1974-2020 βίος και πολιτεία στην ΕΡΤ!
του Πέτρου Κοντραφούρη*
Η ΕΡΤ κάνει ανασχεδιασμό προγράμματος και ενημέρωσης με νέο κανονισμό λειτουργίας και προσωπικού. Έτσι ευελπιστεί ότι μετά από αρκετές δεκαετίες ήρθε η ώρα να γίνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μια μικρογραφία του BBC. Κάτι που «προσπάθησαν» κυβερνήσεις και διοικήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη βοήθεια του Σέρ Χιού Γκρήν πρώην γενικού διευθυντή του BBC και άλλων «ειδικών» ανεπιτυχώς.
Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, ενώ η θεαματικότητα παραμένει απογοητευτική στα 4 κανάλια και τους 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς με ελάχιστες εξαιρέσεις εκπομπών κυρίως της ΕΡΤ3. Κάτι που διαψεύδει τη διοίκηση για τα όσα είχε υποσχεθεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στη Βουλή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για έναν λαμπερό και αδέσμευτο φορέα με γνώμονα την ανανέωση και αξιοκρατία προσωπικού, προγράμματος και ενημέρωσης. Με την αλλαγή μόνο του σκηνικού των ειδήσεων και όχι της νοοτροπίας δεν γίνεται ενημέρωση.
Δέκα με 15 φορές έχουν αλλάξει οι διευθύνσεις τα σκηνικά των ειδήσεων και την ενδυμασία των παρουσιαστών και δημοσιογράφων εκπομπών όπως και τώρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Απλά, κάποιοι τρώνε κανά κομμάτι «παντεσπάνι». Μόνο το μουσικό σήμα δεν αλλάζουν-αν και επιχείρησαν-από σεβασμό στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου που το έγραψε.
Και μην χρησιμοποιήσει η διοίκηση ως άλλοθι τη θεαματικότητα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που απολαμβάνει συγκυριακά αυτή την εποχή. Απλά να της θυμίσω, ότι διεύθυνση εκπαιδευτικής τηλεόρασης υπήρχε και στο παρελθόν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας την οποία κατήργησαν κάποιοι ανεγκέφαλοι. Ένας από τους επιτυχημένους διευθυντές της ήταν και ο δημοσιογράφος του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ Μηνάς Παπάζογλου.
Αν πάλι θεωρεί η διοίκηση ως επίτευγμα την υβριδική πλατφόρμα ERT-HYBRID η (ERTFLIX κατά τον κ. Ζούλα) που είχε ξεκινήσει παλαιότερα, αντί να ασχοληθεί με το ανύπαρκτο πρόγραμμα που μεταδίδει, τότε οι ανθρωποί της δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο που υπηρετούν και καλό θα είναι να βρουν άλλα ενδιαφέροντα πιο ελκυστικά να υπηρετήσουν.
Οι γραφειοκράτες του ραδιομεγάρου που έστησαν την πρώην ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, ένα υβριδικό εξωμήτριο μόρφωμα, ανέλαβαν να αναμορφώσουν τη νέα ΕΡΤ με εντολή της διοίκησης. Αποτέλεσμα! ένα όνειρο δεκαετιών για μια ακόμη φορά να πάει στο καλάθι των αχρήστων. Το Μαξίμου βέβαια δεν ενδιαφέρεται, έχει άλλες προτεραιότητες.
Η νέα διοίκηση που σύμφωνα με πληροφορίες μας ήταν λύση ανάγκης από το Μαξίμου, αφού δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι για τη θέση, με γνώσεις τόλμη φαντασία και διοικητικές ικανότητες, δείχνει την ανεπάρκεια της, εμπιστευόμενη τα πρόσωπα των προηγούμενων διοικήσεων. Αυτά που έχτισαν την καριέρα τους μέσα από την ανικανότητα και τις κομματικές παραλλαγές. Αυτούς η διοίκηση δεν τόλμησε να τους αγγίξει.
Έτσι από κοινού-με τη συμβολή και ιδιωτικής εταιρίας που συνεργαζόταν και με την προηγούμενη διοίκηση για την εξιχνίαση της ΕΡΤ, έκαναν έναν υδροκέφαλο γραφειοκρατικό φορέα με δεκάδες γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες που υπερβαίνουν το προσωπικό που θα τις επανδρώσει. Κατήργησαν την αυτονομία της Ραδιοφωνίας, περιορίζοντας την, σε ρόλο κομπάρσου με μικρές διευθύνσεις και υπηρεσίες υπό την εποπτεία ενός μικτού ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, μια παγκόσμια πρωτοτυπία για δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο κανονισμός δημιουργεί έναν παντοδύναμο διευθύνοντα σύμβουλο και από κάτω τα στρατιωτάκια να εκτελούν τις εντολές όταν και όποτε τεθεί σε ισχύ. Ένα ΔΣ να μην αντιλαμβάνεται τη σημαίνει δημόσια ραδιοτηλεόραση και ένα μέλος του με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο «παρελθόν» να μοιράζει την πίτα του προγράμματος, αφού τα υπόλοιπα μέλη είναι το αλατοπίπερο της σύνθεσης και άσχετα με την τηλεόραση.
Από την άλλη( με τη βοήθεια της ΠΝΠ από την κυβέρνηση λόγω Κορωναιού έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση να προσλαμβάνει προσωπικό-ρουσφέτια) άνοιξαν παράθυρα φεγγίτες και μπουκαπόρτες με εισερχόμενους συμβούλους και συνεργάτες όπως γινόταν πάντα στο ραδιομέγαρο. Γέμισε η Ελλάδα με ανταποκριτές και ανεκπαίδευτους συνεργάτες και ρεπόρτερς, χωρίς ροή λόγου και τηλεοπτική εμπειρία. Είναι προσλήψεις από, φιλίες, γνωριμίες και κουμπαριές που πάντα είχαν μια θέση στην ΕΡΤ. Ακόμη και εισαγόμενες κυρίες προσελήφθησαν με το αζημίωτο να εποπτεύουν τις ανύπαρκτες εξωτερικές παραγωγές, κάτι που γινόταν και παλαιότερα από υπαλλήλους της ΕΡΤ.
Μετά τη μεταπολίτευση το ΄74, πρώτος πρόεδρος της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Οδυσσέας Ελύτης. Ακολούθησαν άλλα ονόματα στην κορυφή της ιεραρχίας σε πρόγραμμα και ενημέρωση που μόνο και μόνο να προφέρεις τα ονοματά τους σε πιάνει δέος!
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, Γ. Οικονομόπουλος, Δημήτρης Χόρν, Παύλος Μπακογιάννης, Γ. Λάμψας, Ροβήρος Μανθούλης, Φώτης Μεσθεναίος, Γιώργος Ρωμαίος, Βασίλης Βασιλικός, Κ.Μεταξάς, Β.Παπαθανασόπουλος, Μ.Χατζηδάκις, Ι.Καμπανέλλης, Ν.Αλευράς, Σπύρος Παγιατάκης, Θ.Καρζής, Β.Μπίστικας, Θ.Χαλάτσης, Γ. Βουτσινάς, Μ. Παπαπαναγιώτου, Δ. Κατσίμης και άλλα πρόσωπα που τίμησαν την ΕΡΤ ή προσπάθησαν να την απαγκιστρώσουν από τον εκάστοτε ασφυκτικό κυβερνητικό κλοιό. Ακόμη και ο Γιάννης Κάτρης που έμεινε διευθυντής ειδήσεων μόνο για 13 μέρες προσπάθησε, όταν τον απέπεμψε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου από νησί όπου βρισκόταν σε διακοπές, γιατί δεν υπάκουσε τις κυβερνητικές εντολές. Από τη σημερινή διοίκηση, πια ονόματα να βάλεις δίπλα σε αυτές τις προσωπικότητες;
Από το ραδιομέγαρο έχουν περάσει αρκετές δεκάδες στελέχη όλων των αποχρώσεων και παρατάξεων στην κορυφή της ιεραρχίας. Μπορεί κάποιοι, να μην γνώριζαν από τηλεόραση αλλά είχαν ένα κύρος. Τα ονοματά τους είχαν μία βαρύτητα στις κρίσιμες αποφάσεις και έναν σεβασμό, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς, φιλίες και ίντριγκες για να παραμείνουν στην εξουσία, γι΄αυτό και οι συχνές αλλαγές στην ΕΡΤ απομάκρυναν τους ικανούς.
Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή από την μεταπολίτευση και μετά, που είχα την τιμή να υπηρετήσω και εγώ στην ΕΡΤ για μερικές δεκαετίες σε πρόγραμμα και ενημέρωση θα δούμε ότι η δημόσια τηλεόραση ήταν πάντα δεμένη με τον ομφάλιο κυβερνητικό λώρο. Η μεταπολίτευση δεν έφερε την άνοιξη στο φορέα. Πάντα υπέφερε από μια διαχρονική παθογένεια, αναξιοκρατία, ρουσφέτια και κακοδιοίκηση.
Ειδικότερα μετά το 1981 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, άλλαξαν τα δεδομένα. Για ένα μικρό διάστημα απέκτησε και υπουργό Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης τον Αναστάσιο Πεπονή. ΄Ηταν η εποχή που άνοιξαν πόρτες και παράθυρα, φεγγίτες και χαραμάδες και η ΕΡΤ γέμισε με αθρόες προσλήψεις, μέσα από ρουσφέτια φιλίες γνωριμίες. Κάθε πολιτικός, πατέρας, μητέρα η κουμπάρος που υπηρετούσε στο ραδιομέγαρο μπορούσε να διορίσει το παιδί του-όπως και στο παρελθόν- χωρίς προσόντα η με ψευτοδιαγωνισμούς προσωρινά στην ΕΡΤ σαν φύλακα κλητήρα κηπουρό η υπάλληλο γραφείου και αργότερα να διεκδικήσει υψηλές θέσεις και να μονιμοποιηθεί. Ακόμα και οι ερωτευμένοι προνομιούχοι έφερναν τον έρωτά τους σαν αντάλλαγμα για τις προσωπικές τους υπηρεσίες.
Ήταν η εποχή που ο συνδικαλισμός ανδρώθηκε και συγκυβερνούσε μέσα στο ραδιομέγαρο, ενώ έτρεχαν όλοι να γραφτούν στις κλαδικές και να πάρουν το εισιτήριο για μια θέση αορίστου χρόνου στο φορέα. Η αναξιοκρατία, κολλημένη με τον κομματικό μανδύα. Παραγωγές έπαιρναν όσοι διέθεταν ψιλές γνωριμίες, χωρίς να έχουν σχέση με την τηλεόραση. Στην ΕΡΤ, λιγότερο από το 50% του προσωπικού μπήκε νόμιμα από την κυρία είσοδο του ραδιομεγάρου, το υπόλοιπο 50% από παράθυρα φεγγίτες και όποια τρύπα έβρισκε ανοιχτή. Στα τέλη του 1989 οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εταιρίες, με βάσει τα στοιχεία της ένωσης παραγωγών που έπαιρναν δουλειά από την ΕΡΤ ήταν πάνω από 60.
Μετά το 1989 με κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε μια προσπάθεια για να αλλάξει ρότα η ΕΡΤ αλλά δεν τα κατάφερε. Στα τριάμισι χρόνια περίπου διακυβέρνησης, άλλαξαν 5 πρόεδροι και τρεις Γενικοί. Γιώργος Κοντογιώργης καθηγητής Παντείου, Δημήτρης Κόρσος καθηγητής Παντείου, Βασίλης Συλιβρίδης πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Δραγώνας εκδότης, Μιχάλης Βεργίτσης, ναυλωτής-πλοιοκτήτης, Ροδόλφος Μορώνης, Μιχάλης Δημητρίου, Δημήτρης Γιανναράκος.
Την ίδια περίοδο με νόμο του Μ. Έβερτ, 1884/90, μετατάσσονται με λάθος τρόπο από την ΕΡΤ και άλλους οργανισμούς ως πλεονάζων προσωπικό και παράνομα προσληφθέν, πρόσωπα χωρίς αξιολόγηση σε άσχετες υπηρεσίες και αποχωρούν εργαζόμενοι από το ραδιομέγαρο με καλλιτεχνικές ειδικότητες και γνώστες της τηλεόρασης. Έτσι χάνονται αξιόλογα στελέχη και μένουν “βλίτα” και γαιδουράγκαθα που είχαν “θείο” στην Κορώνη.
Με τον ερχομό και πάλι του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, όλοι οι μεταταχθέντες επιστρέφουν στην ΕΡΤ με δικαστικές η μη αποφάσεις. Ακολουθεί μια μικρή περίοδος με Ευγένιο Γιαννακόπουλο πρόεδρο, Δημήτρη Κατσίμη Γενικό(ο οποίος απομακρύνθηκε σύντομα) και αναπληρωτή προγράμματος τον συνδικαλιστή και κομματικό στέλεχος Τάσο Αλεξάκη για να κάνει τη μοιρασιά της πίτας. Ήταν μια σκοτεινή περίοδος με αυτό το δίδυμο. Με βάση τα στοιχεία των αποφάσεων σε αγορά ταινιών και εκπομπών, ο ένας τις αγόραζε η τις νοίκιαζε με 500 χιλιάδες και τις ίδιες ταινίες ο άλλος με 2.500 εκατ. Στα τέλη του 1995 αρχές του ΄96 τα ηνία της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Παν-Παν(Παναγιώτης Παναγιώτου, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ2). Είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΕΡΤ, έμεινε μέχρι το 2002, επτά χρόνια.
Με τον Παν-Παν στο τιμόνι της ΕΡΤ και υπό τον ασφυκτικό κλοιό τον συνδικαλιστών, έγιναν πολλά και τίποτα ουσιαστικά με την ενοποίηση των δυο καναλιών και αλλαγή ονόματος σε ΝΕΤ και ΕΡΤ1, αλλά ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα. Η ΕΡΤ συνέχισε με τις ίδιες παθογένειες οι οποίες την ακολουθούν.
Το 2002 τη σκυτάλη παίρνει ο Άγγελος Στάγκος, δημοσιογράφος, προετοιμάζοντας και την κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Την περίοδο αυτή όπως και τις προηγούμενες καταγράφονται σπατάλες και κακοδιαχείριση. Δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια για τον “Σολωμό”, το Olympic trophy, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν.
Με κυβέρνηση τη ΝΔ, το 2004, στο τιμόνι βρίσκεται ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγόπουλος, μια αμφιλεγόμενη επιλογή(του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ήταν παντοδύναμος) που έμεινε για 5 χρόνια. Μαζί με τους συνδικαλιστές άσκησε μια αυταρχική διοίκηση και μοίρασε πολύ χρήμα.
Οι σπατάλες και τα μπόνους σε συνδυασμό με υψηλούς μισθούς έφτασαν μέχρι τη Βουλή και τα δικαστήρια. Η προσπάθεια για εξυγίανση της ΕΡΤ απέτυχε, ενώ με το προεδρικό διάταγμα 64/2004 του Π. Παυλόπουλου, 1493 εργαζόμενοι και συνεργάτες της ΕΡΤ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη δημόσια τηλεόραση που είχαν προσλάβει προηγούμενες διοικήσεις η περνούσαν έξω από το ραδιομέγαρο, μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς διακρίσεις. Φοιτητές από το Λονδίνο, κρεοπώλες, ταξιτζήδες και όποιος άλλος προσέφερε υπηρεσία στην ΕΡΤ για δυο τουλάχιστον χρόνια έστω και με πλαστά έγγραφα τιμήθηκε από τον φορέα. Η έρευνα των ελεγκτών ήταν καταπέλτης. Ο Τύπος έγραφε τότε:
« Όργιο παρανομιών με αναληθείς βεβαιώσεις αποκαλύπτουν ένα πάρτι προσλήψεων με πλαστά δικαιολογητικά. Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο που γίνεται για να διαπιστωθεί αν όλοι όσοι μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα 64/2004, γνωστό και ως «διάταγμα Παυλόπουλου», τηρούσαν τις προϋποθέσεις για το χρόνο προϋπηρεσίας και είχαν πράγματι τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πάρτι προσλήψεων με πλαστά δικαιολογητικά, δείχνει ο έλεγχος που γίνεται για να διαπιστωθεί αν όλοι όσοι μονιμοποιήθηκαν, τηρούσαν τις προϋποθέσεις για το χρόνο προϋπηρεσίας και είχαν πράγματι τα απαραίτητα δικαιολογητικά…».
Ο σημερινός πρόεδρος(Κωνσταντίνος Ζούλας, με καλή αμοιβή!) τότε υπηρέτησε στην ΕΡΤ, πιστεύω να θυμάται κάποια γεγονότα μέσα από την εκπομπή που παρουσίαζε. Τα αρχεία πληρωμών υπάρχουν όπως και οι αμοιβές.
Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009, και το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου, φάνηκε ότι λεφτά δεν υπήρχαν και η ΕΡΤ έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με νόμο γίνεται διαχωρισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Έτσι έχουμε δυο πρόσωπα επικεφαλής, με Θ. Παπαγεωργίου και Γ. Γαμπρίτσο. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΡΤ αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα, γιατί άραγε; Σήμερα έγινε πιο σοφός μελετώντας μετά την αποχώρησή του όλα αυτά τα χρόνια τρόπους πως θα κάνει την ΕΡΤ BBC της Νότιας Ευρώπης επιστρέφοντας στο ραδιομέγαρο; Με την αποχωρησή του, το τιμόνι της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Λάμπης Ταγματάρχης.
Με τις εκλογές του 2012, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι διοικήσεις αλλάζουν. Νίκος Σίμος διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Τέλης Πρόεδρος. Επιτελική θέση αναλαμβάνει και ο Τζώνη Καλημέρης. Έτσι φτάσουμε στο «μαύρο» της ΕΡΤ με την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση Κουβέλη για το «μαύρο». Από κει και πέρα τα γεγονότα είναι γνωστά.
Σε μια προσπάθεια εξυγίανση της ΕΡΤ ήρθε το κλείσιμο με λάθος τρόπο. Ο δημόσιος φορέας, αποκτά και πάλι υπουργό για την ανασυγκρότηση της πρώην ΕΡΤ τον Παντελή Καψή. Η δημιουργία της ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, ν.4173/13 φέρνει τα πάνω κάτω, με νέο τρόπο διοίκησης. Εποπτικό συμβούλιο με πρόεδρο τον καθηγητή Θ.Φορτάκη και ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με πρόεδρο τον Γ. Προκοπάκη. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε παταγωδώς.
Στο προσκήνιο έφερε όλα τα “βλίτα”. Τα ικανά και δημιουργικά στελέχη είχαν απομακρυνθεί και το μόρφωμα που δημιουργήθηκε, λειτούργησε με «φατρίες» που εκμεταλλεύτηκαν το κενό και ανδρώθηκαν ως “ειδικοί” στις διοικήσεις που ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο Γιώργος Προκοπάκης απομακρύνεται και τα ηνία αναλαμβάνουν ο Δημήτρης Μακρυδημήτρης και Ροδόλφος Μορώνης αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν πνοή στο δημόσιο φορέα και αποχώρησαν. Ο Πέτρος Μάης που ανέλαβε αμέσως μετά μέχρι της εκλογές, είχε διακοσμητικό χαρακτήρα.
Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Τσίπρα τα “βλίτα” είχαν πολλαπλασιαστεί και διεκδικούσαν μερίδιο εξουσίας. Το τιμόνι αναλαμβάνουν ο Τραγουδιστής Δ.Τσακνής και Λάμπης Ταγματάρχης. Η εξυγίανση δεν γίνεται. Η διοίκηση Αλλάζει. Ο Βασίλης Κωστόπουλος πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ κάθεται στο τιμόνι του φορέα για να παραδώσει τη σκυτάλη στη συνέχεια στον Χ. Λεοντή με διευθύνοντα σύμβουλο το Γιάννη Δρόσο .
Με την αλλαγή, όλοι είχαν γίνει Συριζαίοι η προσποιήθηκαν ότι είχαν αλλάξει ιδεολογικό χώρο για να πάρουν υψηλές θέσεις. Έτσι άνθρωποι των διαδρόμων και της καφετέριας του ραδιομεγάρου, βρέθηκαν σε κορυφαίες θέσεις, χωρίς μια ξένη γλώσσα, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι διοίκηση η πρόγραμμα.
Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι μέσα στην ΕΡΤ υπηρετούν στον καλλιτεχνικό και τεχνικό τομέα πρόσωπα που είναι διαμάντια. Ηλεκτρονικοί, τεχνικοί, σκηνοθέτες παραγωγοί και άλλες ειδικότητες του διοικητικού και καλλιτεχνικού κλάδου όπως και δημοσιογράφοι οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο διότι δεν ανήκουν σε «φατρίες» και «κλίκες».
Δυστυχώς οι διοικήσεις όπως και η σημερινή, με ένα αμφιλεγόμενο ΔΣ, διόρισε πάλι σε υψηλές θέσεις ανίκανους, χαμαιλέοντες και “βλίτα” μαζί με διάφορα ρουσφέτια, πιστεύοντας ότι ο φορέας θα αποκτήσει κύρος, πρόγραμμα αντικειμενική ενημέρωση και φαντασία, προσελκύοντας το τηλεοπτικό κοινό.
Μέσα στην ΕΡΤ υπάρχουν κυκλώματα και φατρίες που δρουν στο παρασκήνιο και καθορίζουν την τύχη και το πρόγραμμα της ΕΡΤ, τα λεγόμενα “κοράκια” συνεργαζόμενα με «νεοεισερχόμενα» που δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Σε θέσεις κλειδιά έχουν βρεθεί η βρίσκονται, πρώην νοσοκόμα, δακτυλογράφος και άλλων ειδικοτήτων με αποστολές ακόμη και στο εξωτερικό διαμορφώνοντας το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Εκεί κατάντησε ο φορέας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής πριν τον διορισμό του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, είχε πει ότι στόχος του είναι η ανανέωση προσωπικού, οι νέες τεχνολογίες και το πρόγραμμα. Πιστεύει κανείς ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται στο τιμόνι της ΕΡΤ διαθέτουν γνώσεις και φαντασία για να δώσουν πνοή στο φορέα και να τον βγάλουν από την εντατική;
Φώναξαν λέει και την Βρετανίδα συγγραφέα του Νησιού για να συνεργαστεί με την ΕΡΤ. Με αυτή την έννοια να φέρετε και την Έλεν Ντε Τζενέρις την Όμπρα Γουίνφευ, τον Λάτερμαν, Λάρυ Κίνγκ, Νταν Ράδερ και άλλους Αμερικανούς για να σας διδάξουν πως γίνεται ένα πρόγραμμα.
Δυστυχώς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση τα “βλίτα” φυτρώνουν και ευδοκιμούν γρήγορα και εύκολα μαζί με γαϊδουράγκαθα, που ενώνονται με άλλα που φθάνουν στην ΕΡΤ από παρακαμπτήριους δρόμους και εμποδίζουν τριαντάφυλλα, γαρδένιες και άλλα αρωματικά φυτά να φυτρώσουν, μέσα στο ραδιομέγαρο. Να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν, μεταφέροντας το άρωμά τους σε όλη την Ελλάδα, και όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπου υπάρχει Ελληνισμός!
Λέτε η ΕΡΤ να γίνει το όγδοο «θαύμα» με διοίκηση το δίδυμο Ζούλας-Γαμπρίτσος, κάτι που δεν κατάφεραν εδώ και δεκαετίες όλες οι προηγούμενες διοικήσεις; Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε θαύματα, ο χρόνος θα δείξει!
Να υπενθυμίσω μόνο, ότι μια μεγάλη προσωπικότητα που πέρασε από την ΕΡΤ, είχε χαρακτηρίσει το φορέα, “ζούγκλα”, ενώ το ραδιομέγαρο “κιούπι” γεμάτο μέλη με τρύπες που μπαινοβγαίνουν αρουραίοι και απολαμβάνουν τη λιχουδιά, ενώ ο Λεωνίδας Κύρκος σαν μια όμορφη ελκυστική γυναίκα που προσφέρει έρωτα, δόξα αναγνώριση και χρήμα. Όλοι όμως ασελγούν επάνω της και μετά την εγκαταλείπουν. Πότε θα σταματήσει αυτή η ασέλγεια…. που κρατάει χρόνια με όλες τις διοικήσεις και όλες τις κυβερνήσεις;
*Ο Πέτρος Κοντραφούρης είναι παραγωγός- σκηνοθέτης, υπηρέτησε στην ΕΡΤ για μερικές δεκαετίες σε πρόγραμμα και ενημέρωση, πρώην συνεργάτης της Bill Hays Productions και Morton Inrernational entertainmen, μέλος της SMPTE και συνεργάτης ξένων δικτύων. Η δημοσιογραφία ήταν ο πρώτος επαγγελματικός του χώρος, πριν σπουδάσει τηλεόραση στη Μέκκα του καπιταλισμού και της τέχνης στις ΗΠΑ.