Κασσελάκης: Στόχος μου είναι να αλλάξω τη χώρα
BINTEO
Η κυβέρνηση προεκλογικά είπε ψέματα στον ελληνικό λαό – Θέλω να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη για όλους, να μη μείνει κανείς πίσω, ανέφερε σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο Στέφανος Κασσελάκης.
Βασικά σημεία από τη συνέντευξη:
Η κυβέρνηση προεκλογικά είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.
Ψέματα για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπήρξε μονταζιέρα, ότι υπήρξε μυστική συνάντηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών για να μπαζωθεί ο χώρος, για να ρίξουν οστά νεκρών ανθρώπων σε χωράφια.
Ψέματα για τις μειώσεις φόρων. Τώρα έφεραν τεκμαρτό εισόδημα που πνίγει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Ψέματα για το οικονομικό δήθεν θαύμα της χώρας. Τώρα γνωρίζουμε ότι είμαστε δεύτεροι από τον πάτο σε αγοραστική δύναμη μαζί με τη Βουλγαρία και δεύτεροι από την κορυφή σε έμμεσους φόρους μαζί με τη Σουηδία.
Ψέματα για τις επενδύσεις στη δημόσια υγεία. Βλέπουμε το ΕΣΥ να καταρρέει και αποκαλεί ο υπουργός υγείας τους λειτουργούς του ΕΣΥ κάφρους και ανθρωπάκια.
Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε προεκλογικά επιστολή στην κ. Φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, ενώ τη φιλοξενούσε πριν λίγους μήνες στο σπίτι του στα Χανιά; Δεν σκέφτηκε τότε να της αναφέρει το πρόβλημα της ακρίβειας;
Θα μας απαντήσει η κ. Φον Ντερ Λάιεν για ποιο λόγο το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό στην Ελλάδα από τη Γερμανία; Θα μας απαντήσει η κ. Φον Ντερ Λάιεν για ποιο λόγο η φέτα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή από το Βέλγιο;
Για ποιο λόγο λοιπόν τα δικά μας προϊόντα είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη; Γιατί υπάρχουν ολιγοπώλια στην τροφοδοτική αλυσίδα, από το χωράφι στο ράφι.
Είμαι στην πατρίδα μου για να προσφέρω, να είμαι χρήσιμος. Όχι για να κάνω καριέρα στην πολιτική.
Θέλω να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη για όλους, να μη μείνει κανείς πίσω.
Να αλλάξουμε τη χώρα.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σε αυτές τις εκλογές που έρχονται ζητάτε να κάνει ο κόσμος την ανατροπή. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια νωπή κυβερνητική εντολή, γιατί να κάνει ο κόσμος την ανατροπή;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι η κυβέρνηση είπε ψέματα προεκλογικά πέρσι. Είπε ψέματα όσον αφορά στο έγκλημα των Τεμπών, που αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπήρξε μονταζιέρα, ότι υπήρξε μυστική συνάντηση δυο μέρες μετά από αυτό το έγκλημα για να μπαζωθεί, για να ρίξουν οστά νεκρών ανθρώπων σε χωράφια, δήθεν για να ανοίξουν οι σιδηρόδρομοι, οι οποίοι τελικά ξεκίνησαν δρομολόγια μετά από 25 μέρες.
Ψέματα για τις μειώσεις φόρων – τώρα έχει έρθει ένα τεκμαρτό εισόδημα που πνίγει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις – και ψέματα όσον αφορά στο οικονομικό θαύμα, δήθεν, της χώρας. Που τώρα ξέρουμε ότι είμαστε δεύτεροι από τον πάτο σε αγοραστική δύναμη μαζί με τη Βουλγαρία και είμαστε δεύτεροι από την κορυφή στους έμμεσους φόρους μαζί με τη Σουηδία.
Ψέματα όσον αφορά στις επενδύσεις στη δημόσια υγεία, όπου βλέπουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο καταρρέει και το οποίο τώρα βλέπει τους υγειονομικούς, νοσηλευτές και τους γιατρούς να αποκαλούνται «κάφροι» και «ανθρωπάκια» από τον Υπουργό Υγείας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Διαψεύδονται όλα αυτά πάντως από την κυβέρνηση, και το θέμα της συγκάλυψης των Τεμπών, και το θέμα αυτό που λέτε για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εάν η κυβέρνηση είναι τόσο σίγουρη ότι δεν έχει υπάρξει συγκάλυψη, ότι ο υπουργός της, το έτερο τζάκι της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει καμία ευθύνη – και είδα τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξη που έδωσε σε εσάς εδώ πριν από λίγες μέρες και είπε κάτι σαν «α, αυτό το κατηγορητήριο δεν είναι επίσημο κατηγορητήριο» και «όταν και αν το φέρουν στη Βουλή, τότε θα απαντήσω». Δείτε με τι αλαζονεία…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είπε ότι δεν έχει καταθέσει η αντιπολίτευση επίσημο αίτημα για σύσταση προανακριτικής.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε παρουσιάσει ένα κατηγορητήριο το οποίο θα είναι μέρος ενός αιτήματος για σύσταση προανακριτικής, εφόσον δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα ξεπλύνει τον υπουργό Καραμανλή. Γιατί; Διότι αν τον ξεπλύνει βάσει αυτού του στρεβλού, άδικου και ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορεί να πάει στη Δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής με τα ίδια στοιχεία.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι λίγο το παιχνίδι γάτα με το ποντίκι, αυτό που λέτε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμείς παίρνουμε το μέρος των θυμάτων σε αυτό το παιχνίδι, που λέτε, γιατί για εμάς δεν είναι παιχνίδι, είναι θέμα αξιοπρέπειας όλου του ελληνικού λαού.
Άρα έχουμε αυτή τη μυστική σύσκεψη που έχει μέσα τον κ. Τριαντόπουλο …
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Που διαψεύδεται κι αυτή.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διαψεύδεται ότι έγινε;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Διαψεύδεται από την κυβέρνηση και μάλιστα βγήκε ανακοίνωση.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ότι υπήρξε σύσκεψη του κ. Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ότι γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις εκείνες τις ημέρες.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί κάποιος να ρωτήσει τον πρωθυπουργό εάν γνώριζε για το μπάζωμα πριν γίνει; Είναι μια απλή ερώτηση. Γνώριζε ο πρωθυπουργός της χώρας για το μπάζωμα πριν ο Έλληνας φορολογούμενος ξοδέψει 700.000€ από την τσέπη του, χωρίς τη γνώση του, χωρίς τη γνώση των οικογενειών των θυμάτων, για να αλλοιωθεί μια σκηνή εγκλήματος; Για να καλυφθούν στοιχεία; Αυτό νομίζω δικαιούται ο ελληνικός λαός να το ξέρει.
Και όταν λέει ο πρωθυπουργός περί κατηγορητηρίου: Εμείς δώσαμε ένα κατηγορητήριο ξεκάθαρο, με 11 κατηγορίες, και λέει «δεν το έχετε φέρει στη Βουλή, δεν είναι επίσημο». Όταν είσαι πρωθυπουργός της χώρας και αναφέρεσαι σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για την κοινωνία, δεν περιμένεις το παιχνίδι στη Βουλή να απαντήσεις. Απευθύνεσαι στον ελληνικό λαό με κάποια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ευθιξία.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως αν λέει ο πρωθυπουργός «καταθέστε το αίτημα για προανακριτική και θα σας απαντήσω στη Βουλή» και η αντιπολίτευση λέει «αν όμως το καταθέσω…».
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, τι τον εμποδίζει να απαντήσει;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: …και εσείς πείτε «όχι, τότε τη γλιτώνει ο Καραμανλής», δεν θα καταθέσει ποτέ κανείς τίποτα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι τον εμποδίζει να απαντήσει στις κατηγορίες που έχουμε παρουσιάσει δημόσια; Τι τον εμποδίζει να απαντήσει σε αυτές δημόσια, στον ελληνικό λαό; Γιατί το κάνει ένα παιχνίδι κοινοβουλευτικό και δεν έχει την ευθιξία, τη στοιχειώδη ευθιξία να απαντήσει σε αυτό;
Και αντ‘ αυτού αγνοεί την κόρη του κ. Πλακιά στην Κέρκυρα και έχει τους αστυνομικούς που τον συνοδεύουν, να την τραμπουκίζουν. Αυτή είναι η ποιότητα του Μεγάρου Μαξίμου και της δημοκρατίας μας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, είστε σαφής στο θέμα των Τεμπών, για να προλάβουμε να προχωρήσουμε …
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να ξέρετε ότι εγώ ως πρωθυπουργός ποτέ μα ποτέ δεν θα συμπεριφερόμουν έτσι σε οικογένειες θυμάτων. Ποτέ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να έρθω λίγο στα οικονομικά γιατί είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ τον πολίτη, ειδικά το θέμα της ακρίβειας, το θέμα του πληθωρισμού, κυρίως το θέμα του πληθωρισμού των τροφίμων.
Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε καλύτερα νούμερα όσον αφορά τον πληθωρισμό, λέει συγκεκριμένα ότι είχαμε πτώση σε 2,3% το Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πήγε η φέτα στο 6,18;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: …και πρώτη φορά ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα 400 γραμμάρια ή το ένα κιλό; Γιατί έχουμε μπερδευτεί τελείως.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο γιατί αυτό έρχεται μαζί με την επιστολή…
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το δικό μου σχόλιο είναι γιατί το βιολογικό ελαιόλαδο είναι πιο φτηνό στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου κ. Πρόεδρε. Μαζί με την επιστολή στην κ. φον ντερ Λάιεν, εφόσον δούμε να λαμβάνονται μέτρα για τις πολυεθνικές, συμφωνείτε ότι μπορούμε να έχουμε πτώση του πληθωρισμού στα τρόφιμα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή η περιβόητη επιστολή… Κατ` αρχάς, γιατί περίμενε μέχρι τώρα προεκλογικά να στείλει την επιστολή, όταν είχε την κ. φον ντερ Λάιεν στο σπίτι του στα Χανιά; Ουδέποτε σκέφτηκε τότε να το αναφέρει στην κ. φον ντερ Λάιεν; Τότε δεν υπήρχε ακρίβεια;
Και τι έκανε αυτή η επιστολή; Ρωτάει στην ουσία αυτή η επιστολή για ποιο λόγο δεν δουλεύουν οι ελεύθερες αγορές στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο υπάρχουν ολιγοπώλια; Τι ρωτάει; Πώς θα απαντήσει η κ. φον ντερ Λάιεν για ποιο λόγο το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία, ή η φέτα είναι πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι είναι στο Βέλγιο;
Για ποιο λόγο τα δικά μας προϊόντα είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Και η απάντηση είναι διότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην τροφοδοτική αλυσίδα, από το χωράφι στο ράφι, και αυτά τα ολιγοπώλια υπάρχουν επειδή η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς τι θα κάνατε δηλαδή; Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι «εγώ παίρνω μέτρα γι` αυτό».
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν έχεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή όπως οι τεράστιες επιχειρήσεις, αυτό φαίνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκροές από τις τράπεζες, από τις καταθέσεις, 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό και οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδών. Μιλάμε για μια τεράστια διχοτόμηση της χώρα μας επιχειρηματικά.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα τι προτείνετε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα ο φορολογικός συντελεστής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να πέσει από το 22% στο 17%. Και για όσες επιχειρήσεις έχουν κέρδη πάνω από 220.000€ – που είναι μόνο 3% των επιχειρήσεων – να αυξηθεί, μια μικρή αύξηση, από το 22% στο 24%. Αυτό δίνει ένα κίνητρο παραπάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις κάνει πιο ανταγωνιστικές.
Ξέρετε, αυτή η θεωρία ότι ο ανταγωνισμός της οικονομίας μας είναι η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, αυτό το οποίο απαίτησε η τρόικα και έχει πλέον υπερακοντίσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι μια πραγματικότητα η οποία θα έρθει μπούμερανγκ σε όλη την κοινωνία. Δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και αντί να φέρει φορολογική δικαιοσύνη, αυτό που φέρνει είναι εργασιακή επισφάλεια. Τα μέτρα αυτά για τις επιχειρήσεις – μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει πει στα Νομικά Πρόσωπα ότι είναι ουδέτερα, και με τους δικούς μας υπολογισμούς μάλιστα αφήνουν κι ένα πλεόνασμα, βάσει των τελευταίων στοιχείων, περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς προτείνετε μειώσεις συντελεστών για φυσικά πρόσωπα πάνω από 10 μονάδες έως τις 60.000€, 30% επιπλέον μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., κατάργηση προκαταβολής φόρου, τεκμαρτού εισοδήματος και άλλες μειώσεις. Εσείς έχετε υπολογίσει πόσο κοστίζουν αυτά ετησίως;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα έχουμε υπολογίσει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει ένα νούμερο 44 δισ. στην τετραετία.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν τα δίνει καθόλου αυτά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτά τα δίνει ο κ. πρωθυπουργός, ο οποίος ήρθε μάλιστα εδώ και είπε ότι οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 45 δισ. το χρόνο. Αυτό δεν είπε πριν από λίγες μέρες; Τι να πρωτοπιστέψει κανείς! 6,28 η φέτα, 45 δισ. το χρόνο; Από τους ανθρώπους που λένε ψέματα για τα Τέμπη, για τις υποκλοπές και για ένα σωρό θέματα;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πόσο κοστίζει το πρόγραμμά σας;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για τα φυσικά πρόσωπα: εάν κοιτάξει κανείς πώς μειώνουμε τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και κάνουμε αλλαγή στα μερίσματα των επιχειρήσεων, θα δει ότι όλο μαζί αυτό το πακέτο είναι σχεδόν ουδέτερο στατικά στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, που λέει πάλι η άλλη πρόταση νόμου, λέει ότι η ακρίβεια κάνει τόσα δισεκατομμύρια. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει 16, πριν έρθει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πει 2,7 δισ.
Λοιπόν 2,7 δισεκατομμύρια η ανάσα που θέλουμε να δώσουμε στην ακρίβεια, και συγχρόνως είναι 3,2 δισεκατομμύρια τα έσοδα από τα αντίβαρα που έχουμε προτείνει, κυρίως για τα ολιγοπώλια στις Τράπεζες. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ζημιωθεί 40 δισεκατομμύρια ευρώ ανακεφαλαιώνοντας τις τράπεζες και αυτή τη στιγμή έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην Ευρώπη. Γιατί;
Και κλείνουν και παρακλάδια που εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Είναι άδικο και ανήθικο αυτό. Οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων δεν είναι δυνατό να είναι τόσο μεγάλες. Αυτό χρειάζεται μια ρύθμιση.
Το ίδιο και στο ολιγοπώλιο στο ρεύμα. Πείτε μου κάτι, εάν βάλουμε ένα πλαφόν στο όριο κέρδους στο ρεύμα, 5%, τι αντίκτυπο έχει αυτό δημοσιονομικά; Μηδέν. Το αντίθετο, θα έχει θετικό πρόσημο, διότι θα δώσει μια ρευστότητα στον Έλληνα καταναλωτή. Είναι σαν φοροελάφρυνση αυτό, αν το κάνουμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς υπόσχεστε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, αυτή η επαναφορά δεν είναι στις προτάσεις νόμου που έχουμε κάνει τώρα, τις οποίες ο πρωθυπουργός είπε ότι κοστίζουν 45 δισ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όχι, λέω γενικώς. Θέλω να σας ρωτήσω αν προτείνετε κάτι αντίστοιχο και στις συντάξεις.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: για ποιο λόγο δεν βάζει αυτό το πλαφόν ο πρωθυπουργός τώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα; Κοστίζει μηδέν στον φορολογούμενο. Για ποιο λόγο;
Έρχεται μια γυναίκα ηλικιωμένη συνταξιούχος που τον προσεγγίζει και του λέει ότι έχει σύνταξη πείνας, 340 €, και είναι στο ενοίκιο, και εκείνος της λέει «στην εκκλησία γιατί δεν πήγες; Δεν σε βοηθάει η εκκλησία;».
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το εξήγησε αυτό. Είπε ότι η κυρία ήρθε μαζί με τον επίσκοπο, οπότε θεώρησε ότι τη συνοδεύει.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή αν δεν είχε τον επίσκοπο ούτε καν θα τον προσέγγιζε τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό λέει; Μα είναι δυνατόν;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι έχετε μπει σε μια διαδικασία…
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή η αντίδραση του πρωθυπουργού λέει πάρα πολλά και κυρίως όταν του λέει ότι πεινάει και εκείνος λέει «ευχαριστώ που ήρθατε». Λες και θα φάει το επόμενο πρωί αυτή η κυρία «ευχαριστώ που ήρθατε» για πρωινό. Αυτά τα πράγματα δείχνουν μια έλλειψη ενσυναίσθησης, η οποία νομίζω είναι πολύ χαρακτηριστική για τον κ. πρωθυπουργό. Εξάλλου γι` αυτό έχει βάλει και το σύστημα προπαγάνδας του να με χτυπάει, δήθεν, στις στιγμές που έχω με τον κόσμο.
Γιατί εγώ πηγαίνω έξω, αφιλτράριστα και στο γήπεδο και παντού πάω, δεν φοβάμαι την αντίδραση του κόσμου. Και το να κάνει προπαγάνδα ότι δήθεν εγώ σιχαίνομαι να χαιρετίσω μια γυναίκα και μετά σκουπίζω τα χέρια μου, δηλαδή δεν συνειδητοποιεί κανείς σε όλο αυτό το σύστημα της πολιτικής στην Αθήνα, ότι ο κόσμος έχει σιχαθεί αυτό το πράγμα, ότι έχει απογοητευτεί από τους πολιτικούς; Ότι έχει απογοητευτεί από την πολιτική στη χώρα;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως δεν προκύπτει αυτό που λέτε από τις δημοσκοπήσεις κ. πρόεδρε. Δηλαδή δείχνει η Νέα Δημοκρατία να απολαμβάνει ποσοστά υψηλά, τουλάχιστον από ό,τι βλέπουμε μέχρι τώρα, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στις ευρωεκλογές.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι η γενιά μου εκδιώχθηκε από αυτή τη χώρα, ότι δεν γυρνάει πίσω με την αναξιοκρατία που υπάρχει και αυτή τη στιγμή μιλάμε για δημοσκοπήσεις και για την προπαγάνδα που έχει στήσει το Μέγαρο Μαξίμου – το οποίο, παρεμπιπτόντως, πως πληρώνει αυτές τις διαφημίσεις;
Βλέπω ομιλία μου, πατάω στο tablet μου ή στο κινητό μου να δω ομιλία μου, και πριν καλά καλά δω την ομιλία μου, βγαίνει διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης. Με 500 εκατομμύρια ευρώ χρέος που έχει αυτό το κόμμα, πώς πληρώνει γι` αυτές τις διαφημίσεις; Εμείς που έχουμε μηδέν ευρώ χρέος, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τέτοια ποσά.
Και ξέρετε, αυτή η ανοσία που έχουμε αποκτήσει με τη βρωμιά στην πολιτική στη χώρα μας, είναι ένα πολύ κακό συμβάν για τον ελληνικό λαό, είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Να σας πω γιατί;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δηλαδή αυτούς τους επτά – οκτώ μήνες που είστε εδώ, στην Ελλάδα, γιατί εσείς δεν ήσασταν πέρσι, πρόπερσι, αυτό έχετε αποκομίσει από την ελληνική πολιτική ζωή;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν έχουμε πάθει ανοσία στο γεγονός ότι υπάρχει μαύρο χρήμα στην πολιτική, μετά πως αναρωτιόμαστε γιατί είναι «όλοι το ίδιο» στην πολιτική; Γιατί έχουν προδώσει οι πολιτικοί τους πολίτες; Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει τεράστια σπατάλη στη χώρα μας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να χτίσει ένα μαξιλάρι να βγούμε από τα Μνημόνια και το πετύχαμε. Έχω σχολιάσει το ύψος του μαξιλαριού….
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλά, μέχρι να έρθει το μαξιλάρι κινδύνεψε η χώρα να πάει στα βράχια κ. πρόεδρε. Δεν θέλω να φτάσουμε στο ’15, γιατί είμαστε στο 2024, αλλά δεν έχει ξεχάσει κανείς τι έχει γίνει.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπε ο κ. πρωθυπουργός εδώ στο στούντιο ότι ανέλαβε μια χώρα που είχε 17% ανεργία και είναι τώρα στο 10%. Και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μια χώρα που είχε πάρα πολύ μεγάλη ανεργία και μηδέν στα Ταμεία της και κατάφερε με χρηστή διοίκηση να αφήσει 37 δισ. στα Ταμεία και μειώθηκε 10 πόντους η ανεργία. Άρα να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να σας πω κάτι, το σύνθημά σας είναι για «μια καλύτερη ζωή».
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι για μια καλύτερη ζωή και ο κόσμος το έχει ανάγκη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πιστεύετε ότι ο κόσμος ζει άσχημα; Και γιατί σας το ρωτώ αυτό, διότι ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει επισημάνει ότι μια μηδενιστική λογική ακολουθούσε και ο προκάτοχός σας, ο κ. Τσίπρας, «όλα είναι μαύρα», και τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής και της αντιπολίτευσης αυτής, τα γνωρίζουμε όλοι.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν λέμε να προχωρήσουμε σε γενναίες μειώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τις αντικειμενικές αξίες κάτω από 500.000€ και να επαναφέρουμε τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις μεγαλύτερες αξίες, το οποίο παρεμπιπτόντως αφήνει πλεόνασμα στη χώρα, αυτό δεν είναι προοδευτική πολιτική;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άλλο σας ρώτησα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, λέτε για μηδενιστική ρητορική και εγώ σας απαντώ με προοδευτική πολιτική. Σας απαντώ με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που προτείνουμε. Σας απαντώ για τα μέτρα για την ακρίβεια. Το ψωμί και το γάλα τα οποία πρέπει να έχουν 9% ΦΠΑ για να μπορέσει να ζήσει κάποιος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να επανέλθουμε στους μισθούς και στις συντάξεις που δεν μου απαντήσατε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, 26% της χώρας μας είναι στα πρόθυρα του κοινωνικού αποκλεισμού. 72% των νέων από 18 έως 35 ετών ζουν ακόμη στο παιδικό δωμάτιο. Είμαστε στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Είχαμε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα κατά κεφαλήν κατά τη διάρκεια του COVID και έχουμε, πέρα από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα, και από τις πιο ακριβές τιμές στον ηλεκτρισμό.
Είπε ο κ. Μητσοτάκης εδώ πάλι στη συνέντευξή του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο TTF. Το TTF από πέρσι έχει πέσει 50% και το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει πέσει μόνο 6%. Άρα τι λέμε; Ποιον κοροϊδεύουμε; Δεν λέω ότι μόνο 1% πλουτίζει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού, θα έλεγα πως είναι κοντά στο 20%, που όντως ευημερεί, και υπάρχει μια άλλη μερίδα 80% η οποία πονάει, πιέζεται αυτή τη στιγμή. Και μέσα σε αυτό το 80% υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που πραγματικά αγκομαχά.
Ο κ. πρωθυπουργός το είπε αυτό «σαν τους αγανακτισμένους». Ναι, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Και αυτό το 20% το οποίο ευημερεί, δεν είναι υπερήφανο που η Ευρώπη καταδικάζει το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που υπάρχει συγκάλυψη στα Τέμπη και που ελέγχεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή για 2,5 δισ. απευθείας αναθέσεις σε έργα ψηφιακής μορφής από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς μιλάτε για μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο. Πράγματι βλέπουμε να κάνετε πάρα πολλές περιοδείες, πάρα πολλές selfie. Κατά τη γνώμη σας αυτό μεταφράζεται και σε ψήφους;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, μεταφράζεται σε ψήφους γιατί νομίζω ότι ο κόσμος όσο με γνωρίζει και όσο γνωρίζει και το ευρωψηφοδέλτιό μας – το μόνο ευρωψηφοδέλτιο που αποφασίστηκε από την κοινωνική βάση και όχι από τα γραφεία του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού -συνειδητοποιεί ότι δημιουργούμε ένα Κίνημα το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα.
Είναι ένα Κίνημα βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, το οποίο δεν εξαρτάται από μηχανισμούς συμφερόντων. Νομίζω βλέπει μια αυθεντικότητα σε εμένα και υπόσχομαι και δεσμεύομαι ότι αυτή όχι μόνο είναι η πραγματική μου μορφή, η αυθεντικότητά μου – αυτός είμαι, ο εαυτός μου – αλλά και ότι αυτό θα μείνει για πάντα, ότι δεν πρόκειται να αλλάξω και δεν πρόκειται να προδώσω ποτέ…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Χαρίτσης σας κατηγορούν για lifestyle πολιτική.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με κατηγορεί ο κ. Ανδρουλάκης για lifestyle πολιτική, ο οποίος χτες ήταν… στην κα Τσιμτσιλή νομίζω το πρωί, εκεί που προσπάθησε να κάνει ένα TikTok και δεν του βγήκε και τώρα το σταμάτησε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς νιώθετε ότι το έχετε παρακάνει σε αυτό το κομμάτι;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: …Ή η Νέα Αριστερά, η οποία έχει το όνομα Αριστερά μέσα και έχει αρχίσει ως ομάδα με κλοπή εδρών; Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς; Να κλέβει κανείς έδρες; Να μη σέβεται τον Κώδικα δεοντολογίας του κόμματος με το οποίο έκαναν καριέρες; Και μέσα σε αυτό το κόμμα η κ. Αχτσιόγλου να ανοίγει εκείνη το σπίτι της, γυμναστήριο, TikTok και τα λοιπά, κι εμένα να κατηγορούν για lifestyle; Ο κ. Κουτσούμπας άρχισε TikTok!
Λοιπόν ακούστε, εγώ έχω απέναντί μου ένα τεράστιο σύστημα προπαγάνδας και πρέπει να επικοινωνήσω την ανάταση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου. Προφανώς αυτή η συνέντευξη είναι ένα τέτοιο μέσο.
Και να σας πω και κάτι; Για το κοινό στο οποίο αναφερόμαστε, ότι υπάρχει κοινό που παρακολουθεί πρωινές εκπομπές και τα δελτία το βράδυ κ.λπ., για εμένα όλοι οι Έλληνες είναι ισότιμοι. Δεν υπάρχει Έλληνας του οποίου η ζωή να έχει λιγότερη αξία. Εάν εγώ μπορώ να επικοινωνήσω σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες γιατί αυτό το οποίο βιώνουμε στη χώρα μας είναι άδικο, γιατί μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη ζωή τώρα, θα το κάνω και με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και με όλες τις εκπομπές και, εννοείται, πάνω απ` όλα κινηματικά. Μέσα στην κοινωνία. Διότι η προσωπική επαφή είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματικά χτίζεις σχέσεις και μαθαίνεις πράγματα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όπως ξέρετε γίνεται πάρα πολύ κουβέντα το τελευταίο διάστημα για τη συγκρότηση Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές και φέρεται το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά να έχουν ξεκινήσει ενδεχομένως κάποιες πρώτες συζητήσεις, κάποιες πρώτες επαφές. Εσείς πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το κάδρο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέσα σε αυτό το κάδρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αυτόνομος. Είδατε ήδη από τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών τι προσωπικές ατζέντες έχει ο καθένας και η καθεμία από εκείνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αυτόνομος, το προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες έχει ήδη δοθεί, είναι ανοιχτό, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές.
Θα πάμε στο Καταστατικό Συνέδριό μας, θα εκσυγχρονίσουμε όλη τη δομή του Κόμματος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στους πολίτες, όχι στα στελέχη και τις ηγεσίες τους.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γράψατε ένα άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου λέτε διάφορα και μιλάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Λέτε ότι θα κάνετε Καταστατικό Συνέδριο το φθινόπωρο, νέα δομή, νέο οργανόγραμμα. Δηλαδή;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει μια δομή που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, της βάσης, των μελών.
Όπου πάω, αδιαμεσολάβητα, στη χώρα, συναντώ ανθρώπους που δεν είναι γνωστοί, δεν είναι στελέχη που παρουσιάζονται στα δελτία ή στις εκπομπές, αλλά λιώνουν παπούτσια για το κόμμα. Είναι άνθρωποι με αλληλεγγύη, δηλαδή πραγματικά είναι αυτές οι αξίες της Αριστεράς που με εμπνέουν.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το είπατε: έντιμα, ικανά στελέχη του προοδευτικού χώρου θα πάρουν θέσεις δίπλα σας. Θα διώξετε κάποιους, θα έρθουν άλλοι;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κόσμος θα αποφασίσει, τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για τη νέα δομή του κόμματος. Προφανώς ο πρόεδρος θα επιλέξει και στελέχη, αλλά συγχρόνως θα υπάρχουν εκλογές για τα όργανα του κόμματος.
Και το πιο βασικό δεν είναι μόνο το οργανόγραμμα, είναι και η ψηφιοποίηση στην παραγωγή πολιτικής.
Να σας πω το όραμά μου για τα επόμενα δυο χρόνια; Ας πούμε ότι έχουμε ένα χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν θα κάνουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα λίγες εβδομάδες πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Την επομένη των ευρωεκλογών, πέρα από τη στελέχωση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, συνδικαλισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ούτω καθεξής, θα αρχίσουμε μια διαδικασία όπου θα ετοιμάσουμε ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα για όλα τα ζητήματα. Και θα ήθελα ο καθένας και η καθεμία από εμάς να μπορεί να βρει τον εαυτό του σε αυτό το πρόγραμμα.
Δηλαδή εάν κάποιος είναι αγρότης στη Θεσσαλία, μπορεί να πάει στο syriza.gr, θα μπορεί να βάλει στα φίλτρα την ιδιότητά του, τη γεωγραφία του και ό,τι άλλο θεματικό μπορεί να τον ενδιαφέρει, και να δει ακριβώς ποιες είναι οι προτάσεις μας. Και όλα αυτά θα γίνουν μετά και προτάσεις νόμου.
Διότι όταν εμείς θα κυβερνήσουμε, δεν θα αρχίσουμε από το μηδέν. Θα ετοιμαστούμε από τώρα και ικανά στελέχη θα υπάρχουν μέχρι τότε και ο κόσμος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να προλάβουμε να περάσουμε στα εθνικά θέματα κ. πρόεδρε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω λίγο κάτι, να τελειώσω αυτό το ζήτημα: Μπορεί κάποιος να μη με «πάει», να μη με συμπαθεί, να θεωρεί ότι είμαι πολύ ξένος για εκείνον, ή ότι είμαι πολύ νέος για εκείνον, ή πολύ πιο σύγχρονος, προοδευτικός. Το σέβομαι αυτό. Αλλά τουλάχιστον ας κοιτάξει τις προτάσεις μας.
Ήδη έχουμε δείξει ένα δείγμα των προτάσεών μας, και στα κανάλια βγαίνουμε και τις παρουσιάζουμε παντού. Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες προτάσεις μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και θα επιθυμούσα ο κόσμος να τις μελετήσει, να τις ακούσει και να μας ψηφίσει βάσει των προτάσεών μας, και όχι βάσει ενός προσωπικού προφίλ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συμφωνείτε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στα ελληνοτουρκικά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Θεωρώ ότι ο θετικός διάλογος είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά συγχρόνως οι προκλήσεις οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες, όπως αυτή η πρόκληση με τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί και την οποία ο πρωθυπουργός την αποκάλεσε «αχρείαστη», αντί να την αποκαλέσει προκλητική ή απαράδεκτη. Λες και λέει στον κ. Ερντογάν ότι «δεν χρειαζόταν να το κάνεις αυτό, αλλά δεν πειράζει, κάν` το και σε άλλα». Αυτό για εμένα δεν ήταν η σωστή αντίδραση εκείνη τη στιγμή.
Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές πριν προχωρήσουμε στη Χάγη και περιμένουμε να δούμε αν η Τουρκία θα σεβαστεί τις εθνικές μας γραμμές.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συζητήθηκε πολύ η πρότασή σας για κύρωση μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, την ώρα που η γειτονική χώρα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί σκέτο το όνομα Μακεδονία. Γιατί να χάσουμε αυτό το διαπραγματευτικό μας χαρτί αυτή τη στιγμή;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απευθύνετε στον κ. Μητσοτάκη. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι διχάσαμε την κοινωνία, που φορέσαμε την περικεφαλαία μας το 2019 για να κερδίσουμε την καρέκλα, που κάναμε μια τεράστια κωλοτούμπα μετά το 2019 γι` αυτή τη Συμφωνία, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν συμφωνία που θα την ήθελε ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος. Ο ίδιος είχε πει ότι και ο πατέρας του και η αδελφή του θα ήταν σύμφωνοι με αυτή…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί να τα κυρώσουμε τώρα τα Μνημόνια δεν έχουμε καταλάβει.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα Μνημόνια αυτά ήταν θετικά για την Ελλάδα. Και για τα προϊόντα μας και για την άμυνά μας ήταν θετικά. Απλά δεν ήθελε η Νέα Δημοκρατία να πιστώσει κάτι θετικό στη Συμφωνία των Πρεσπών. Φέρουν υπογραφές των υπουργών τους αυτά τα Μνημόνια.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία αφού δεν έγινε πέρσι, πρόπερσι ποιο το νόημα δηλαδή να γίνει τώρα; Τώρα που το VMRO έχει αυτή τη στάση;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ λέω να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό. Εκείνοι καθυστέρησαν, εκείνοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Αυτό που λέω εγώ όμως, και ειδικά στους συμπολίτες μας που ζουν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μέχρι την Καστοριά, σε όλη την βόρεια Ελλάδα, τους λέω το εξής: εμείς δεν σας είπαμε ψέματα. Μπορεί να διαφωνείτε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018-’19 και τη Συμφωνία των Πρεσπών, γι` αυτή τη λύση. Αλλά ουδέποτε σας εργαλειοποιήσαμε. Σεβαστήκαμε τη νοημοσύνη σας, σας είπαμε την αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης σας εκμεταλλεύτηκαν και τώρα σας λένε ψέματα. Λένε ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια.
Εάν είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, να πάνε πάνω, στα Σκόπια, και να την αλλάξουν. Είμαι σίγουρος ότι VMRO θα συμφωνήσει με το όμορο κόμμα του, που είναι η Νέα Δημοκρατία. Γιατί δεν πάνε πάνω στα Σκόπια, να φέρουν μια επωφελή συμφωνία; Αγαπητοί συμπολίτες μου, σας λένε ψέματα!
Και να ξέρετε ότι όταν σας λένε ψέματα για ένα τέτοιο ζήτημα, θα σας πουν ψέματα και για τα πάντα. Διότι αυτή είναι στάση πολιτικής ηθικής. Και κάθε μέρα κρίνονται οι στάσεις μας στα πολιτικά ζητήματα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να επιστρέψουμε κ. πρόεδρε στις ευρωεκλογές και να κλείσουμε με αυτά τα ερωτήματα. Μιλούν πολλοί ότι θα είναι μεγάλο το ποσοστό της αποχής. Σας προβληματίζει αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς και με προβληματίζει. Έχω αντικρίσει μια κοινωνία η οποία είναι, σε κάποιο βαθμό, σε παραίτηση. Πολλοί νέοι είναι απογοητευμένοι, πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται ότι αυτή η χώρα έχει γίνει πολύ σκληρή, αυτό το θέμα της ατομικής ευθύνης. Έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει συλλογικότητα και κοινωνική ευθύνη. Όλη η κοινωνία να μπορέσει να προσφέρει αξιοπρέπεια και αξιοκρατία στη χώρα μας.
Αισθάνονται ότι είναι αφημένοι στην τύχη τους και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια Ευρώπη που να λέει μόνο λιτότητα σε όλα. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις, δεν μπορεί να είναι μια γραφειοκρατία, ένα διευθυντήριο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να έχουμε αμυντική αυτάρκεια, ως Ευρώπη. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωομόλογο, να μπορεί να υπάρξει πραγματική σύγκλιση μεταξύ Νότου και Βορρά. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να προωθήσουμε για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορεί να υπάρξει αυτή η πράσινη μετάβαση μετά το 2025.
Άρα λοιπόν έχουμε πολλά ζητήματα στα οποία η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς βλέπετε να σας λέει ο κόσμος ότι «δεν θα πάω να ψηφίσω» «δεν με αφορά» «δεν με ενδιαφέρει»; Το βάζω αυτό σε συνδυασμό με τα κοινά στα οποία απευθύνεστε γιατί λένε πολλοί ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ανθρώπους» και αυτό θα τον κάνει τελικά να μην έχει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, γιατί οι νέοι μπορεί την τελευταία στιγμή να μην πάνε στην κάλπη.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απευθύνομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες και απευθύνομαι με διαφάνεια, με σεβασμό και με ταπεινοφροσύνη. Γι` αυτό τον λόγο, αντί να βγάλουμε σποτάκια που λένε ψέματα περί «πιο κοντά στην Ευρώπη» όταν είμαστε χειρότεροι στους καλούς δείκτες και καλύτεροι στους κακούς δείκτες, εμείς λέμε την αλήθεια στον κόσμο.
Και έχουμε μια άλλη στάση στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός και πάλι στη συνέντευξή του εδώ σάς είπε για το μεταναστευτικό και δεν σας είπε ότι έχει συμφωνήσει η Ελλάδα να γίνει στην ουσία αποθήκη μόνιμης παραμονής επί πληρωμή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτών των ταλαιπωρημένων ψυχών.
Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και μαζί με την αλλαγή στην Ευρώπη που πρέπει να δούμε – μια Ευρώπη που πρέπει να πάρει ξεκάθαρη στάση για την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος άμεσα – πρέπει και ο ελληνικός λαός να στείλει ένα μήνυμα για την αλαζονεία του 41%. Γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε κάθε μέρα από την κυβέρνηση, η οποία είναι πραγματικά σκληρή και ανάλγητη….
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και αν δεν το στείλει, εσείς με ποιο ποσοστό -για το δικό σας κόμμα μιλώ- θα ήσασταν ευχαριστημένος;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω την αλήθεια. Είμαι στη χώρα μου, στην πατρίδα μου, για να προσφέρω. Δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα από την πολιτική, όπως άλλοι που, εάν τους βγάλεις από αυτό τον στίβο, δεν θα ξέρουν τι να κάνουν στη ζωή τους.
Είμαι εδώ για να είμαι χρήσιμος, είμαι εδώ για να προσπαθήσουμε να μονιάσουμε την χώρα και να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη για όλους, να μη μείνει κανείς πίσω.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα είστε εδώ και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, αυτό μου λέτε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς θα είμαι.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με όποιο ποσοστό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η δική μου θέση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με όποιο ποσοστό θα μείνετε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται εγώ να λύσω τις προσωπικές φιλοδοξίες των άλλων. Εγώ θα συνεχίσω αυτό το οποίο οφείλω να κάνω, το οποίο είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχετε μέσα σας κάποιο στόχο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μέχρι τότε να μπορεί αυτό που κάνουμε να γίνει ένα κίνημα ριζωμένο στην κοινωνία. Ο σκοπός μου, σας το λέω από την καρδιά μου, είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Να μπορέσει επιτέλους αυτή η χώρα όχι μόνο να πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν θέλετε να μου απαντήσετε πιο συγκεκριμένα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο στόχος μου είναι να αλλάξουμε τη χώρα, και αυτό είναι το πρώτο βήμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με τι ποσοστό θα ήσασταν ευχαριστημένος;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κόσμος θα δώσει ό,τι ποσοστό θέλει να δώσει. Θα το σεβαστώ. Αλλά σας λέω ειλικρινά ότι εμείς θα συνεχίσουμε για να αλλάξουμε τη χώρα. Δεν θα σταματήσουμε. Πρέπει επιτέλους η γενιά μου, όσο μεγαλώνει, να μπορεί να ζήσει, να δει την Ελλάδα και στην αγοραστική δύναμη και σε άλλους δείκτες θετικούς, να είναι στο πάνω μισό της Ευρώπης. Από το ’81 είμαστε στην ΕΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είμαστε μόνιμα στο κάτω μισό και στον πάτο; Ξέρετε γιατί; Διότι έχουμε πρόβλημα στο πολιτικό μας σύστημα. Χρειαζόμαστε μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών.
Και δεσμεύομαι ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την ευκαιρία, αυτό θα το πετύχουμε και δεν θα τον προδώσω ποτέ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε για τη συνομιλία που είχαμε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.