Χρηματιστήριο: Νέο «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές
Νέο «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 12% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόχη της αφαίρεσης των μετοχών τριών τραπεζών από τον δείκτη MSHI Standard Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή ο γενικής δείκτης καταγράφει πτώση 1,88% ενώ ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχωρεί κατά σχεδόν 9%.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πέφτει κατά 12,70%, η Eurobank χάνει 11,97% ενώ η Πειραιώς 5,40%.
Ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 630,29 μονάδες (-2,13%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,15 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,93%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+0,72%), της Jumbo (+0,63%) και της Aegean Airlines (+0,56%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών , της Υγείας (-2,93%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,89%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 8.397.142 και 6.383.490 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 7,831 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 4,469 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 64 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Νηρεύς +6,86% και ΑΝΕΚ +4,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: SATO -20,00% και ΑΕΓΕΚ -20,00%.
Εκτός MSCI Greece τρεις ελληνικές τράπεζες
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, με την οποία αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας οι τίτλοι τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες προστίθενται στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης).
Από τον Small Cap αφαιρείται επίσης η μετοχή της Ελλάκτωρ. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να τεθούν οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των επιλογών πολλών μεγάλων ξένων επενδυτών, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικές λύσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκές μετοχές
Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ επέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η στερλίνα υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδά της καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα έως και 1,2%, σε χαμηλό δύο εβδομάδων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015, ύστερα από αντίστοιχες απώλειες στην Ασία, όπου τα στοιχεία για την Ιαπωνία και την Κίνα επέτειναν τις ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη. Στις 11.00 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 περιόρισε τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 0,5%.
Στο επίκεντρο βρισκόταν και η Ιταλία, αφού η κυβέρνηση κατέθεσε εκ νέου τον προϋπολογισμό της για την επόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας τις ίδιες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,8%, οδεύοντας προς τη χειρότερη πτώση εδώ και ένα μήνα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,5%.
Η αδυναμία στην Ευρώπη οδήγησε τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε πτώση κατά 0,3% στις 11:30 ώρα Ελλάδας.
Η στερλίνα σταθεροποιήθηκε μόλις κάτω από το υψηλό 7 μηνών και παρέμεινε κοντά στο 1,30 δολάριο αφού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν στο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit.
Πηγή in.gr