Δεν αναβαθμίζει την Ελλάδα η Moody’s
…τη διατηρεί στάσιμη στο Β3
Στάσιμη στο «Β3» με θετικές προοπτικές διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, που ήθελαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο B2 και επιβεβαιώνοντας τον τίτλου του πιο αυστηρού οίκου.
Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του οίκου για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένουν οι προκλήσεις, όπως οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνουν δε ότι το κλειδί βρίσκεται στη βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας αιχμές ότι πιθανή ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις ίσως να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,2% το 2019, εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση μπορεί να επιτρέψει κάποια φορολογικά μέτρα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη.
Τα μεγάλα «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Moody’s, αφορούν: α) τη μείωση του χρέους για την οποία θα χρειαστεί η εφαρμογή ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, β) την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και γ) τη μείωση των NPEs των τραπεζών.
«Οι προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι θετικές, αντανακλώντας ειδικότερα τις δυνατότητες ταχύτερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συνεχή εστίαση από μέρους των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων του θεσμικού και του τραπεζικού τομέα», σημείωσε η Moody’s.
«Τα σαφή στοιχεία για μια επιτυχημένη επιστροφή στη χρηματοδότηση με βάση την αγορά θα μπορούσαν επίσης να είναι ώθηση για μια θετική δράση αξιολόγησης, όπως και οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα», προσθέτει.
Τι θα φέρει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας
Σύμφωνα με τον οίκο τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα.
Στα μείον είναι η ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Στα αγκάθια και το γεγονός ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τονίζει η Moody’s είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση.
Αιχμή για το θέμα των συντάξεων
Ο οίκος σημειώνει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θεωρείται πιθανή μία υποβάθμιση. Ωστόσο προειδοποιεί πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση».
Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται επίσης ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους.
Τι βλέπει για τις πολιτικές εξελίξεις
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο οίκος αξιολογεί πλέον ως «μέτριο» και όχι υψηλό το πολιτικό ρίσκο και εκτιμά ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019.
«Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
«Οι έρευνες γνώμης δείχνουν συνεπή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη» προσθέτει.
Πηγή in.gr