H Apple εγκαταλείπει την Ιntel
Κοσμοϊστορικές αλλαγές στο home computing και νέα εποχή hardware αυτάρκειας για την Apple που πλέον θα χρησιμοποιεί επεξεργαστές που έχει σχεδιάσει η ίδια, παίρνοντας διαζύγιο από τη μεγαλύτερη εταιρία μικροεπεξεργαστών.
Νέα εποχή ανέτειλε στο home computing, τουλάχιστον για τους φανατικούς φίλους της Apple. Η μεγάλη εταιρία του Cupertino περίμενε την εκδήλωση ΟNE MORE THING το απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου 2020, προκειμένου να αναγγείλει τη μετάβαση σε Arm επεξεργαστές και συγκεκριμένα στο chip M1 το οποίο έχει σημαντικές ομοιότητες με το Α14 που φοράει το νέο iPhone 12.
H ολοκαίνουργια CPU θα ενσωματωθεί στην επόμενη γενιά Macbook Pro, Macbook Air και MacMini με εντυπωσιακές όχι απλά βελτιώσεις αλλά …εκτοξεύσεις ταχύτητας. Θα έχει δύο εκδόσεις με 7 και 8 πυρήνες, μαζί με ενσωματωμένη Neural Engine (λειτουργίες νευρωνικών δικτύων που θα υποστηρίζουν τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης).
Σύμφωνα με την Αpple to νέο Macbook Pro θα είναι 2,7 φορές πιο γρήγορο από το προηγούμενο και θα έχει 5πλάσια ταχύτητα στα γραφικά ενώ η αυτονομία της μπαταρίας υπερδιπλασιάζεται (17 ώρες με internet browsing και 20ώρες με video playback) χάρη στην πολύ μικρή ηλεκτρική κατανάλωση της CPU. Για το Macbook Air η Apple παραθέτει 3,5 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ δεν θα υπάρχει καν ανεμιστήρας αφού οι ανάγκες ψύξης του επταπύρηνου Μ1 είναι πολύ μικρές και καλύπτονται από την απαγωγή θερμότητας μέσω του αλουμινένιου σασί.
H μπαταρία χωρητικότητας 49,9 Whr θα επαρκεί για πάνω από 15 ώρες λειτουργίας στο web και 18 σε video playback ενώ θα τροφοδοτείται από φορτιστή USB-C ισχύος μόλις 30W. Κατά΄τα λοιπά και το βασικό (σε σχέση με το semipro/pro Μacbook Pro) Μacbook Air θα διαθέτει επαρκέστατες προδιαγραφές με λαμπρή (400Nits) οθόνη Retina 2560×1600 που υποστηρίζειχρωματικό χώρο DCI P3, RAM ως 16GB, SSD ως 2Terabyte, Wifi 6, Bluetooth 5.0, Touch ID και δύο συνδυασμένες θύρες Thunderbolt/USB 4 (που υποστηρίζουν φόρτιση, DisplayPort, Thunderbolt 3 και USB 3.1 Gen 2).
Όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη διαστημική τεχνολογία μιας μάλλον άγνωστης στο ευρύ κοινό ολλανδικής εταιρίας. Η ASML παράγει τα Arm chip της Apple στις hi tech εγκαταστάσεις της όπου γιαπρώτη φορά υλοποίησε chip με διάκενο μόλις 5nm, μια εξελικτική βαθμίδα που μέχρι πρότινος έμοιαζε ότι απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια από το σήμερα και δεν την έχει υλοποιήσει ούτε η παντοδύναμη Intel. Η τεχνολογία φωτολιθογραφίας σε ακραία υπεριώδη μήκη κύματος έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα μικροδιακόπτες μέσα στη λιθογραφία του chip που έχουν μέγεθος μόλις 25 ατόμων…. επιτυγχάνοντας έτσι να ενσωματώνουν δισεκατομμύρια μικροημιαγωγούς σε ελάχιστο χώρο. Η επένδυση κόστισε πάνω από 125εκ. δολ. ενώ βασικοί μέτοχοι στην ASML είναι η κορεάτικη Samsung και η ταϊβανέζικη TSMC.
Πηγή photo.gr