Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» του Ιάσονα Πιπίνη
12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Για το βιβλίο μίλησαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και η θεσμική οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κλέλια Κλουντζού.
Η κ. Εύα Καϊλή, η οποία πριν από μια δεκαετία είχε συνεργαστεί με τον Ιάσονα Πιπίνη όταν εκείνη εργαζόταν στο Mega Channel παρουσιάζοντας τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα, αναφέρθηκε στα παράδοξα της πολιτικής ζωής στη Λατινική Αμερική όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο, ενώ αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «πραξικόπημα των μίντια» εναντίον του Ούγο Τσάβες το 2002, στο οποίο εκτός από τον στρατό συμμετείχαν και μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Βενεζουέλας. Η κ. Έλενα Παναρίτη, η οποία ως οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας εργάστηκε επί χρόνια στο Περού, μίλησε για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, μετά τη μεγάλη κρίση χρέους της δεκαετίας του ’80 και μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών ιθαγενών κατά τη διακυβέρνηση του πρώην Προέδρου του Περού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, ο οποίος ήταν θείος του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη. Η κ. Κλέλια Κλουντζού αναφέρθηκε στην συνέντευξη που είχε δώσει στον συγγραφέα ο Ούγο Τσάβες το 2010, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ ρώτησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθει για τις εξελίξεις στην χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας. Ο κ. Ιάσων Πιπίνης αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον πρώτο ιθαγενή Πρόεδρο της Λατινικής Αμερικής, και είπε πως τα ιθαγενή κινήματα στη Λατινική Αμερική θα είναι το βασικό θέμα του δεύτερου βιβλίου που ήδη έχει αρχίσει να γράφει.
Το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» αναδεικνύει την πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου το 2013 άφησε «ορφανή» την λεγόμενη «επαναστατική Αριστερά» στη Λατινική Αμερική. Επίσης παρουσιάζονται η διακυβέρνηση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού (1968 – 1975), ο οποίος ήταν και μέντορας του Ούγο Τσάβες, η δράση των ένοπλων κινημάτων, η Θεολογία της Απελευθέρωσης, οι λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που εφάρμοσαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων και άλλα σημαντικά γεγονότα από την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε περισσότερους από 200 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, διοργάνωσε 190 εκδηλώσεις, ενώ φέτος φιλοξένησε ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικανικού πολιτισμού.