Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν
Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 μέχρι το 1981.
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρς, στη δυτική Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1974-81), προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το βιογραφικό του
Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας.
Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.
Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.
Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ εξ ου και αποπέμφθηκε από τον Ντε Γκωλ.
Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.
Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ.
Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.
Πηγή avgi.gr