Ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα αποδεσμεύει ο Μπάιντεν
…για να ρίξει τις τιμές του «μαύρου χρυσού»
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθέματων πετρελαίου των ΗΠΑ έκτακτης ανάγκης και προκάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Με αφετηρία τον Μάιο, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου για έξι μήνες από το Strategic Petroleum Reserve (SPR), είπε.
«Αυτή είναι μια στιγμή συνεπειών και κινδύνου για τον κόσμο και πόνου για τις αμερικανικές οικογένειες», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, υποσχόμενος να «ανακουφίσει τα νοικοκυριά» που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές καυσίμων, ανακοινώνοντας μια άνευ προηγουμένου χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.
«Μια στιγμή πατριωτισμού»
«Είναι επίσης μια στιγμή πατριωτισμού», σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης, καθώς ζήτησε από στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και τις αμερικανικές οικογένειες, αντί των επενδυτών που έχουν ανταμείψει με δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώσουν ένα τέλος εάν έχουν χιλιάδες αχρησιμοποίητες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και πηγάδια σε δημόσια γη.
Η αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τον Μπάιντεν ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης και σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται το SPR τους τελευταίους έξι μήνες.
Θα καλύπτει περισσότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσία, τις οποίες ο Μπάιντεν απαγόρευσε αυτόν τον μήνα. Η Ρωσία παράγει συνήθως περίπου το 10% του παγκόσμιου αργού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η αποδέσμευση θα υπολείπεται της απώλειας περίπου 3 εκατομμυρίων bpd ρωσικού πετρελαίου, η οποία εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) θα προκληθεί από τις δυτικές κυρώσεις και καθώς οι παγκόσμιοι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιο.
Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις και να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάστηκε με συμμάχους στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) τις τελευταίες εβδομάδες για να συντονίσει τις εκδόσεις που θα φέρουν τον συνολικό όγκο στις παγκόσμιες αγορές σε πολύ πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, είπε ένας αξιωματούχος.
Ο ΔΟΕ ο παγκόσμιος ενεργειακός φύλακας, ενδέχεται να ανακοινώσει μια αποδέσμευση όταν τα 31 κράτη μέλη του συναντηθούν αύριο Παρασκευή. Ο Οργανισμός, που εκπροσωπεί βιομηχανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όχι την Ρωσία, προήδρευσε της τέταρτης συντονισμένης αποδέσμευσης πετρελαίου στην ιστορία του την 1η Μαρτίου με περισσότερα από 60 εκατομμύρια βαρέλια αργού – τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα.
Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 5% μετά τα νέα για τις τελευταίες αναλήψεις των αμερικανικών αποθεμάτων, ενώ ο OPEC+, ένας όμιλος παραγωγής που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έμεινε σε μια μέτρια συμφωνία για να αυξήσει αργά την παραγωγή.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει εδώ και καιρό ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν συνάψει χιλιάδες αχρησιμοποίητες μισθώσεις και αργούν να ανοίξουν την κάνουλα. Ο Μπάιντεν ζήτησε μια πολιτική «χρησιμοποιήστε το ή χάστε το» που θα επιδιώξει να ωθήσει τις εταιρείες πετρελαίου να επωφεληθούν από τις αχρησιμοποίητες άδειες μίσθωσης πετρελαίου.
«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν τηρείτε αχρησιμοποίητες εγκεκριμένες άδειες για παραγωγή σε ομοσπονδιακά εδάφη», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους πριν μιλήσει ο Μπάιντεν.
Οι εταιρείες πετρελαίου λένε ότι επιθυμούν να έχουν μια απογραφή αδειών για να τους παρέχουν ευελιξία στον μελλοντικό σχεδιασμό και ότι οι περιορισμοί εργασίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης μπορεί να είναι αντίθετοι στη χρήση τους.
Ο Μπάιντεν επικαλέστηκε επίσης τον νόμο αμυντικής παραγωγής για να υποστηρίξει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα – όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο. Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να περάσει το σχέδιό του για να κινήσει τη χώρα προς τις πολιτικές καθαρής ενέργειας.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια οι ξένοι αγοραστές για ρωσικό αέριο αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Τα ευρωπαϊκά κράτη, ορισμένα από τα οποία βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, απέρριψαν την απαίτηση αυτή και Βερολίνο και Παρίσι τόνισαν ότι αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».
Πηγή protothema.gr