Stern: “Ο εμπρηστής Ερντογάν” – Ακυρώθηκε το ταξίδι του στο Βερολίνο
Η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.
Ο τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ, καθώς τελικά οι δύο πλευρές – μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν – διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως. Σύμφωνα με το RND, η καγκελαρία ήθελε να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης σε τζαμί που ανήκει στο δίκτυο των «Γκρίζων Λύκων». Ο βουλευτής ζητούσε από το βήμα την εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών και είχε προκαλέσει την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ: «Εάν οι τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία», έγραψε η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter και υπενθύμισε ότι «αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση», ενώ προειδοποίησε ότι «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες». Εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο είχαν κληθεί τότε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.
Επιπλέον η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας προχθές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε και πάλι την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλαμβάνει κάποιον για πολιτικούς λόγους». Από το ίδιο βήμα η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του κούρδου πολιτικού του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, αλλά και άλλων για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το RND, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του για την προεκλογική του εκστρατεία. Από κύκλους του ΑΚΡ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα θα σεβαστεί την απαγόρευση που είχε εκδώσει η γερμανική κυβέρνηση ήδη από τις εκλογές του 2017, ζητήθηκε ωστόσο «η ίδια απαγόρευση να ισχύσει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν ήδη εκστρατεία στη Γερμανία». Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άτομα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία ζούσαν στο εξωτερικό, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία.
– «Ο εμπρηστής» στο περιοδικό Stern –
Στη στάση του τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών του Μαΐου αναφέρεται σήμερα και το περιοδικό Stern, το οποίο κυκλοφορεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο εξώφυλλο και με τίτλο «Ερντογάν, ο Εμπρηστής». «Προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία, ο τούρκος πρόεδρος προκαλεί επικίνδυνες διενέξεις – και στη Γερμανία», αναφέρεται στον υπότιτλο. Στο σχετικό άρθρο, με τίτλο «Ο ταραχοποιός», το περιοδικό περιγράφει τις επικείμενες εκλογές ως «αγώνα για τη θέση του Ερντογάν στην ιστορία» και θέτει το ερώτημα αν μπορεί ο «αιώνιος σουλτάνος» να πέσει, όταν μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. «Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο άρθρογράφος. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους».
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό, ο συντάκτης σημειώνει την κλιμάκωση των απειλών προς την Ελλάδα, με την οποία διαφιλονικεί για πολλά νησιά. «”Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;”, δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα», τονίζεται στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού.
Σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη κάθε ψήφο, ακόμη και αυτή των Τούρκων της Γερμανίας, «τους οποίους προσπαθεί να φέρει με το μέρος του με όλα τα μέσα».
Στο Stern φιλοξενείται ακόμη δήλωση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν έχει μεταβληθεί σε αυταρχικό ηγέτη. Κάποιος που κυβερνά με το ρόπαλο στο χέρι, δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει κάτι καλό στην κοινωνία».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ