Σταθάκης: Δεν αποκλείεται αύξηση της τιμής του ρεύματος

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News247 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Για τις διαφορετικές θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός επισήμανε: «Το επίμαχο θέμα, στο οποίο είναι καταγραμμένη η διαφωνία των δύο εταίρων, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο, άρα θεωρώ ότι μέχρι τότε είναι απόλυτα ασφαλής η συνέχιση της κυβέρνησης με τη σημερινή δομή. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει. Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά τεκμαίρω ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές». Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τον Μάρτιο, απάντησε: «Είναι πολιτική απόφαση τι θα κάνει, αλλά από διαδικαστική άποψη, δηλαδή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν», προσθέτοντας: «Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και προς τα εκεί θα κινηθούμε. Είναι πειστικά τα επιχειρήματά μας».
Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Ανατρέψαμε πλήρως τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα. Ακυρώσαμε τη «μικρή ΔΕΗ», διατηρώντας το 51% και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Είναι λογικό, εφόσον εμείς ακολουθούμε ένα σχέδιο που έχει διαφορετικό ορίζοντα και διαφορετική δομή, η αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη ΔΕΗ».
Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εξαγορά της εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ,  ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. «Την αποτίμηση της εταιρείας έκαναν δύο εξωτερικοί αξιολογητές, παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τίμημα εξαγοράς. Η τελευταία χρονιά της εταιρείας ήταν, πράγματι, ζημιογόνα. Όμως, άλλες πέντε χρονιές ήταν κερδοφόρες, ενώ και φέτος θα είναι κερδοφόρα. Άρα, η εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον παραπλανητική». Χαρακτήρισε δε, ως λογική ανακολουθία την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πρώτον, η διερεύνηση για την εξαγορά της εταιρείας προηγήθηκε έναν χρόνο πριν και δεύτερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ευρεία δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και σε πληθώρα άλλων βαλκανικών χωρών».
Για τα χρέη της ΔΕΗ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα», ενώ αναφερόμενος στο τέλος προμηθευτή, που αφορά στην πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε ότι θα μηδενιστεί.
«Υπενθυμίζω ότι, ως κυβέρνηση, παραλάβαμε έναν ελλειμματικό λογαριασμό ΑΠΕ κατά 1 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Επιλέχθηκε η λύση του τέλους προμηθευτή και του σταδιακού μηδενίσματος του ελλείμματος. Η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι όλο το όφελος από την εξισορρόπηση του μηχανισμού πηγαίνει στην απομείωση του τέλους προμηθευτή. Φέτος, το τέλος θα μειωθεί κατά 205 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα μηδενιστεί. Άρα, ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένη και σωστή η οποία δικαιώνεται με το πέρας του χρόνου».

Σε ερώτηση για τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για προσκόλληση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού και έχει συναινέσει στους ενεργειακούς στόχους του 2030. Στο τέλος του μήνα, θα δημοσιοποιηθεί το εθνικό ενεργειακό σχέδιο το οποίο θα απαντάει στο ερώτημα με τί σύνθεση ενεργειακού μείγματος θα εκπληρωθούν οι υψηλοί στόχοι του 2030. Υπενθυμίζω ότι είναι 32% ο στόχος για το σύνολο της κατανάλωσης στην Ελλάδα, που πρακτικά σημαίνει ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι πάνω από 50% στο ενεργειακό μας μείγμα. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του λιγνίτη, με βάση το εθνικό σχέδιο και με τρόπο που να συναντά τους υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους του 2030, είναι η καλύτερη στρατηγική και αυτή θα αποτυπωθεί στο εθνικό σχέδιο».

Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, ο Υπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι και πρόσθεσε: «Τα CO2, όπως ξέρετε, πιέζουν λίγο την κατάσταση. Θα αφήσουμε να περάσουν τρεις – τέσσερις μήνες για να δούμε τις διακυμάνσεις και τον αντίκτυπο που έχουν κι αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. «Η ΛΑΡΚΟ, όπως ξέρετε, είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμπλέκεται όσον αφορά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει ρύθμιση και είναι η πρώτη φορά που έχουμε συμφωνία από πέρυσι, αλλά επειδή δεν εξυπηρετείται ομαλά τους τελευταίους μήνες, γι΄ αυτό έχει γίνει όχληση από τη ΔΕΗ».

Comments are closed.