Αναθέσεις και εγκρίσεις σειρών μυθοπλασίας και εκπομπών δεκάδων εκατομμυρίων στην ΕΡΤ

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΕΡΤ ενώ ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το Ραδιομέγαρο μετά από 5 χρόνια, εγκρίνει ψυχαγωγικό πρόγραμμα εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με απόφαση που έχει εκδώσει η διευθύνουσα σύμβουλος της 30ης Μαρτίου 2024, ορίζει και ανανεώνει την επιτροπή προγράμματος και ενημερωτικών εκπομπών και κοστολογίου, έργο της οποίας είναι να διαβάζει να εγκρίνει και να κοστολογεί τις διάφορες προτάσεις πριν φθάσουν στο ΔΣ της ΕΡΤ.

Η επιτροπή όπως αναφέρεται έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Εντούτοις οι προτάσεις πρέπει να εισηγούνται είτε από τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης όταν πρόκειται για εκπομπές ενημερωτικού περιεχομένου ή του γενικού της ΕΡΤ3 όταν αφορά το πρόγραμμα της ΕΡΤ3.

Για το γενικό πρόγραμμα που αφορά την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό με εκπομπές μυθοπλασίας και πολιτισμού που υπάγονται στον γενικό διευθυντή προγράμματος και δίδονται τα περισσότερα χρήματα, δεν υπάρχει κανένας εισηγητής ούτε ο γενικός διευθυντής προγράμματος με βάση την απόφαση.

Ποιος λοιπόν εισηγείται και εγκρίνει; Αόρατες δυνάμεις; Εδώ υπάρχει ζήτημα… Σύμφωνα με κύκλους του Ραδιομεγάρου και παλιές «καραβάνες» που γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα και μάλιστα συμμετείχαν παλαιότερα σε επιτροπές σεναρίων και κοστολογίου (παλαιότερα υπήρχαν δύο επιτροπές για δικλείδα ασφαλείας), τώρα είναι μία.

Η επιτροπή προγράμματος και ενημερωτικών εκπομπών-κοστολογίου είναι διακοσμητική και εν δυνάμει άσχετη με το αντικείμενο, για να εγκρίνει εκατομμύρια ευρώ. Κανένας δεν διαβάζει σενάρια και δεν εισηγείται. Συναντώνται πίνουν καφέ και υπογράφουν…

Διότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΡΤ τον οποίο ανέτρεψε η παρούσα διοίκηση, απαγόρευε στην επιτροπή να συμμετέχουν διευθυντές, μέλη του ΔΣ και σύμβουλοι της διοίκησης, για το αδιάβλητο των αναθέσεων και κοστολογήσεων. Δεν μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι εισηγητής, και ο ίδιος να ψηφίζει θετικά την απόφαση που εισηγείται.

Εν κατακλείδι ακούγεται ότι θα ερευνηθούν πολλά στοιχεία που αφορούν σε κοστολόγια και αναθέσεις… Ενώ στη Διαύγεια αναρτώνται κανονικά οι αποφάσεις, σε καμία δεν αναφέρεται το αναλυτικό κοστολόγιο και γνωμοδότηση επιτροπής όπως υποχρεούται, αλλά μόνο το συνολικό κόστος, σειρών εκπομπών, αποκρύπτοντας τα υπερκοστολογημένα ποσά που πιθανόν να κρύβουν…

Comments are closed.