Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ : Διαχρονικό πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων

Να μην κλειδώνονται οι εμπορικές τους ονομασίες – Ασφαλή τα γενόσημα

Με την επικαιροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων, αναμένεται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετωπίζει η χώρα και μάλιστα σε σκευάσματα ευρείας χρήσης.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να εξαντλήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάθε δυνατότητα αύξησης στην παραγωγή της όπως και στα γενόσημα. Παράλληλα, θα επεκταθεί η συνταγογράφησή τους όπου καταγράφονται ελλείψεις.

«Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που τώρα παγκοσμιοποιήθηκε» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Στυλιανός Καλογερόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, εστίασε στην ελληνική ιδιαιτερότητα και υπογράμμισε τις αξιοσημείωτες δυνατότητες παραγωγής γενοσήμων από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Σημείωσε μάλιστα πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα επειδή οι εξαγωγές κατευθύνονται στην ΕΕ, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, συνέστησε τον περιορισμό τους προκειμένου να μην τα στερούνται όσοι έχουν ανάγκη.

«Πρέπει να ισχύουν οι νόμοι που προβλέπουν αποθέματα τριμήνου για τις φαρμακοβιομηχανίες με στόχο την κάλυψη των αναγκών της επικράτειας. Την ίδια ώρα όμως επιβάλλεται να περιορισθούν έως και να μηδενιστούν οι παράλληλες εξαγωγές, εφόσον παραστεί ανάγκη. Να δούμε δηλαδή πρώτα απ όλα τι γίνεται στο σπίτι μας»

Πως όμως θα διακρίνει ο πολίτης το καταλληλότερο φάρμακο για την περίπτωσή του, εάν δεν βρίσκει στις προθήκες και τα ράφια αυτό που προμηθευόταν έως τώρα;

Η απάντηση σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχει να κάνει με την ενδελεχή έρευνα.

«Ανάμεσα στα 11 χιλιάδες φαρμακεία που υπάρχουν στη χώρα κάπου θα εντοπίσουμε ό,τι αναζητούμε …Οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.. Είναι άλλωστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ακόμα και όπου λείπει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας…».

Τέλος, μέσω του σταθμού της πόλης, απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς «να μην κλειδώνουν την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων, ώστε να μπορέσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν στους ασθενείς γενόσημα, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα», όπως διαβεβαίωσε.

Comments are closed.