Σταϊκούρας: Ρεαλιστικό το σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη της οικονομίας

…στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

«Η ΝΔ προτείνει ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ασφαλή έξοδο στις αγορές, δημιουργίας υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» το οποίο θα εξηγήσει κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε «να καλλιεργήσει μια ρεαλιστική ελπίδα στους έλληνες πολίτες για την οριστική έξοδο από την κρίση. Και αυτό θα είναι το πρόταγμα της επόμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης της ΝΔ» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε εκδήλωση για την οικονομία στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, σκέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κατατέθηκαν σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η επόμενη μέρα για την Ελληνική Οικονομία», που διοργάνωσαν ο Όμιλος Καρεκλίδη και η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις.

«Η χώρα είναι σε μια δύσκολη συγκυρία σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Είναι εκτός προγράμματος, μέσα σε μνημονιακές πολιτικές, εκτός αγορών και η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει. Όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ΝΔ προτείνει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ασφαλή έξοδο στις αγορές, δημιουργίας υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθεί (στην ομιλία του) ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα, έτσι ώστε να καλλιεργήσει μια ρεαλιστική ελπίδα στους έλληνες πολίτες για την οριστική έξοδο από την κρίση. Και αυτό θα είναι το πρόταγμα της επόμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης της ΝΔ» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει «στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που «θα ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα» και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την «άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2015» και «σταδιακή πιστωτική επέκταση».

«Αν υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, πολύ σύντομα η χώρα μπορεί να βρεθεί σε καλύτερη θέση, με υψηλότερους και διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης, με δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Εμπιστοσύνη, ρευστότητα, αλλαγή του κλίματος πολιτικής «με λιγότερους φόρους, αλλά και συμμάζεμα του κράτους» και μεταρρυθμίσεις είναι οι τέσσερις προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας, τόνισε ο διευθυντής του γραφείου του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας.

«Πρέπει να έρθει μια άλλη κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι θα πρέπει να έρθουν ξανά στις τράπεζες οι καταθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι τα capital controls δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να αρθούν και επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον και να προσελκυστούν επενδύσεις. Στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Στην ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί την «προβλεψιμότητα» και τη «διατηρησιμότητα» του επιχειρηματικού κλίματος, μέσα στο οποίο ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα, εστίασε ο σύμβουλος της διοίκησης της Endeavor Hellas & ακαδημαϊκό μέλος του Vom Mises International, Χρήστος Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι βασικό στοιχείο του επιχειρείν είναι η πρόβλεψη για σταθερότητα του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται και κάνει το πλάνο του ο επιχειρηματίας, αλλά και η σιγουριά ότι αυτός δε θα χάσει τα χρήματα του από μεταβολές, λάθη, ή παραλείψεις με υπαιτιότητα άλλων, π.χ. του κράτους, της γραφειοκρατίας, της διοίκησης, κ.τ.λ.

«Σκέτα, με το κράτος μόνο, δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Το έχουμε ανάγκη το κράτος, δε μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Αλλά μακριά, μόνο με αυτό, δεν πας. Πάμε μπροστά, με τον ιδιώτη που ξυπνάει πρωί και ξεκινάει το βίο του», είπε ο κ Διαμαντόπουλος.

Σε τρία χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Το ζήτημα είναι πώς εμείς ως χώρα θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές και να έχουμε και αυξημένες οικονομικές επιδόσεις» είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Μπορούμε, αρκεί να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης ειδικής έκδοσης για την 83η ΔΕΘ, με τίτλο: «Η Επόμενη Μέρα για τη Μαγνησία και στην Ελλάδα».Τη συζήτηση συντόνισε ο οικονομολόγος και πρόεδρος της «Σύνθεσις» Χρήστος Τριαντόπουλος.
Πηγή: tovima.gr

Comments are closed.