Μαρμαροτεχνίτες, οι αφανείς ήρωρες της Ακρόπολης
«Σμίλη και Μνήμη», η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης
Η εικόνα της μεταφοράς της 6ης Καρυάτιδας στο Μουσείο Ακροπόλεως το 1979. Η φωτογραφία της τοποθέτησης του αντιγράφου του ιωνικού κιονόκρανου στη δυτική αίθουσα στα Προπύλαια το 2006. Η εικόνα των μαρμαροτεχνιτών να ισορροπούν πάνω σε μια θεόρατη σκαλωσιά και να χειρίζονται με ακρίβεια τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων και υλικών συντήρησης. Πάνω από 100 φωτογραφίες από το αρχείο της Επιτροπής και της Υπηρεσίας Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης παρουσιάζονται στην έκθεση «Σμίλη και Μνήμη», η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων του, φωτίζοντας τις επί 40 και πλέον ετών αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Βράχο, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.
«Οι φωτογραφίες που εκτίθενται καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1975-2015 και αποτελούν τεκμήριο των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον Παρθενώνα, στο Ερέχθειο, στα Προπύλαια και στον Ναό της Αθηνάς Νίκης» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. «Οι εικόνες αυτές ελήφθησαν από το προσωπικό που επέβλεπε τις εργασίες».
Οπως επισημαίνει η κυρία Ελευθερίου, στις περισσότερες φωτογραφίες πρωταγωνιστούν οι μαρμαροτεχνίτες, με τις εικόνες να προβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα και να αναδεικνύουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αποκατάσταση των μνημείων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενότητες της έκθεσης τιτλοφορούνται «Μόχθος», «Αυταπάρνηση», «Συναδέλφωση», «Μεράκι», «Συνεργασία» και «Καμάρι», δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη προσπάθεια, στον μόχθο, στο έργο εκείνων των χεριών που για πολλές δεκαετίες έφερε εις πέρας τις εργασίες αναστήλωσης, σε μια διαρκή πάλη με τη φθορά και τον χρόνο.
Πηγή: tovima.gr