Ανάγκη ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

…το βασικό μήνυμα του συνεδρίου του Ε.Ε.Α.: «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2021»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 8ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2021» που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οκτώ Υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη του τραπεζικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και σημαντικών επιχειρηματικών Ομίλων, μίλησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η ελληνική οικονομία. Κοινή θέση των περισσότερων ομιλητών η ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να περιοριστεί ο κίνδυνος νέου κλεισίματος της οικονομίας και επανέφερε την πρόταση του Ε.Ε.Α. για διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,2% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Αξίζουν κάθε στήριξης και ενίσχυσης. Οι μικρομεσαίοι δεν ζητάνε κάποια προνομιακή μεταχείριση. Απαιτούν όμως ισονομία. Σαφώς και πρέπει να στηριχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Όχι όμως μόνο αυτές. Το μήνυμα μου λοιπόν προς την κυβέρνηση και προς τις τράπεζες είναι ένα: Διασώζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διασώζεται η οικονομία. Και παίρνει βαθιά ανάσα η απασχόληση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που μπορεί να ιδρύσει κάποιος επενδυτής, γρηγορότερα από οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια νέα επιχείρηση και σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα βελτιωθεί περαιτέρω». Παράλληλα αναφερόμενος στη πορεία των εμβολιασμών υπογράμμισε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα διακινδυνεύσουν το μέλλον όλων των υπολοίπων. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την συνεργασία που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε- μεταξύ άλλων- ότι οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζομένους σε τομείς που δεν υπάρχει προσφορά και οι εργαζόμενοι ζητούν θέσεις εργασίας σε τομείς που δεν υπάρχει ζήτηση, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό πρόβλημα, ενώ διευκρίνισε ότι οι γνώσεις που απαιτούνται για κάθε επάγγελμα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις στην ενέργεια, στα μέσα παραγωγής ώστε τελικά το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Ελλάδα το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή εξοικονόμηση», ένα πρόγραμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια και με αυτόν τον τρόπο να έχουν και μικρότερο κόστος και να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός ιδιωτικού τομέα που μεταβάλλεται ψηφιακά αλματωδώς, ενώ τόνισε την συνεργασία που έχει το υπουργείο με το Ε.Ε.Α. για θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως την παράταση των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου. «Ιδιώτες, δημόσιο, άνθρωποι της αγοράς, μαζί όλοι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα λαμπρό μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
«Θα δώσουμε το επόμενο διάστημα δωρεάν ψηφιακές υπογραφές για ΜμΕ με στόχο να διευρύνουμε την χρήση τους», ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την υλοποίηση ενός έργου για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, η οποία θα γίνεται αυτόματα από το gov.gr. «Δουλειά μας είναι να αφαιρέσουμε τα εμπόδια, αλλά και να διαμορφώσουμε και τις συνθήκες της ευκαιρίας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, κεντρική θέση στην προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη έχουν τα μεγάλα project υποδομών. «Μεγάλα έργα υποδομών ίσον επενδύσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος του Υπουργείου είναι και η διευκόλυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ενώ μίλησε αναλυτικά για τα κοινοτικά κονδύλια με τα οποία θα ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι χωρίς γενναία χρηματοδότηση της οικονομίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δε νοείται ανάπτυξη, ούτε μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων πρέπει να στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα τις δημοσιονομικές εφεδρείες.
Τις απόψεις τους για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα και μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων.

Το Συνέδριο πραγματεύθηκε τη διαμορφωθείσα οικονομική πραγματικότητα και την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, με γνώμονα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενεργειακή επάρκεια, οδηγώντας σε νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας.

Comments are closed.