρόνια, είναι η πιο συγκροτημένη δύναμη μέσα στους μαθητές, στα Συντονιστικά των μαθητών, στη συζήτηση αυτή. Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι περνάνε κάθε χρόνο από αυτό τον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό πλέον της νεολαίας, το Φεστιβάλ, που είναι πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός ταυτόχρονα. Αυτό δεν δείχνει γενικά απομάκρυνση από όλη την πολιτική. Κάτι άλλο δείχνει.
– Τα τελευταία χρόνια έχετε δεχτεί έντονη κριτική από τους νέους τρόπους επικοινωνίας. Και εσείς το αλλάξατε αυτό είναι η αλήθεια. Μπήκατε στα social media. Μάλιστα μπήκατε και με ιδιαίτερη επιτυχία σε κάποια φάση. Είναι κάτι που σκοπεύετε να το συνεχίσετε; Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για την επικοινωνία του ΚΚΕ σήμερα ή είναι κάτι που το κάνατε για λίγο στις εκλογές, πέτυχε και το αφήνετε και ίσως το ξαναπιάσετε;
– Έχουμε συνέχεια και σε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να παίξουν ρόλο, τόσο όσο. Αν τα αξιοποιείς με μέτρο και η παρότρυνσή μου είναι, και για τους νέους που μας ακούνε σε αυτή την εκπομπή, αλλά και προς τους μεγαλύτερους πλέον, να αξιοποιούν με μέτρο αυτά τα μέσα και στα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί έχει γίνει κατάχρηση. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαφώτιση, στην ενημέρωση κάποια τέτοια Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά θέλει μέτρο σε αυτό.
– Φοβάστε ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως λένε κάποιοι; Είναι κάτι που φοβάστε;
– Μα είναι γεγονός πλέον. Επηρεάζουν και οι αλγόριθμοι κυρίως του Μασκ, τώρα επηρεάζουν και τα αποτελέσματα στη Γερμανία. Τον είδατε. Δεν χρειάζεται δηλαδή αλγόριθμος. Κάνει δηλώσεις και χρήμα ρίχνει.
– Ξέρω ότι στέκεστε κοντά στον πολιτισμό και στο τραγούδι. Ήσασταν το μόνο κόμμα, και είναι προς τιμήν σας, που τιμήσατε τον Σταύρο Ξαρχάκο, τώρα βλέπω ότι κάνετε ένα αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο. Είναι πολιτική επιλογή αυτό; Τι είναι ακριβώς; Και πώς επιλέγετε με ποιον ασχολείστε; Δηλαδή ο Ξαρχάκος είναι ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ, κατέβηκε κάποτε με τη ΝΔ, αλλά τον τιμήσατε. Ο Μικρούτσικος ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Το λέω για να θυμηθούν οι τηλεθεατές μας, που ενδεχομένως ιδιαίτερα οι νεότεροι μπορεί να μην τους θυμούνται, να τους θυμούνται μόνο από το έργο τους, αλλά είχαν και πολιτική δραστηριότητα αυτοί οι άνθρωποι. Για πείτε μου λίγο για αυτό.
– Τέτοιες προσωπικότητες, κ. Κουβαρά, δεν μπορούν να κρίνονται ούτε με επιλογές κάποιας στιγμής της ζωής τους, πολιτικές εννοώ, ούτε από κάποιες πολιτικές δηλώσεις εύστοχες ή άστοχες ή ο καθένας να έχει τη δική του αντίληψη ιδεολογική, πολιτική. Κρίνονται για το έργο τους. Και εμείς τιμάμε καλλιτέχνες με μοναδικό κριτήριο αν το έργο τους αφουγκράζεται τον λαό μας, την πατρίδα μας, αν ακουμπάει τους πόθους, τους πόνους, τους κατατρεγμούς αυτής της κοινωνίας που ζει ο κάθε άνθρωπος ιστορικά, στο διάβα των δεκαετιών που ζήσαμε εμείς στον προηγούμενο αιώνα και στον τωρινό αιώνα. Αυτό κρίνουμε εμείς και αυτό κρίνει και η ιστορία. Αυτό θα μείνει και θα αφήσουν το αποτύπωμά τους και στις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό βλέπουμε τραγούδια που δημιούργησαν, για παράδειγμα, πριν 50, πριν 60 χρόνια, πριν 40 χρόνια να είναι επίκαιρα και ζωντανά ακόμη και σήμερα και να βλέπετε μικρά παιδιά να τα τραγουδάνε. Άρα λοιπόν, οι μεγάλοι της Τέχνης όπως είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος που μου αναφέρατε, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης , όπου τα 100 χρόνια από τη γέννησή του γιορτάζουμε τον επόμενο χρόνο και θα έχουμε εκδηλώσεις, όπως είναι ο Θάνος Μικρούτσικος που κάνουμε στις 2 Φεβρουαρίου μια μεγάλη συναυλία με το έργο του και με τίτλο «Και να τι έχω τώρα να σας πω». Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος, όπως είπατε, μπορεί να έκανε ένα φεγγάρι, έναν χρόνο, ενάμιση υπουργός του ΠΑΣΟΚ τότε, όμως ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε κομμουνιστής, γιατί ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, ήταν κοντά στο ΚΚΕ και μέχρι τα τελευταία του, μάλιστα, ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Το λέω παρεπιμπτόντως και για την οικογένειά του και για τον λαό, αναφέρατε μία πολύ παλιά περίοδο, αμέσως μετά την Μελίνα Μερκούρη που ήταν και κάπως άλλες οι εποχές εκείνες.
– Μια και ξέρω ότι είστε πολύ κοντά στην ελληνική μουσική, την ταινία για τον Καζαντζίδη την είδατε, για την οποία έχει γίνει μεγάλος θόρυβος;
– Την είδα το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα. Πήγα με τη σύζυγό μου εκεί στη γειτονιά μας στη Νέα Ιωνία, στο Ηράκλειο και την είδα στον κινηματογράφο.
– Πώς σας φάνηκε;
– Μου άρεσε. Συγκινήθηκα. Αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής από κάθε άποψη, να το πω σκηνοθετικά, μου άρεσε, τα κοστούμια, οι ηθοποιοί μου άρεσαν που έπαιζαν όλοι. Ήταν πολύ όμορφή. Εγώ θα την ξαναέβλεπα.
– Να μας πείτε μία ευχή για το νέο έτος. Να πείτε μία ευχή στους τηλεθεατές μας πριν κλείσουμε;
– Να έχουμε δύναμη, να έχουμε υγεία, να έχουμε κουράγια πολλά, γιατί τα χρειαζόμαστε, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Αν θέλετε τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Να έχουμε αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, να συμμετέχουμε δημιουργικά, αγωνιστικά στις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται. Και βεβαίως το ΚΚΕ υποσχόμαστε, να το εύχεστε και εσείς να δυναμώνει, να είναι στο πλευρό σας για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Και να κάνουμε και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιατί η πολιτική πάει μαζί με τον πολιτισμό.