Μαρινάκης: Από 40% το 2019 έχουν μειωθεί σε 7,5% τα κόκκινα δάνεια όλων των τραπεζών

 

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
– Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης παγίως θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.
– Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και οι πεζοί να διέρχονται ανεμπόδιστα. Στην συγκεκριμένη διάταξη εμπεριέχονται αυστηρότερες ρυθμίσεις σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως οι οδεύσεις τυφλών με μέτρα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αποκατάσταση καταστροφών ή στην εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν εντός του 2024 στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
—-
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες αθώους πολίτες. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε, την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ανέλαβε πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες στη διεθνή πολιτική σκηνή, ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική και τηρώντας συνεπή στάση. Κάτι που αναγνωρίζεται εμπράκτως και από το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο προσκλήθηκε και ήταν παρούσα σε όλες τις Διεθνείς Διασκέψεις με θέμα το Μεσανατολικό και την κατάσταση στη Γάζα.
Τον ίδιο εποικοδομητικό ρόλο θα διαδραματίσουμε και κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
—-
Μείωση των κόκκινων δανείων στις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 3,4% στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πολύ μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της κρίσης.
Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες κόκκινων δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία.
Η χώρα μας παραμένει, ακόμα στις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο είναι θετικό ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται μείωση του αριθμού αυτού, εξ’ αιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Θεσπίσαμε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς των funds/servicers (κώδικας δεοντολογίας) που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και καταστήσαμε υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασής του από τους πιστωτές όταν μιλάμε για ευάλωτους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό με 7,5 δισ. ευρώ ρυθμισμένα χρέη.
Τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και servicers περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.
—-

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή και λένε ότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα για ανάκαμψη, για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζουν, μάλιστα, κάποιοι ότι στο ΠΑΣΟΚ πήγαν 300.000 στον πρώτο γύρο, ενώ στην Ν.Δ. το 2015 είχαν πάει 400.000. Και κάποιοι λένε ότι ανησυχεί πλέον η Κυβέρνηση και η Ν.Δ.. Είναι αλήθεια αυτό; Ανησυχείτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι κάθε εσωκομματική διαδικασία, κάθε ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, είναι μια πολύ καλή είδηση, μια πολύ καλή εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα, για την δημοκρατία μας. Άρα, χαιρετίζουμε και, μάλιστα, με οποιαδήποτε συμμετοχή, ακόμη και αν, από ό,τι φαίνεται, η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες. Αλλά επαναλαμβάνω: αναγνωρίζουμε ότι πέραν από την Ν.Δ. υπάρχουν, πλέον, πολλά ακόμη κόμματα – το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, και αυτό πάρα πολλά χρόνια ακολουθεί τις ανοιχτές διαδικασίες- που δίνουν τον λόγο στα μέλη τους και τα μέλη τους αποφασίζουν. Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση. Ξέρετε, δεν είναι ζήτημα ανησυχίας, είναι ζήτημα προσδοκίας. Και αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, η Κυβέρνηση, οι πολίτες, συνολικά, οι πάντες, είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις. Την ίδια, ακριβώς, απάντηση είχα δώσει μετά από την ανοιχτή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπληρώθηκαν, τελικά, οι προσδοκίες, ούτε -τέλος πάντων- ικανοποιήθηκαν αυτοί οι οποίοι περίμεναν, δικαίως περίμεναν, μια εναλλακτική πρόταση. Μένει να δούμε από την επόμενη Δευτέρα, όπου ξεκινάει ένας νέος κύκλος είτε για τον εν ενεργεία Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε για τον κ. Δούκα, αναλόγως τι θα αποφασίσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση, κοστολογημένη, αποφεύγοντας την λογική του «Όχι σε όλα». Μέχρι τότε, ο λόγος είναι στα μέλη του. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απόφασή τους.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Παρασκευή γιορτάσατε στην Ν.Δ. τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Απουσίαζαν οι ηγέτες του κόμματος την τελευταία 20ετία. Πώς αξιολογείτε αυτές τις απουσίες; Δείχνει διάσταση πολιτική με τον σημερινό αρχηγό, τον κ. Μητσοτάκη, η απουσία των Καραμανλή – Σαμαρά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχα απαντήσει ότι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, δίνουμε το παρών για να τιμήσουμε την ανώνυμη Νεοδημοκράτισσα και τον ανώνυμο Νεοδημοκράτη που, διαχρονικά, στήριζαν αυτή την παράταξη, χωρίς να περιμένουν κάποια πολιτική αξιοποίηση, ανιδιοτελώς. Έχω την τιμή να ανήκω σε αυτή την παράταξη από μικρό παιδί και μαζί και με νέους υποστηρικτές της παράταξης, βρέθηκα κι εγώ εκεί, σε μια μεγάλη γιορτή. Η συμμετοχή του κόσμου έδωσε, ουσιαστικά, συνέχεια σε αυτό το οποίο είχαμε πει, γιατί η συμμετοχή ήταν μια συμμετοχή τιμής, αναγνώρισης της προσφοράς ανθρώπων που ποτέ δεν ήθελαν να γίνουν γνωστοί. Με πρώτο, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό, όλοι πήγαμε εκεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και ο Πρωθυπουργός έβγαλε μία ομιλία, που έχω την δυνατότητα να μπορώ να συγκρίνω και να βλέπω όλα αυτά τα χρόνια και το κλίμα και την συμμετοχή που ήταν εντυπωσιακή -και η συμμετοχή- εντυπωσιακά καλό και θερμό και το κλίμα, ενωτική ομιλία. Αναφέρθηκε σε όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Ν.Δ., αλλά και Πρωθυπουργούς της χώρας, προερχόμενους από την Ν.Δ., τιμώντας την ιστορία της παράταξης, που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, αλλά και μία πολιτική ομιλία. Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε γιατί έχει καταφέρει η Ν.Δ. να μείνει η μόνη, διαχρονικά, καθ’ όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης, μεγάλη, ισχυρή παράταξη, γιατί αυτό το αποφασίζουν οι πολίτες με την στήριξή τους, ακόμη και σε δύσκολα χρόνια, γιατί πολύ απλά, μένοντας πιστή στις ιδέες της και στην ιδρυτική της διακήρυξη, δεν έχει φοβηθεί ποτέ να συμβαδίσει με την εποχή, χωρίς να αλλοιωθεί, να μεγαλώσει ουσιαστικά, να διευρυνθεί χωρίς να αλλάξει την φυσιογνωμία της και νομίζω με τα επιχειρήματα τα οποία παρέθεσε και στην ομιλία του, αλλά και στην συνέντευξη που είχε παραθέσει στον κ. Ευαγγελάτο λίγες ώρες πριν, γιατί αποτελεί την μόνη σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική για τον τόπο. Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές δεν σχολιάζω, ούτε την ψήφο, ούτε την τοποθέτηση, ούτε μια απόφαση πρώην Προέδρων της παράταξης που ανήκω, και πρώην Πρωθυπουργών. Ήταν δική τους επιλογή, δική τους απόφαση, αλλά, όπως σας είπα και όπως προέκυψε και από όλο το τελετουργικό και την ομιλία του Πρωθυπουργού, άπαντες, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην παράταξη με πρώτους και κυριότερους τους ανώνυμους αγωνιστές, να δανειστώ έτσι και έναν όρο, που προσπάθησε ένας άλλος πολιτικός χώρος να τον οικειοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Πάνω σε αυτό. Επειδή έλειπαν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, αυτή η απόφαση να μην πάνε, προφανώς έχει και πολιτικά μηνύματα, πολλαπλά και από πολλούς αναλύεται με ένα νήμα, τέλος πάντων, και σε σχέση με τις ερωτήσεις των 11 γαλάζιων βουλευτών και των 8. Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα νομιμοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι -και δεν αναφέρομαι σε εσάς που ρωτάτε-, ένας ισχυρισμός, ο οποίος στερείται σοβαρότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Ν.Δ. από τη βάση. Έχει καταφέρει να πετύχει τα μεγαλύτερα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν θυμάμαι άλλον Πρόεδρο της Ν.Δ. και Πρωθυπουργό που να έχει καταφέρει, μέσα σε χρόνια τόσων πολλών μεγάλων και παγκόσμιων κρίσεων, να επανεκλεγεί με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι εξελέγη Πρωθυπουργός την πρώτη φορά. Και ως Πρωθυπουργός δεύτερης τετραετίας, να δείχνει η Κυβέρνησή του και ο ίδιος, με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και με έναν κόσμο που περιμένει να δει τι θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, να έχει δείξει τέτοια ανθεκτικότητα. Μάλιστα, αν συγκρίνει κανείς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις ή τα υπόλοιπα κόμματα τα κεντροδεξιά στην Ευρώπη, θα καταλάβει κανείς ότι το εντελώς αντίθετο ισχύει. Τώρα, η σύνδεση της απόφασης αυτής με τις ερωτήσεις των βουλευτών, επίσης απέχει χιλιόμετρα πολλά από την πραγματικότητα, γιατί, όπως έχουμε πει, είναι χιλιάδες οι ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι σήμερα. Σχεδόν 6.000 ερωτήσεις και αν βάλει κανείς και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά μέσα, φτάνουν τις 9.000 οι ασκήσεις κοινοβουλευτικών μέσων. Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα αφήγημα, το οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι για να συμψηφίσουν τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά δεν έχει καμία βάση. Ούτως ή άλλως, το όλον της Ν.Δ. που είναι η ψυχή της Ν.Δ., που είναι οι υποστηρικτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι διαχρονικοί υποστηρικτές του κόμματος αυτού, βρέθηκε στη Ρηγίλλης. Όποιος πήγε στη Ρηγίλλης κατάλαβε γιατί η Ν.Δ. έχει διανύσει τόσα πολλά χιλιόμετρα σε μια σχέση, η οποία είναι χτισμένη πάνω στην αξιοπιστία, αλλά και στη σταθερή εμπιστοσύνη των πολιτών και έχει να διανύσει πάρα-πάρα πολλά περισσότερα στο μέλλον.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Κάτι διευκρινιστικό πάνω σε αυτό. Επειδή το λέτε συνέχεια με τις 6.000 ερωτήσεις, αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι για πρώτη φορά γίνονται ομαδικές 8 και 11. Γι’ αυτό τίθεται, ας πούμε, ένα ζήτημα, μήπως αμφισβητείται συνολικά μακροπρόθεσμα η κυβερνητική πολιτική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις και με 5, υπάρχουν ερωτήσεις και με 7, υπάρχουν και ερωτήσεις και από έναν βουλευτή. Οι ίδιοι οι βουλευτές που έκαναν την ερώτηση και στις τοποθετήσεις τους σε ΜΜΕ και στη Βουλή και σε εκδηλώσεις, όπως αυτή που έκανε το Ίδρυμα Καραμανλή, έδωσαν την απάντηση σε αυτή τη λογική δήθεν εσωκομματικού προβλήματος, στηρίζοντας, χωρίς αστερίσκους, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Έχουν απαντήσει οι βουλευτές. Αφήστε με εμένα. Ας πούμε ότι εγώ έχω κάποιο συμφέρον να πω αυτό που λέω. Αυτό που λέω βασίζεται σε αυτά τα οποία έχουν πει και οι ίδιοι οι βουλευτές. Και θα συνεχίσουν να κάνουν ερωτήσεις οι βουλευτές και θα συνεχίσουν να υποχρεούνται οι Υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις αυτές και να βελτιώνουν, όποτε και όπως μπορούν, την καθημερινότητα των πολιτών. Άρα, αυτό ας το συνηθίσουμε, γιατί θα δίνουμε συνεχώς την ίδια απάντηση, που είναι η ίδια η πραγματικότητα.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Να σας πάω στα ελληνοτουρκικά. Έχουμε και πάλι δημοσιεύματα για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και επειδή, αν δεν απατώμαι, υπάρχει και μια συνάντηση ενόψει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Φιντάν, στην Αθήνα, κρίσιμη, σε κάθε περίπτωση, γιατί εκεί θα διερευνηθεί κατά πόσο ισχύουν οι κοινοί κανόνες για να προχωρήσουμε σε συζήτηση επί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να σχολιάσετε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άλλο ένα επεισόδιο στην ευρύτερη προσπάθεια «κοπτοραπτικής» συγκεκριμένων Μέσων με ένα προσβλητικό, θεωρώ για τα εθνικά συμφέροντα, αφήγημα περί δήθεν υποχωρητικότητας, με έναν εκ των βασικών στόχων του αφηγήματος αυτού, τον Υπουργό Εξωτερικό, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναφερόμενοι σε μια συνέντευξη που έδωσε, αλλοίωσαν πλήρως το περιεχόμενο της απάντησής του. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε κάτι, το οποίο εμένα με κάνει, πέρα από την ιδιότητα που έχω στην Κυβέρνηση, ως Έλληνα πολίτη, να νιώθω ασφάλεια με τέτοιες δηλώσεις. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αυτό το οποίο είπε είναι ότι «αν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου, να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, προασπίζοντας τα συμφέροντα, αν είναι από κάποιους να χαρακτηριστώ ως μειοδότης, ας χαρακτηριστώ». Αυτό η «κοπτοραπτική», η μονταζιέρα, το μετέφρασε ότι παραδέχτηκε και δεν τον πειράζει κιόλας να είναι μειοδότης. Εντάξει. Ο κόσμος γνωρίζει, μπορεί να διαβάζει, να καταλαβαίνει. Αντιλαμβάνεται ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται γιατί θέλουν κάποιοι η Ελλάδα να μιμηθεί άλλες χώρες της Ευρώπης και να γιγαντώσει λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα. Θεμιτό. Δημοκρατία έχουμε. Αρκεί αυτή η προσπάθεια να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και πραγματικές δηλώσεις και όχι σε παραποίηση δηλώσεων, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση και πολλές άλλες περιπτώσεις. Για να το ξεκαθαρίσουμε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει σε αυτή την πολιτική. Ο διάλογος αυτός δεν έχει αποδυναμώσει ούτε κατά ένα χιλιοστό τη χώρα. Δεν έχει βάλει ποτέ στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, ούτε πρόκειται να βάλει. Δεν έχει βάλει ποτέ, ούτε καν σε συζήτηση, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών. Ο διάλογος αυτός έχει δώσει στην Ελλάδα πολύ σημαντικά, πάρα πολύ σημαντικά κέρδη, όπως είναι η καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, με πολύ-πολύ καλά αποτελέσματα. Ας κάνουν όλοι αυτοί μια βόλτα στην Ευρώπη να δούμε τι γίνεται και ας κάνουν τη σύγκριση των 93.000 διαμενόντων στην Ελλάδα του 2019 με τους 21.000 που είναι σήμερα στην Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία γίνονταν στην Ελλάδα, με τις 130 δομές και τις 33 που είναι σήμερα. Και το πολύ σημαντικό, έχει εκμηδενίσει τις παραβιάσεις, κάτι το οποίο, πιστέψτε με, ειδικά για τους πιλότους μας στην πρώτη γραμμή είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα, λοιπόν, είχε δύο δρόμους: Τον δρόμο του λαϊκισμού, τον δρόμο της απομόνωσης, όπου εκεί η Τουρκία, πιστέψτε με, κανονικά θα συνέχιζε να λέει ό,τι έλεγε μέχρι σήμερα, δεν θα άλλαζε τη στάση της, τον δρόμο των εντάσεων και των κρίσεων, με τον δρόμο του διαλόγου, ο οποίος συνοδεύεται και με την ισχυροποίηση της χώρας σε αμυντικό, διπλωματικό επίπεδο και μια Ελλάδα η οποία, από εκεί που ήταν ουραγός και επαίτης, πλέον πρωταγωνιστεί. Το αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ενοχλεί, γιατί δεν βοηθάει τη μεγέθυνση ακροδεξιών μορφωμάτων που θέλουν κάποιοι. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους Έλληνες πολίτες και όχι τα συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων κέντρων.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας πάω σε ένα άλλο θέμα και αναφέρομαι στην υποεπιτροπή του ΟΗΕ, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι μια υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Θα επισκεφθεί, διαβάζω, φυλακές, αστυνομικά τμήματα, Κέντρα Κράτησης Μεταναστών και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη ή γίνεται με αφορμή τους θανάτους κρατουμένων στα αστυνομικά Τμήματα της Ομόνοιας και του Αγίου Παντελεήμονα; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε, γιατί ακούστηκε και αυτό, έτσι, το ευφάνταστο σενάριο τις τελευταίες ημέρες, ότι έρχεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για να ελέγξει την Ελλάδα, λόγω της τραγικής είδησης, των δύο τραγικών ειδήσεων, της απώλειας δύο συνανθρώπων μας. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι δημιουργούνται σενάρια επιστημονικής φαντασίας και σερβίρονται στον κόσμο ως ειδήσεις. Η πραγματικότητα λέει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τον ΟΗΕ, τον Νοέμβριο του 2023, τον Ιούλιο ενημερώθηκε η χώρα μας για αυτή τη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα και εστάλη και σχετική επιστολή 7 Αυγούστου. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε από τις ημερομηνίες, Νοέμβριος ’23, Ιούλιος ’24, 7 Αυγούστου του ’24, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους δύο θανάτους. Άρα είναι μια τακτική και προγραμματισμένη επίσκεψη σε ουδέτερο χρόνο. Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα στην οποία γίνονται οι συγκεκριμένες επισκέψεις, αξιολογεί όχι μόνο την Αστυνομία, τα κρατητήρια, τα ΠΡΟΚΕΚΑ, δομές φιλοξενίας Μεταναστών, δομές Ψυχικής Υγείας, Καταστήματα Κράτησης, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και στην ανακοίνωση του ο ΟΗΕ, τονίζει πως η υποεπιτροπή επισκέπτεται όλα τα κράτη-μέλη που έχουν επικυρώσει το σχετικό πλαίσιο για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Ουσιαστικά για να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Έχει κάνει ήδη επισκέψεις σε άλλα κράτη-μέλη, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, είναι άλλο ένα παραμύθι, το οποίο προσπάθησαν κάποιοι να φτιάξουν, πάνω στην τραγική είδηση της απώλειας δύο ανθρώπων, να την εργαλειοποιήσουν, να δημιουργήσουν πάλι μια κακή εικόνα για την Ελλάδα, να φτιάξουν ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, ελέγχεται από το εξωτερικό. Είναι πάρα πολλές φορές που το έχουμε ζήσει αυτό, εμείς εδώ θα είμαστε, να λέμε την αλήθεια και να τους χαλάμε τη σούπα.

Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε να εκδικάζεται, ίσως το μεγαλύτερο κύκλωμα sex trafficking στην Ελλάδα, με το όνομα «ΜΑΡΙΛΙΖ», ανάμεσα στους κατηγορούμενους υπάρχουν πρόσωπα που φαίνεται να έχουν επαφές με την Greek mafia. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η ΕΛΑΣ, άφησε αρκετό χρόνο να περάσει για να επέμβει στην υπόθεση, από την πρώτη καταγγελία που έλαβε με την μορφή email και επιπλέον χρειάστηκε να επέμβουν και ξένες Αρχές για να ενεργοποιηθεί και να ξεκινήσει η έρευνα των προσώπων. Ανησυχείτε για το γεγονός ότι η Αστυνομία καθυστέρησε να επέμβει σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση που έχει πολλαπλές προεκτάσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια αξιολογική κρίση, η οποία δεν νομίζω ότι βασίζεται στην πραγματικότητα και η εικόνα που έχουμε από τις ανακοινώσεις που βγάζει η Αστυνομία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ότι πλέον έχουμε μια Αστυνομία, η οποία καταφέρνει και ξεσκεπάζει πολύ μεγάλα κυκλώματα, σε όλες τις επιμέρους εκφάνσεις της παραβατικότητας. Ας μην κάτσουμε και τα απαριθμήσουμε όλα, ενδεικτικά θα σας πω, σε κύκλωμα που είχε να κάνει με Κατάστημα Κράτησης, με μια συγκεκριμένη ΔΟΥ, οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται ευρύτερα με τους Συνδέσμους των οπαδών, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει στα Πανεπιστήμια, μικρά και μεγάλα ψάρια, όπως συνηθίζεται να γράφεται, άρα το αντίθετο ισχύει για την Αστυνομία και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να σχολιάσω μια υπόθεση, που τις λεπτομέρειες της οποίας δεν γνωρίζω, αλλά αλίμονο αν επειδή το γράφει ένα δημοσίευμα κατηγορούσαμε έτσι χωρίς δεδομένα την Ελληνική Αστυνομία.

Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.