Θα επιβάλουμε κυρώσεις, αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε επιβάλει

 

Θα επιβάλουμε κυρώσεις στους Ρώσους, αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε επιβάλει! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για να περιγράψει τις κυρώσεις των Ευρωπαίων για τη Ρωσία.

Πρώτον, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «Θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν …». Η λέξη “Ρώσους” κάνει τη διαφορά, διότι οι ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, είναι είτε ευρωπαίοι πολίτες με ευρωπαικό διαβατήριο, είτε ελέγχουν τις εταιρείες τους μέσω offshore. Συνεπώς κανένας δεν θα έχει πρόβλημα!

Επιπλέον, με το να αποκλείεις απο το SWIFT “κάποιες” τράπεζες μια χώρας, είναι σαν να μην αποκλείεις τη χώρα! Πόσο δύσκολο είναι να γίνεται εσωτερικά η μεταφορά εντός του ρωσικού τραπεζικού συστήματος; Για παράδειγμα, έστω υποθετικά ότι μιλάμε για ελληνικές τράπεζες και είναι εκτός η τράπεζα Πειραιώς, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματα στην Εθνική τράπεζα (που υποθετικά δεν θα είναι) και να κάνουν απο εκεί τις μεταφορές με το εξωτερικό;
Τέλος, το «δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Συνεπώς, το «Θα επιβάλουμε κυρώσεις, αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε επιβάλει!», ταιριάζει γάντι!

Comments are closed.