Μαρινάκης: Δεν υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών μεταναστών από την Ευρώπη
Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Οι αταίριαστοι», με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Καλημέρα υπουργέ, να ξεκινήσουμε με τα θέματα του μεταναστευτικού γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ήδη κάποιοι πρόσφυγες επέστρεψαν από τη Γερμανία, απορρίφθηκε το άσυλό τους και επέστρεψαν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν και το ερώτημα αλλά και ένας φόβος είναι αν θα γεμίσουμε ξανά μετανάστες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι αυτά τα νούμερα που γράφονται και η κινδυνολογία που προσπαθούν κάποιοι, -θεωρώ σκοπίμως-, να διασπείρουν, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και όταν εκπροσωπείς μια Κυβέρνηση που είναι στα πράγματα πάνω από πέντε χρόνια, με την όποια κριτική ασκείται για πολλά ζητήματα, μπορείς να έχεις και κάποιους αριθμούς που να δημιουργούν μια αξιοπιστία. Το είπα χθες στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Πόσους διαμένοντες είχε να διαχειριστεί η Ελλάδα το 2019; 92.000. Με μια πολιτική που εφαρμόσαμε σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 21.000. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπάρχει μία άλλη στρατηγική προστασίας των συνόρων, ένας αυστηρός τρόπος προστασίας, αλλά δίκαιος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από 133 δομές έχουμε 30, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά των αριθμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλαξαν λίγο οι σχέσεις με την Τουρκία και όλα αυτά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό. Έχουμε μία άλλη μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή και δίκαιη. Μια άλλη λογική προστασίας των συνόρων. Έναν άλλο τρόπο κρίσης αιτήσεων ασύλου. Θυμίζω ότι κάποτε μια εκκρεμής αίτηση μπορεί να έφτανε τα δύο και τρία χρόνια και τώρα κάνει το πολύ 100 μέρες, δηλαδή το πολύ τρεις μήνες. Αυτό, λοιπόν, είναι επιτυχία της Κυβέρνησης σε ένα ζήτημα που, άμα γυρίσουμε σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μαζί με την ακρίβεια, είναι κάτι οριζόντιο και πολύ καυτό για τον κόσμο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, λοιπόν ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι καυτή πατάτα, στην Ελλάδα παραμένει θέμα σοβαρό αλλά υπό πολύ σοβαρή διαχείριση- με επιτυχή θα πω διαχείριση από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αριθμούς. Κάποιοι θέλουν να το ξανακάνουν θέμα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίθεται το θέμα από μόνο του, από τη Γερμανία. Θα δεχτούμε εμείς 30.000 Αφγανούς, όπως διαβάζω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι όχι και ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει γίνει αυτή η ερώτηση για να απαντήσουμε εμείς όχι. Δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα γίνει ερώτηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα υπάρξει αυτό το θέμα. Καταρχάς, γιατί αυτοί οι αριθμοί που γράφονται δεν είναι ρεαλιστικοί. Και γιατί πρέπει να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε βασικά στον κόσμο για να μην δημιουργούμε μια κινδυνολογία, που πολλές φορές έχει επικίνδυνες προεκτάσεις, ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι έχοντες και οι μη έχοντες άσυλο. Οι έχοντες άσυλο μπορούν να μετακινηθούν για 90 ημέρες υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που ορίζονται, όσα ισχύουν από τη νομοθεσία και, υπάρχουν και οι παράνομοι μετανάστες, δηλαδή αυτοί, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, που μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα εισόδου και στη συνέχεια να ακολουθηθεί η διαδικασία της επιστροφής. Αλλά όλο αυτό είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Αυτές οι μαζικές επιστροφές για τις οποίες μιλάνε κάποιοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προσέξτε υπάρχει και ένα δεδομένο που υπάρχει από τον Απρίλιο που είναι και ελληνική επιτυχία και συνολικά του νότου. Υπάρχει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Που δεν είναι μια θεωρία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση όμως το σήκωσε το θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Αυστρία το συζήτησε, ο Σολτς το συζητάει…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Αυστρία για μια πολύ σημαντική διμερή συνάντηση όχι με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά συζητήθηκε όμως το θέμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω και αυτό πρέπει να το αναλογιστούμε γιατί είναι σημαντικό να λένε οι δημοσιογράφοι όλα τα αρνητικά για να απαντάμε αλλά όταν υπάρχει μια εθνική επιτυχία να την αναγνωρίζουμε. Και προφανώς χωρίς να εφησυχάζουμε. Το γεγονός ότι συζητείται, όπου πάει ο Πρωθυπουργός, το μεταναστευτικό είναι γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών. Τι να κάνουμε που στην Ελλάδα δεν είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα γιατί ακολουθήθηκε μια άλλη πολιτική; Το ξαναλέω, από 92.000 σε 21.000…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα για αυτό συζητιέται, γιατί όντως έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και έχει συμβάλλει και η σχέση με την Τουρκία σε αυτό. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από την άλλη, ο κόσμος θεωρεί ότι μπορεί να επανέλθει το θέμα και με αυτά που ακούει. Γιατί πρακτικά έχει καταργήσει τη Συνθήκη Σένγκεν η Γερμανία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ανησυχία του κόσμου είναι αναμενόμενη, ειδικά όταν υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που καλλιεργούν μια ανησυχία. Για ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει περάσει πολύ δύσκολα, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι εικόνες της Μόριας και της Ειδομένης, οι οποίες ανησυχούσαν τους κατοίκους αλλά κυρίως δεν τιμούσαν τη χώρα ως προς τον στοιχειώδη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα μας λειτουργούσαν φαβέλες και λειτουργούσαν επί των ημερών δήθεν αυτών που θα προστάτευαν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πλέον, ούτε φαβέλες λειτουργούν ούτε δομές ντροπής, ούτε 130 δομές αλλά 33 με εντελώς διαφορετική λογική και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με πλήρη σεβασμό στους πολίτες αυτής της χώρας που πληρώνουν φόρους και έχουν μια κυβέρνηση που αυτό το ζήτημα το έχει βάλει σε μια σειρά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ξεφύγει η κατάσταση και είναι δεδομένο ότι δεν θα γίνει ένα θέμα μιας άλλης χώρας ελληνικό θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, περιμένουμε. Κρατάμε την δέσμευσή σας, θα το δούμε και ελπίζουμε να είναι έτσι. Τώρα, σε ένα άλλο θέμα για το οποίο έχει ξεσπάσει πολύ μεγάλη συζήτηση είναι το θέμα της Κάσσου και το θέμα της διασύνδεσης, της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας, με την Κύπρο. Η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για να υπάρξει το καλώδιο και, μάλιστα, βάζει και τα πρώτα χρήματα, αν διάβασα καλά. Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται ενδεχομένως. Να επαναλάβω την επιθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την Ευρώπη και, κυρίως, για την Κύπρο. Το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό γιατί έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα, τα οποία είναι ασύμβατα με την κοινή λογική και την πραγματικότητα. Δεν είναι γεωπολιτικό το θέμα. Το ζήτημα είναι οικονομικό. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι παραπάνω από θετική να προχωρήσει αυτό το έργο, εφόσον τακτοποιηθούν τα ζητήματα που άπτονται της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου και του σωστού, του δίκαιου επιμερισμού του κόστους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως αυτό που λέτε είναι ότι κάνουμε πίσω -αυτό γράφουν κάποιοι- γιατί φοβόμαστε τους Τούρκους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καμία σχέση δεν έχει αυτό με την πραγματικότητα. Το επαναλαμβάνω. Και δεν προκύπτει από το παραμικρό επιχείρημα ή δεδομένο αυτό. Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες. Το ξαναλέω: Το επιθυμούμε, το θέλουμε. Είναι σημαντικό έργο, κυρίως για την Κύπρο, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση γεωπολιτικής φύσεως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα της καθημερινότητας, κ. Υπουργέ, γιατί μπορεί να έχουμε θετικές αξιολογήσεις -είδαμε και την παρουσίαση που έγινε με τα θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και τους δείκτες που παρουσιάσατε για την ελληνική οικονομία – η ακρίβεια, όμως, παραμένει, ο μισθός δεν φτάνει παραπάνω από τις 15 – 20 του μήνα, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, ακούσαμε στην ΔΕΘ, αλλά για τους πολίτες πρώτο πρόβλημα είναι η ακρίβεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν θετικά δείγματα τους τελευταίους μήνες, ότι φαίνεται ότι υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση, κυρίως ως προς το σούπερ – μάρκετ. Έχουμε τέσσερις συνεχόμενους μήνες σταδιακή μείωση τιμών. Για να φτάσουμε να ισοφαρίσουμε τις αυξήσεις των προηγούμενων μηνών, θέλουμε ακόμη πολλούς μήνες. Μην τρελαθούμε! Προφανώς. Ο μεγάλος στόχος αυτής της τετραετίας είναι η τάξη που μπήκε στην οικονομία, η επιστροφή της Ελλάδας από μία χώρα – μαύρο πρόβατο σε μία κανονική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς που την κατατάσσουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας, έχει δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας, ο μεγάλος στόχος είναι αυτές οι θετικές ειδήσεις να μεταφράζονται σε αντίστοιχες, όλο και περισσότερες, θετικές ειδήσεις για τους πολίτες, για την τσέπη των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λένε τα νούμερα, πάντως. Και μόνο τα νούμερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για να καταφέρεις να αυξήσεις το εισόδημα, μπορείς να ακολουθήσεις δύο δρόμους: Ο ένας δρόμος είναι να δίνεις λεφτά που δεν υπάρχουν ή να υποθηκεύεις το μέλλον των επόμενων γενεών, να είσαι πρόσκαιρα ευχάριστος και να ζουν οι επόμενες γενιές αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ως χώρα. Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθείς να μεγαλώνεις την πίτα. Πώς το κάνεις αυτό; Με το να φέρνεις μεγάλες επενδύσεις, με το να δημιουργείς 500.000 θέσεις εργασίας, με το να μειώνεις την ανεργία των νέων από το 36% στο 22% και, αντιστοίχως, και την ανεργία των γυναικών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και, έτσι, περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά -αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια- να πληρώνουν φόρους, όχι περισσότερους, αλλά λιγότερους, αλλά περισσότεροι να πληρώνουν φόρους και, έτσι, να μπορεί το κράτος να επιστρέφει σταδιακά στους πολίτες πράγματα που στερήθηκαν. Έχουμε αρχίσει να το κάνουμε αυτό; Να δούμε λίγο τους αριθμούς, τα δεδομένα. Γιατί η λογοδοσία είναι ό,τι πιο σημαντικό σε αυτό το οποίο κάνουμε. Τι έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Πού τον βρήκε; Στα 1.046. Πού τον έχει πάει; Λίγο πάνω από τα 1.300. Άρα τα 1.500 είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικό. Πώς το κάνει αυτό; Μόνο με τον κατώτατο μισθό που αυξάνει τέσσερις φορές; Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να φτάνουμε, κ. Υπουργέ. Μπορεί να παίρνεις 5.000 ευρώ και να μην βγαίνεις. Άμα δεν βγαίνεις…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, αυτή είναι η συζήτηση του εκατομμυρίου. Δηλαδή, πολύς κόσμος μας το λέει: Ναι, έχουμε καλύτερους μισθούς αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μειώθηκαν οι φόροι. Μειωθήκανε ή δεν μειωθήκανε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τώρα μόνο στην ΔΕΘ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περισσότερα… Δώδεκα επιπλέον μειώσεις φόρων της τάξεως των εννιακοσίων εκατομμυρίων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δουλειές υπάρχουν περισσότερες από ό,τι υπήρχαν. Έχουν πάρει κι ο κόσμος κάτι αυξήσεις, αλλά δεν φτάνουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ αξίζει να δούμε λίγο τις ανακοινώσεις, πέραν του σούπερ – μάρκετ που έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Το ξαναλέω: Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε μειώσεις σε άλλες καυτές πατάτες, όπως ας πούμε το στεγαστικό ζήτημα. Γιατί ξέρετε, το αντιλαμβάνεστε, εννιά στους δέκα της δικής μου γενιάς των 30 – 40, αλλά και της μεγαλύτερης γενιάς, και πολλών, ενδεχομένως και μεγαλύτερων, αλλά, κυρίως, των παραγωγικών ηλικιών, αυτό που μας λένε ως πρώτο πρόβλημα πλέον είναι το ζήτημα των ενοικίων. Εδώ, λοιπόν, η Κυβέρνηση κάνει μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων. 20.000 επιπλέον πολίτες θα βρουν σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», 10.000 είχαν βρει με το πρώτο. Σημαντικά φορολογικά κίνητρα μετατροπής ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μακροχρόνια μίσθωση, ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να ανοίξουν κλειστά σπίτια, πρέπει να πέσουν στην αγορά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν τους έχετε βάλει όριο εκεί στο νοίκι. Δηλαδή, θα πάρει ο ένας το σπίτι του από τη βραχυχρόνια μίσθωση να την πάει στη μακροχρόνια, αλλά δεν έχει όριο στο ενοίκιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης, το πρόγραμμα είναι καλό, με την έννοια ότι έχει δουλέψει και το προηγούμενο «Σπίτι» και αυτό το «Σπίτι», το «Σπίτι ΙΙ» θα δουλέψει, αλλά αυτό που κάνετε πρακτικά, είναι ότι αυξάνετε και τη ζήτηση ταυτοχρόνως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εδώ είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι το θέμα του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα σε επιπλέον 20.000 ανθρώπους να βρουν ένα σπίτι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρουν σπίτι οι άνθρωποι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … με το να πληρώνουν τον μήνα, με το μηδενικό επιτόκιο ουσιαστικά, λιγότερο απ’ ό,τι θα πλήρωναν ένα ενοίκιο. Ένα ζήτημα το οποίο έχει την αξία του και μάλιστα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που κάποιοι λένε ότι πάει στους λίγους. Έτσι; Για να το πούμε κι αυτό. Η πράξη απαντάει στις θεωρίες. Και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τα ενοίκια. Το ζήτημα των ενοικίων είναι κατά κανόνα, όχι ζήτημα βραχυχρόνιας μίσθωσης – είναι 11.000 τα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση, πήραμε κάποια μέτρα, απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής – είναι κυρίως ζήτημα κλειστών σπιτιών. Πρέπει, δηλαδή, να πέσουν στην αγορά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ανοίξουν τα σπίτια. Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε ως έναν βαθμό. Δεν είναι ζήτημα που λύνεται, είναι το μεγαλύτερο θέμα οικονομικά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πώς το κάνουμε αυτό; Έχεις ένα κλειστό σπίτι. Κατ’ αρχάς, δίνουμε κίνητρα να το αναβαθμίσεις και με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» που ανεβάζουμε και την επιδότηση και το ποσό το συνολικό. Και με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω», που τρέχει παράλληλα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ και θα ωφελήσει επιπλέον 20.000 πολίτες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με φορολογικά κίνητρα. Αυτό που λέμε αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή, μηδενικό φόρο αν μετατρέψεις για τρία χρόνια τη βραχυχρόνια σε μακροχρόνια και αν ανοίξεις ένα κλειστό σπίτι. Εδώ υπάρχει και μια άλλη διάσταση αυτής της πολιτικής, η εντελώς κοινωνική διάσταση της πολιτικής, με τη στήριξη, την ουσιαστική, βασικά, ενίσχυση των επιδομάτων. Κάνουμε έναν εξορθολογισμό των επιδομάτων, να πιάνουν τόπο, δηλαδή, τα επιδόματα και στηρίζουμε τα επιδόματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με τους ευάλωτους, με τη στέγη, με το ενοίκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας, κ. Υπουργέ, θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι άλλο. Σήμερα διαβάζω στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ότι έχουμε κίνημα 11 βουλευτών και στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ ότι έχουμε επανάσταση και σε πολλά sites, η αλήθεια είναι στο διαδίκτυο, ότι υπάρχει μία οργανωμένη κίνηση από 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μία ερώτηση που κατέθεσαν για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Οικονομικών. Επειδή δεν υπάρχει αντιπολίτευση, έχετε εσωτερική πια αντιπολίτευση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάποια Μέσα «ανακάλυψαν την Αμερική». Να θυμίσουμε ότι δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις – και πολύ καλά κάνουν και κάνουν ερωτήσεις – και δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις. Μάλιστα, εγώ έχοντας την ευθύνη του χαρτοφυλακίου των Μέσων, έχω δεχθεί …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να δίνουν και λύσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Επειδή, λοιπόν, μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να πω δύο πράγματα, ούτε ένα λεπτό. Ως προς το φλέγον, για πολλά χρόνια στη χώρα μας και ακόμα, σημαντικό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Είναι μια ευκαιρία να πούμε και κάποια πράγματα που ψηφίστηκαν, μάλιστα, τη δεύτερη τετραετία – που κάποιοι μιλάνε και για κόπωση – από το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των 11 βουλευτών που έκαναν αυτή την ερώτηση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αδικαιολογήτως ρωτάνε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Είπα, είναι δουλειά τους να κάνουν ερωτήσεις και πολύ καλά έκαναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά άμα λέτε ότι τα έχουν ψηφίσει αυτά που ρωτάνε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν αφήσετε να σας πω. Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και το συνολικό κοινό της περιοχής τους και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους. Αυτό δεν μπορούμε να το ποινικοποιήσουμε. Να σας πω, λοιπόν, κάποια πράγματα: Πόσο ήταν το ποσοστό των δανείων το 2019 στην Ελλάδα «κόκκινα»; Το 40%. Πόσο είναι σήμερα; Το 7,5%. Πόσα έχουν ρυθμιστεί μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις τελευταίες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης; Επτάμιση δισεκατομμύρια. Βλέπω εδώ, 92 δισεκατομμύρια ήταν συνολικά σε τράπεζες και servicers τα «κόκκινα» δάνεια και έχουν πέσει στα 69 δισεκατομμύρια. Με δύο λόγια, τι κάναμε; Και το οποίο αξίζει να το ξέρει ο κόσμος για τη δική του προστασία. Ψηφίσαμε έναν νόμο, ο οποίος είναι ο πιο προστατευτικός για τους ευάλωτους δανειολήπτες, που υποχρεώνει τα ιδρύματα τα πιστωτικά να δεχθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εφόσον είναι ευνοϊκός για τον δανειολήπτη και να μην λένε ένα «όχι» χωρίς δικαιολογία. Υποχρεώνονται να το δεχθούν, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι το 2023. Το δεύτερο το οποίο κάναμε, μεταξύ άλλων πολλών, είναι να υπάρχει αναλυτική, εκτενής ενημέρωση, μάλιστα σε συνέχεια, όχι άπαξ, στους δανειολήπτες για το υπόλοιπο, τις δόσεις, τα δικαιώματά τους. Και, μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο το πρόστιμο να φτάνει και τα 500.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαζί με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», να έχουμε τον μεγαλύτερο κύκλο ρυθμίσεων και μετατροπής «κόκκινων» δανείων σε εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα συνεχίσουμε. Θα απαντήσει ο Υπουργός και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ελέγχοντας την Κυβέρνηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή, εσωτερικό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντίθετο, το αντίθετο.