Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ-Ποροσένκο: Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα Σαββάτου

Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ-Ποροσένκο: Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα Σαββάτου

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο ρώσος Πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρει το βαρύ πυροβολικό υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει σε Συνταγματική αναθερώση σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ήρθαμε σε μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και μια παγκόσμια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανοσουά Ολάντ.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας άσκησε πίεση στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε να δεχθούν την εκεχειρία.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία «δεν είναι συνολική» και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός…ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα – αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ελπίδα για κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, την απόσυρση των βαρέων όπλων» δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά το τέλος των μαραθώνιων συνομιλιών.

«Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ τέλειωσαν:. Κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, κατάργηση των βαρέων όπλων. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ .
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι  η ομάδα του ΔΝΤ στο Κίεβο συμφώνησε σε ένα ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα με την ουκρανική κυβέρνηση ύψους 17.5 δισ. δολαρίων (περίπου 15.5 δισ. ευρώ).

Αυτή η νέα ρύθμιση τεσσάρων ετών θα υποστηρίξει την άμεση οικονομική σταθεροποίηση στην Ουκρανία, καθώς και μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολιτικής με στόχο την αποκατάσταση ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τον ουκρανικό λαό».
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.