Μπόρις Τζόνσον: Η επόμενη μέρα της παραίτησης – Έως πότε θα παραμένει πρωθυπουργός
Οι «μνηστήρες» για τη θέση του
Καμία αναφορά Μπάιντεν στον Τζόνσον
Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει, από την πλευρά του, να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.
Το BBC σε βραδινή σύνοψη των πυκνών γεγονότων, επικαλούμενο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει ως πρωθυπουργός με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου το Συντηρητικό κόμμα εκλέξει νέο αρχηγό.
Νωρίτερα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του.
Αυτή ακριβώς η πρόθεση του Τζόνσον εγείρει μία σειρά αντιδράσεων, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τον θεωρούν υπεύθυνο για το σημερινό πολιτικό χάος. Πολλά στελέχη των Συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού σερ Τζον Μέιτζορ, υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να αποχωρήσει άμεσα.
Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή θα ανακοινωθεί από τη σχετική Επιτροπή Βουλευτών την επόμενη εβδομάδα.
Economist: Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να φύγει αμέσως
Το εμβληματικό βρετανικό περιοδικό Economist γράφει:
«Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατέρρευσε επιτέλους. Για μήνες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ξέφευγε από το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Τώρα, απορριφθείς αμετάκλητα από τους βουλευτές του, έχει αποδεχθεί ότι η πρωθυπουργία του τελείωσε. Έχει ζητήσει να μείνει μέχρι το φθινόπωρο, αλλά να πρέπει να απέλθει αμέσως.
Ο κ. Τζόνσον έπεσε λόγω της δικής του ανεντιμότητας, επομένως κάποιοι μπορεί να συμπεράνουν ότι μια απλή αλλαγή ηγεσίας θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τη Βρετανία στην πορεία της. Ενδεχομένως.
Αν και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Τζόνσον βρίσκονται πάνω από το σημερινό χάος, τα προβλήματα είναι πιο βαθιά. Αν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν συγκεντρώσει το σθένος για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός, οι πολλές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες της Βρετανίας θα επιδεινωθούν».
Οι αντιδράσεις και το… πάρτι
Ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι εάν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί αμέσως, το κόμμα του θα ζητήσει ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.
Ο ίδιος ο Τζόνσον, πάντως, στο πλαίσιο συνεδρίασης του με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι οι «μεγάλες δημοσιονομικές αποφάσεις» θα αφεθούν για τον επόμενο πρωθυπουργό και ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει νέες πολιτικές».
Η Ντάουνινγκ Στριτ, την ίδια ώρα, δεν διέψευσε τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Κάρι Τζόνσον σχεδιάζουν να κάνουν ένα γαμήλιο πάρτι στο Checkers (σ.σ.: εξοχική κατοικία των πρωθυπουργών στη Βρετανία) εντός του Ιουλίου.
Οι «μνηστήρες» για τη θέση του Τζόνσον
Αρκετά είναι τα πρώην και νυν στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Σύμφωνα με έκτακτη δημοσκόπηση του YouGov, τα πρωτεία έχει ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, με 13%.
Μπεν Ουάλας: Η δημοτικότητά του στο κόμμα του έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, καθώς του δίνονται τα εύσημα για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του ουκρανικού πολέμου. Έχει, επίσης, δεσμούς με τη Σκωτία, καθώς υπηρέτησε ως βουλευτής εκεί πριν κατηφορίσει προς το Ουέστμινστερ. Ο υπουργός Άμυνας υπήρξε στενός σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του κόμματος. Με τα μέσα ενημέρωσης να τον θεωρούν φαβορί, όλα όμως αλλάζουν…
Ρίσι Σουνάκ: Μέχρι πρότινος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρούνταν φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον. Ωστόσο, η κρίση του κόστους ζωής στη Βρετανία τού στοίχισε πολιτικά, ενώ η αποκάλυψη ότι αυτός και η σύζυγός του είναι ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε οργή. Μάλιστα, η σύζυγός του δήλωσε… μετανάστρια για να μην πληρώνει φόρους. Να σημειωθεί ότι του έχει επιβληθεί πρόστιμο και για το partygate, καθώς ήταν παρών στα γενέθλια του Βρετανού πρωθυπουργού στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο του lockdown. Μπορεί να είναι από τους πρώτους που παραιτήθηκαν χτες, αλλά όλα τα παραπάνω του έχουν κοστίσει πολιτικά…
Λις Τρας: Άλλη μια στενή σύμμαχος του Τζόνσον, η οποία ήταν από τους λίγους υπουργούς που δεν τον έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία 24ωρα. Η υπουργός Εξωτερικών είναι το πιο έμπειρο μέλος της κυβέρνησης, καθώς είχε υπηρετήσει και επί Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. «Λις Τρας: Η νέα Σιδηρά Κυρία;», έγραψαν οι Τimes για την 46χρονη πολιτικό λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Τζέρεμι Χαντ: Υπήρξε αντίπαλος του «ΜποΤζο» στις εσωκομματικές εκλογές του 2019. Τότε, ο Τζόνσον είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ενώ ο Χαντ κατά – και αυτό του στοίχισε.
Σατζίντ Τζαβίντ: Έχει περάσει από σχεδόν όλες τις κυβερνητικές θέσεις: υπουργός Οικονομικών, Στέγασης, Εσωτερικών, Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού και – η τελευταία θέση του – Υγείας. Ο πατέρας του ήταν Πακιστανός μετανάστης και οδηγός λεωφορείου. Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρίστολ. Ο ίδιος έγινε επιτυχημένος τραπεζίτης και μετά πολιτικός. Παραιτήθηκε το 2020 από υπουργός Οικονομικών, αλλά επέστρεψε στην κυβέρνηση Τζόνσον πέρσι το καλοκαίρι.
Πρίτι Πατέλ: Η σταρ του Συντηρητικού Κόμματος, με αυστηρές δεξιές θέσεις για θέματα όπως η μετανάστευση και τα δημόσια έξοδα. Ως υπουργός Εσωτερικών, χρειάστηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Γαλλία μέσω της Μάγχης.
Ναντίμ Ζαχάουι: Από τα αουτσάιντερ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών που ορίστηκε μετά την παραίτηση Σουνάκ. Όταν ήταν εννιά χρονών, ο ίδιος και η ιρανοκουρδική οικογένειά του διέφυγαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν και έφτασαν στην Αγγλία. Δεν μπορούσε να διαβάσει αγγλικά μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Θεωρείται από τα πιο φρέσκα μέλη των Τόρις. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρόλο που ορίστηκε από τον Τζόνσον ως υπουργός, με επιστολή του ζήτησε και αυτός από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, χωρίς όμως να παραιτηθεί ο ίδιος!
Πένι Μορντόντ: Ένα άλλο αουτσάιντερ που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η Πένι Μορντόντ, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας επί Τερέζα Μέι. Η βουλευτής έχει αναδειχθεί σε σταθερό φαβορί μεταξύ των πιστών των Τόρις.
Η διαδικασία εκλογής
Δεν πρόκειται να γίνουν (ακόμη) εκλογές στη Βρετανία και προς το παρόν ο Τζόνσον παραμένει πρωθυπουργός.
Μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες των Τόρις, τότε θα αλλάξει ο ηγέτης τους και συνάμα ηγέτης της χώρας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, οποιοσδήποτε βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος μπορεί να δηλώσει υποψήφιος για την ηγεσία, εφόσον έχει προταθεί από οκτώ συναδέλφους του.
Εφόσον υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ακολουθούν αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν μόλις δύο πρόσωπα:
Στον πρώτο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 18 ψήφους (5% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.
Στο δεύτερο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 36 ψήφους (10% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τον αποκλεισμό του υποψηφίου που κάθε φορά λαμβάνει τις λιγότερες ψήφους, ώσπου να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι για την ηγεσία και μεταξύ των δύο αυτών υποψηφίων να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της παράταξης.
Στην τελευταία ψηφοφορία δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές, αλλά όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο νικητής θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Τόρις (και πρωθυπουργός της χώρας). Με τη σειρά του, μπορεί να κηρύξει εκλογές για να εδραιώσει την ηγεσία του.
Καθώς η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει για εβδομάδες, ενδέχεται να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός από την τωρινή κυβέρνηση.
Μπάιντεν: Καμία αναφορά στον Τζόνσον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο θέμα της Ουκρανίας, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πάντως δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στον Τζόνσον.
Πηγή kathimerini.gr